https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-ledovych-ker-a-tucnych-tulenu-budou-ledni-medvedi-zivorit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez ledových ker a tučných tuleňů budou lední medvědi živořit

15.4.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lední medvědi jsou fyziologicky postavení pro nárazový příjem velkého množství potravy s vysokým obsahem tuků. Ideálně tuleňů.
Lední medvědi jsou fyziologicky postavení pro nárazový příjem velkého množství potravy s vysokým obsahem tuků. Ideálně tuleňů.
Před rokem se objevila dobrá zpráva: lední medvědi se dokáží živit i potravou dostupnou na pevnině. Zdálo se, že se tím zlepšily vyhlídky na přežití této šelmy, které doslova mizí led pod nohama. Jak ale ukazuje rozsáhlý výzkum vedený americkou Geologickou službou (USGS), pevninská potravní nabídka nemůže medvědům stačit na pokrytí energetických výdajů. Bez ledových ker, respektive tučných tuleňů na nich, přežít nedokáží, píše server SpaceDaily.
 

První v terénu odpozorované údaje dávaly ledním medvědům šanci na přežití: byla zaznamenána řada případů, kdy se lední medvědi živili na bobulích zakrslých keřů nebo vybírali dostupná ptačí hnízda. „Ačkoliv jsme několikrát viděli, jak medvědi konzumují suchozemskou stravu, nejsou žádné solidní důkazy o tom, že by toto chování bylo nějak hojně rozšířené,“ říká Karyn Rodeová, výzkumnice USGS a vedoucí autorka studie.

Ve své práci představila pesimistický pohled na budoucnost ledních medvědů. „Tam, kde se medvědi přeci jen do nabídky suchozemské potravy pustili, se snižovala jejich hmotnost, celková kondice a jejich míra přežití klesala.“ Suchozemské teritorium při pobřeží moře je navíc obsazeno medvědy grizzly, a oslabení lední medvědi jim nedokáží konkurovat.

Na světě bychom narazili na celkem devatenáct izolovaných populací ledních medvědů, které jsou rozděleny do čtyř regionů. V současnosti je čtvrtina všech jedinců odkázána k pobytu a hledání potravy na pevnině. „Kolem medvědů živících se vejci ptáků bylo možná až příliš mediálního humbuku,“ říká Rodeová. „Touto soustředěnou činností se projevovalo jen něco kolem třiceti jedinců z populace, která čítá 900-2000 exemplářů.“

Nepatrný zlomek přizpůsobivých medvědů tedy celou populaci nezachrání. Jejich zažívací trakt není stavěn na trávení rostlinných složek potravy, která jim neposkytuje dostatek energie. „Lední medvědi jsou prostě fyziologicky postavení pro nárazový příjem velkého množství potravy s vysokým obsahem tuků, ideálně tuleňů,“ říká Rodeová. „Jen tak mohou maximalizovat proces ukládání podkožního tuku, a tvorbu energetických zásob.“ Fyziologické a nutriční limity prostě představují nepřekonatelnou bariéru pro přežití ledních medvědů na pevnině.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist