https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zverejnila-unikatni-zabery-brazilskych-kmenu-z-doby-kamenne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřBBC zveřejnila unikátní záběry brazilských kmenů z „doby kamenné“ - video

5.2.2011 15:00 | WASHINGTON (Ecomonitor)
Podle vědců působí indiánská "vesnice" prosperujícím dojmem.
Podle vědců působí indiánská "vesnice" prosperujícím dojmem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gleison Miranda/FUNAI / Survival
Diváci mají vůbec poprvé v historii šanci pohlédnout do tváří izolovaných kmenů žijících „v době kamenné“ na pomezí Brazílie a Peru. Stanice BBC dostala povolení natočit je při přeletu letadlem, který brazilská vláda dovoluje pouze jednou za rok, aby tito „vetřelci“ zbytečně neděsili pralesní lid.
 

Jde o takzvané „nekontaktované“ kmeny – tedy komunity indiánů, o jejichž existenci vědci vědí již delší dobu, ale které žijí v téměř dokonalé izolaci bez významnějších kontaktů s okolním světem.

Tento kmen poprvé vědci vyfotografovali z letadla před dvěma lety, kdy na ně někteří indiáni mířili luky a šípy. Nyní se vědci nad hustý prales vrátili i s kamerami. „Indiáni se vždy vyděsí, když vidí letadlo, ale na druhou stranu si již zvykli vídat komerční dopravní letadla,“ uvedl José Carlos Meirelles, odborník na indiánské kmeny. „Snažíme se je tedy neděsit více než jednou za rok. A zjistit při tom, jak jsou na tom, zda jejich počty rostou a zda je neohrožuje ilegální těžba dřeva nebo nerostných surovin,“ dodal.

Vláda zapovídá vědcům vstoupit s indiány v kontakt – mimo jiné i kvůli tomu, aby se omezilo riziko, že návštěvníci do nitra pralesa zanesou nebezpečné infekce, proti nimž původní obyvatelé nemají protilátky.

Času je málo a místa ubývá

Další ze snímků zachycujících indiány.
Další ze snímků zachycujících indiány.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gleison Miranda/FUNAI / Survival
Brazílie i nevládní organizace se všemožně snaží tyto národy, o jejich původu a jazyku je známo jen málo, držet v izolaci a bezpečí. Jedním z důvodů, proč jsou nyní snímky a záběry publikovány, je ovšem snaha tlačit na světové společenství i sousední země. Z peruánské strany se totiž k této oblasti blíží těžba dřeva a panují obavy, že by mohla tyto kmeny ohrozit.

V tom smyslu již ovšem kampaň zafungovala – Lima v reakci na snímky a záběry přislíbila, že se zasadí o ochranu této oblasti. "Nezákonná těžba dřeva tento kmen ohrožuje. Je naprosto zásadní, aby ji peruánská vláda zastavila, času je méně a méně,“ uvedl ředitel organizace Survival, které tuto kampaň spoluorganizuje. „Ze snímků je zřejmé, že tito lidé jsou zdraví a že jejich komunita prosperuje. Potřebují prostě od nás především to, abychom uchránili jejich území, aby o své budoucnosti mohli rozhodnout sami.“

Což je otázka, která se ani zdaleka netýká jen těchto lidí. Vědci odhadují, že po světě je podobných „nekontaktovaných“ kmenů zhruba 100.

Více informací a snímků viz je možné nalézt na stránkách organizace Survival

Záběry indiánů - prohlédněte si video


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist