https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecka-radnice-planuje-obnovu-stromoradi-ve-strelecke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecká radnice plánuje obnovu stromořadí ve Střelecké

17.6.2016 13:05 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecká radnice plánuje obnovu stromořadí ve Střelecké ulici v centru Hradce Králové, ve kterém nyní roste 186 stromů. Kvůli špatnému stavu jich radnice nechá pokácet 87 z nich, místo nich vysadí 86 nových stromů. ČTK to řekla mluvčí královéhradecké radnice Magdaléna Vlčková.
 

Náměstek hradeckého primátora Milan Jaroš (ČSSD) řekl, že na obnovu aleje je vyhrazeno pět milionů korun. "Bude vypsána soutěž, předpokládáme, že by se na podzim mohlo začít kácet a na jaře začít vysazovat," řekl Jaroš s tím, že stávající stromy by měly nahradit vzrostlejší platany.

Radnice plánuje pokácet všechny stromy mezi Gočárovou třídou a křižovatkou V Lipkách. Podle města jsou v tomto úseku stromy v nejhorší zdravotní kondici a jejich setrvání na místě by do budoucna znamenalo vysoké riziko pro chodce, pěší i auta, kterých jezdí denně po obou stranách velké množství.

V úseku mezi křižovatkou od Lipek až k výpadovce na Pardubice se zatím počítá s pokácením 45 stromů. "Vysazeno bude 34 nových vzrostlejších stromů - javorů, jírovců, jasanů, dubů, jerlínů a lip," uvedla mluvčí radnice. Podle Jaroše bude během obnovy zeleně zabezpečený provoz na obou stranách komunikace.

Podle opozičního zastupitele Adama Záruby (Změna pro Hradec) jsou stromy v úseku mezi Gočárovou třídou a Lipkami ve velmi špatném stavu. "Tam odchází doslova jeden strom po druhém, z mnoha zůstávají jen torza a celé stromořadí je hodně prořídlé," řekl Záruba. Podle něj by město mělo mezi obnovou stromořadí v obou úsecích zachovat větší odstup, výhrady má také k druhé skladbě náhradní výsadby mezi Lipkami a výpadovkou na Hradubice. "Jerlín určitě nepatří mezi původní druhy v tomto stromořadí," míní zastupitel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist