https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/amazonie-domorodci-museli-s-ropnymi-skvrnami-bojovat-holyma-rukama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřAmazonie – domorodci museli s ropou bojovat holýma rukama

31.7.2011 05:12 | LIMA/PÍSEK (Ecomonitor)
Únik ropy do peruánské řeky Mashiria, k němuž došlo 10. července 2011
Únik ropy do peruánské řeky Mashiria, k němuž došlo 10. července 2011
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Amazon Watch
Opravdu velmi jednoduše se těžařská společnost Maple Energy vypořádala s únikem ropných látek do řeky Mashira v Amazonii, k němuž došlo 10. července. Na odstranění znečištění najala místní domorodé obyvatele, kteří likvidovali následky škod s pomocí kbelíků, lopat a hadříků. Proti takovému počínání se ohradila nevládní organizace Amazon Watch (AW), která bojuje za práva domorodých etnik v Peru, informuje server Mongabay.
 

Podle AW nikdo z představitelů firmy nedal indiánům ani vědět, že ke znečištění vody došlo. Úniku si všimly děti, které si hrály u řeky. Za poslední dva roky je to již šestý únik ropných látek a podle AW to prý není rozhodně poprvé, kdy namísto techniky zasahovali proti místní katastrofě domorodci holýma rukama. Domorodci s pomocí AW nyní předali peruánské vládě oficiální stížnost na počínání těžařských společností.

Domorodci etnika Shipibo jsou prakticky bez finančních prostředků, a tak za nízkou odměnu likvidovali i škody v roce 2009. Tehdy ani nemohli místní lidé opustit kontaminovanou vesnici, protože všechny lodě byly pronajaté společnosti Maple Energy. Společnost sama nijak nezasáhla, její inženýři pouze vypláceli domorodce. „Velmi se teď obáváme o zdraví našich dětí, které si ve vodě každý den hrají, i zdraví našich mužů, kteří strávili dny v té petrolejové lázni,“ říká Raul Tuesta z vesnice Nuevo Sváre, která je na vodě z řeky závislá. „Nikdo nám nedal odpověď, proč tam společnost vyslala naše muže bez ochranných pomůcek. Bojíme se, jaké následky to na ně bude mít.“ Domorodci nyní žádají odškodné za práci v rizikových podmínkách.

Vláda Peru se v předešlých letech otevřela ekonomickým pobídkám firem a zpřístupnila těžbě ropy a zemního plynu téměř 70 % pralesů. V roce 2007 přislíbila společnost Maple Energy investici v hodnotě 40 milionů dolarů, určených na těžbu ropy v amazonských pralesích. „Tohle je prostě jen další příklad toho, jakou environmentální i sociální cenu platíme za těžbu v Amazonii,“ říká Leila Salazar-Lopezová, programová vedoucí AW. „Peruánská vláda otevřela naše pralesy k masivní expanzi těžařských společností, ale již není schopna zajistit ochranu životního prostředí nebo práva domorodých obyvatel.“


reklama

 
Další informace |
Video z roku 2010 o únicích ropy ze zařízení společnosti Maple Energy v Amazonii (anglicky).

Článek byl uveřejněn 13. 7. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem Oil company hires indigenous people to clean up its Amazon spill with rags and buckets.

Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist