https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenne-louky-byvale-vojenske-strelnice-krnove-budou-spasat-kone-a-praturi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenné louky bývalé vojenské střelnice Krnově budou spásat koně a pratuři

21.7.2021 01:15 | KRNOV (ČTK)
Stádo, které bude území spásat, bude pětihlavé. Tvořit ho budou tři exmoorští ponyové a dva pratuři.
Stádo, které bude území spásat, bude pětihlavé. Tvořit ho budou tři exmoorští ponyové a dva pratuři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cenné louky bývalé vojenské střelnice v Krnově-Chomýži budou spásat koně a pratuři. Město si pětihlavé stádo zapůjčí. Do obnovy území o rozloze téměř čtyři hektary, kde se vyskytují vzácné druhy rostlin i živočichů, chce navíc investovat osm milionů korun, řekla mluvčí města Dita Círová.
 

"Budeme likvidovat nevhodnou vegetaci, vysazovat nové dřeviny, vybudujeme areál pro pastvu kopytníků či tůně pro obojživelníky," sdělila mluvčí. Stádo, které bude území spásat, bude pětihlavé. Tvořit ho budou tři exmoorští ponyové a dva pratuři. Práce by měly začít letos na podzim, dokončeny budou v příštím roce.

Území bývalé vojenské střelnice už dvacet let podléhá jako významný krajinný prvek mimořádné ochraně, jejímž cílem je uchovat zdejší chráněné rostliny a živočichy. Patří mezi ně například hvozdík pyšný, několik druhů orchidejí, bělopásek dvouřadý nebo čolek velký. Dosud se o lokalitu starali dobrovolníci z několika organizací.

Nyní péči převezme město. "Lokalita bývalé střelnice byla po zániku vojenského užívání cenným bezlesím, které se stalo stanovištěm ohrožených nelesních druhů rostlin, bezobratlých, obojživelníků, plazů a ptáků. Z tohoto důvodu byla vyhlášena významným krajinným prvkem," řekl Dušan Martiník z odboru investic a správy majetku.

Vlivem náletů dřevin a křovin i expanzi třtiny křovištní se však území postupně znehodnotilo. A zhoršily se podmínky pro existenci významných druhů. "Cílem je obnovit vhodné podmínky pro život celého spektra živočichů. To bude zajištěno především pastvou exmoorských poníků a praturů, což je v podstatě poslední šancí, jak toto rozsáhlé a dosud biologicky cenné území, i když již dost zdegradované, zachránit," řekl Martiník. Umístění stáda bude levnější než pravidelné kosení luk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

22.7.2021 08:26
to bude pro někoho O.K. kšeft zrevitalizovat 4 ha luk za 8 melounů ! a proč zrovna ti poníci a ten skot ? to v okolí není nějaký ekozemědělec se stádem koz a ovcí ?
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

13.10.2021 13:01 Reaguje na radim buffalo tobias
Můžete si také zkusit tyto kšefty, mnohdy to vychází cca 100 Kč na hodinu a úhrada nákladů na PHM a opravu techniky...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist