https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gorili-samecek-dostal-jmeno-ajabu-matka-shinda-oslavila-25-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gorilí sameček dostal jméno Ajabu, matka Shinda oslavila 25 let

19.6.2016 16:31 | PRAHA (ČTK)
Shinda se ke svému mláděti podle ošetřovatelů chová láskyplně, ale zároveň ho nijak nešetří; už dva dny po narození ho například začala příležitostně vozit na zádech, což gorilí matky dělají mnohem později. "Chová se k němu drsně, ale je šťastnou matkou a je ráda, že jí to vyšlo. Opečovává ho, čistí, olizuje. Občas vidíme, jak na něj zasněně kouká. Zároveň, když jde o jídlo, tak se s ním moc nemaže," tvrdí Lukáš
Shinda se ke svému mláděti podle ošetřovatelů chová láskyplně, ale zároveň ho nijak nešetří; už dva dny po narození ho například začala příležitostně vozit na zádech, což gorilí matky dělají mnohem později. "Chová se k němu drsně, ale je šťastnou matkou a je ráda, že jí to vyšlo. Opečovává ho, čistí, olizuje. Občas vidíme, jak na něj zasněně kouká. Zároveň, když jde o jídlo, tak se s ním moc nemaže," tvrdí Lukáš
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Myslivečková / Zoo Praha
Gorilí sameček, který se koncem dubna nečekaně narodil v pražské zoo, se jmenuje Ajabu. Ve svahilštině to znamená zázrak. Dnes ho slavnostně pokřtila zpěvačka Lucie Bílá a několik dalších hostů. Součástí akce, které přihlížely desítky lidí, byla i oslava 25. narozenin jeho matky, samice Shindy.
 

Návrh na jméno mláděte poslalo na 3800 lidí, přičemž Ajabu se objevil asi devadesátkrát. Mládě gorily nížinné přišlo na svět v pražské zoo 23. dubna. Ošetřovatelé přitom netušili, že Shinda potomka vůbec čeká a vzdali se už veškerých nadějí na to, že by se mohla stát matkou.

Pohlaví pak začátkem června potvrdil oficiální výsledek analýzy DNA. "Ajabu znamená zázrak. Myslím, že všichni se na něm shodli, protože jsme ztráceli víru v to, že Shinda nakonec zabřezne a mládě donosí. Mládě se má velice dobře, zatím toho ale moc neprožilo. V podstatě se rozkoukává kolem sebe, ale z bezpečné náruči či zad Shindy," řekl ČTK kurátor chovu primátů Vít Lukáš. Ajabu prý dobře roste, tmavne mu srst a je "jedlík".

Shinda se ke svému mláděti podle ošetřovatelů chová láskyplně, ale zároveň ho nijak nešetří; už dva dny po narození ho například začala příležitostně vozit na zádech, což gorilí matky dělají mnohem později. "Chová se k němu drsně, ale je šťastnou matkou a je ráda, že jí to vyšlo. Opečovává ho, čistí, olizuje. Občas vidíme, jak na něj zasněně kouká. Zároveň, když jde o jídlo, tak se s ním moc nemaže," tvrdí Lukáš. Mládě si hodí na záda, i když pláče. Podle kurátora totiž ví, že se na zádech udrží.

Shinda loni podle Lukáše ztratila ve skupině svou pozici, sesadily ji samice Kijivu a Kamba. "Ale po porodu bylo vidět, že začíná získávat zpátky své sebevědomí. Opět se posadila na své bývalé místo, nebála se, protože věděla, že bude chráněna, protože má mládě," uvedl.

Pražská zoologická zahrada chová gorily nížinné od roku 1963, kdy získala samce Titana. V současnosti obývají Pavilon goril kromě Shindy ještě gorilí samec Richard a samice Kamba, Bikira a Kijivu, která je matkou čtyř mláďat. S dospělými zvířaty žijí ještě dvě mláďata - sourozenci Kiburi a Nuru. Dvakrát rodila také samice Kamba, její mláďata ale při porodu zemřela.

Podle náměstka pražské zoo Jaroslava Šimka se v ní letos už narodily stovky mláďat. K nejatraktivnějším patří mládě mravenečníka velkého, hrocha, slůně a posledním je gorilí sameček. Ředitel zoo Miroslav Bobek se křtu neúčastnil, protože je na pracovní cestě v Kamerunu, kde pražská zoo spolupracuje na řadě projektů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist