https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktualni-povoleni-pro-glyfosat-vyprsi-na-konci-cervna-a-prodlouzeni-povoleni-se-nedari-schvalit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktuální povolení pro glyfosát vyprší na konci června. A prodloužení povolení se nedaří schválit

20.5.2016 14:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Glyfosát je účinná látka běžně používaného postřiku proti plevelům. Evropská unie se právě rozhoduje, na jak dlouho a zda vůbec prodloužit povolení pro evropský trh. Aktuální povolení vyprší letos na konci června. Teoreticky by se mohlo stát, že se prodloužení či nové povolení nestihne včas schválit. To by znamenalo, že od července by se prostředky proti plevelům na bázi glyfosátu v EU nesměli prodávat.
 

Včera se ministři zemědělství zemí EU na prodloužení stávající povolení neshodli. Evropská komise je podle poslance Evropského parlamentu Pavla Poce v situaci, kdy glyfosát povolit musí, protože Evropská agentura pro bezpečnost potravin mu dala zelenou. „Evropský parlament ale Evropské komisi říká: v žádném případě ho nepovoluj na nejdelší možnou dobu, nepovoluj ho pro neprofesionální použití, nepovoluj ho k používání v blízkosti například dětských hřišť a další a další podmínky. Tak bude podle názoru Evropského parlamentu minimalizována možná rizika,“ říká Pavel Poc. A dodává, že Evropský parlament vyzval komisi, že pokud se glyfosát povolí, měla by ihned začít znovu vyhodnocovat jeho zdravotní nezávadnost, protože jsou silné pochybnosti o jeho zdravotní bezpečnosti. Komise by nyní měla připravit návrh nového povolení, které bude akceptovatelné pro členské země. Jinak hrozí, že aktuální povolení vyprší.

Glyfosát je látka mimo jiné podezřívaná z karcinogenity. Odborné názory na ní se však liší, například OSN se na verdiktu neshodne sama se sebou. Jedna její složka, Agentura pro výzkum rakoviny, zmiňuje glyfosát jak „pravděpodobný“ karcinogen (samotná studie zde).


Hornbach přestal prodávat Roundup a přípravky, které škodí včelám

Organizace pro výživu a zemědělství, která také spadá pod OSN, nedávno glyfosát charakterizovala jako látku, která pravděpodobně nepředstavuje karcinogenní riziko pro člověka v důsledku požití látky. Existuje však podezření, že předseda Organizace pro výživu a zemědělství se dostal do střetu zájmů, neboť figuruje coby viceprezident International Life Science Institute, který byl dotován výrobci glyfosátu.

Některé členské státy, jako Francie, Švédsko, Nizozemí nebo Itálie, nesouhlasí s tím, aby glyfosát dostal povolení znovu na 15 let. Český ministr zemědělství Marian Jurečka chce za ČR podporovat jen časově omezenou registraci a zúžené možnosti použití.

Glyfosát je účinná látka herbicidů, které jsou známy pod obchodními názvy Roundup, Dominator, Kaput. Vyrábí je firma Monsanto, Dow či Syngenta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

23.5.2016 11:14
Navrhuji okamžitě a důsledně zakázat cokoliv co je "podezřelé z karcinogenity" a to bez výjimek.
To by se ekologisté nestačili divit.....
Odpovědět
MH

Martin Hájek

24.5.2016 00:42 Reaguje na Karel Padevet
Ano, můžeme začít třeba spalováním biomasy.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

24.5.2016 16:21 Reaguje na Martin Hájek
a pokračovat testy biopotravin na aflatoxiny a podobné "ryze přírodní" produkty "bez chemie".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist