https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budky-pro-dudky-v-rezervaci-divokych-koni-chteji-pomoci-i-vzacnym-ptakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budky pro dudky: v rezervaci divokých koní chtějí pomoci i vzácným ptákům

11.4.2016 10:20 | MILOVICE (ČTK)
Budky jsou 50 centimetrů široké a mohou být umístěny jak na stromech, tak v zemi. Napodobují tak dutiny ve starých, mohutných stromech a opuštěné nory a připravují tak dudkům dobré podmínky pro rozšíření
Budky jsou 50 centimetrů široké a mohou být umístěny jak na stromech, tak v zemi. Napodobují tak dutiny ve starých, mohutných stromech a opuštěné nory a připravují tak dudkům dobré podmínky pro rozšíření
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lucie Ambrožová / Česká krajina
Nové budky v milovické rezervaci v bývalém vojenském prostoru podpoří hnízdění ohrožených dudků chocholatých. Na tamních pastvinách mají i dobrý zdroj potravy, vyzobávají hmyz z trusu divokých koní. ČTK o tom informoval ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. V okolí Milovic se dlouhodobě vyskytuje nejméně jeden exemplář dudka chocholatého, další žijí u nedaleké Lysé nad Labem.
 

Ornitologové instalovali tento víkend pět budek pro dudky v prostoru, kde na pastvinách žijí dvě stáda divokých koní, zubři a pratuři. Na běžných pastvinách podle Miloslava Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR trus často obsahuje látky proti parazitům, které jsou pro hmyz a řadu jiných bezobratlých prudce jedovaté, a tak v trusu nenajdou dudci dost potravy.

Počet dudků v posledních desítkách let výrazně klesl a druh vymizel z řady oblastí ve střední Evropě. V Česku jejich počet výrazně klesá od 50. let minulého století. "Za posledních 30 let se rozšíření dudka zmenšilo o více jak polovinu a v mnohých oblastech, a to především v Čechách, se dudek stal extrémně vzácným hnízdičem," uvedl ornitolog z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR v Brně Martin Šálek.

Příčinou úbytku dudků je změna způsobu hospodaření, kdy se výrazně snížila pestrost krajiny včetně různých typů luk, pastvin a také starých stromů s dutinami, kde dudci mohli hnízdit. "Dále výrazně ubylo velkého hmyzu vázaného na trus velkých kopytníků, který pro dudka představuje hlavní potravu," doplnil Šálek.

Budky jsou 50 centimetrů široké a mohou být umístěny jak na stromech, tak v zemi. Napodobují tak dutiny ve starých, mohutných stromech a opuštěné nory a připravují tak dudkům dobré podmínky pro rozšíření.

Na milovických pastvinách má dobré životní podmínky i další pták, krutihlav obecný, který se živí převážně mravenci a jejich larvami. Právě lučním mravencům se u Milovic daří. Také pro krutihlavy instalovali vědci pět budek.

"Snažíme se, aby naše rezervace pomáhala ochraně přírody podobně, jako chráněná území v Africe a na dalších světadílech. Pomocí velkých kopytníků, kteří jsou pro veřejnost atraktivní, chráníme řadu menších, nenápadnějších druhů rostlin a živočichů," dodal Dostál.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist