Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
29.12.2024 01:10
(ČTK)
Kuřecí maso s omáčkou z mravenců.
Licence | Některá práva vyhrazena
Foto | NachtBel / Wikimedia Commons
Mexické mravence rodu Atta jedli už původní obyvatelé jihu Mexika a části střední Ameriky. Někteří jim trhali křídla a nohy a pak je opékali.
"Mravenci atta mexicana mají vysoký obsah bílkovin, dají se přirovnat k hovězímu masu, navíc mají výhodu: obsahují vlákninu," uvedla Guiomar Melgarová-Lalanneová z Veracruzské univerzity, která se podílela na výzkumu těchto mravenců. "Jsou velmi bohatí na esenciální aminokyseliny," dodala. Obsahují také peptidy, což jsou sloučeniny, z nichž některé mají antibakteriální vlastnosti či fungují jako antioxidanty.
reklama
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.
Dále čtěte |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk