https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/el-periodico-cena-mexickych-mravencu-roste-stali-se-gurmanskou-pochoutkou
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou

29.12.2024 01:10 (ČTK)
Kuřecí maso s omáčkou z mravenců.
Kuřecí maso s omáčkou z mravenců.
Foto | NachtBel / Wikimedia Commons
V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům. Navíc je bohatý na esenciální aminokyseliny a peptidy, napsal španělský deník El Periódico s odvoláním na studii mexických vědců.

 
"Poptávka po mravencích atta mexicana roste. Zatímco před několika lety se kilo prodávalo za sto pesos (asi 120 Kč), teď se cena pohybuje mezi 500 až 1000 pesos (600 až 1120 Kč)," řekl španělskému deníku šéfkuchař Mario Piňón Melgarejo, který se specializuje na entomofagii, tedy využívá hmyzu jako potraviny.

Mexické mravence rodu Atta jedli už původní obyvatelé jihu Mexika a části střední Ameriky. Někteří jim trhali křídla a nohy a pak je opékali.

"Mravenci atta mexicana mají vysoký obsah bílkovin, dají se přirovnat k hovězímu masu, navíc mají výhodu: obsahují vlákninu," uvedla Guiomar Melgarová-Lalanneová z Veracruzské univerzity, která se podílela na výzkumu těchto mravenců. "Jsou velmi bohatí na esenciální aminokyseliny," dodala. Obsahují také peptidy, což jsou sloučeniny, z nichž některé mají antibakteriální vlastnosti či fungují jako antioxidanty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist