https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jezdenim-do-prace-tramvaji-se-da-ucinne-bojovat-proti-cukrovce-nebo-vysokemu-tlaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chcete se vyhnout cukrovce nebo vysokému tlaku? Jezděte do práce tramvají

7.8.2013 02:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pěšky nebo na kole, obojí pomáhá jako prevence proti onemocněním srdce
Pěšky nebo na kole, obojí pomáhá jako prevence proti onemocněním srdce
Foto | moriza / Flickr
Přiměřený pohyb prospívá zdraví, to je poměrně známá věc. Podle britských vědců ale chození pěšky nebo používání veřejné dopravy, vedle pozitivního dopadu na životní prostředí, podstatně snižuje míru onemocnění civilizačními chorobami, jako je cukrovka nebo vysoký tlak.
 

Podle studie výzkumníků z londýnské Imperial College a University College, kteří se zaměřili na způsob dopravy do zaměstnání, zkrátka lidé, kteří jezdí na kole, chodí pěšky nebo používají veřejnou dopravu mívají menší problémy s nadváhou, než lidé používající automobil nebo taxi.

Díky tomu mají podle výzkumu například lidé, kteří pravidelně chodí do práce pěšky až o 17 % nižší pravděpodobnost vysokého tlaku a 40 % nižší pravděpodobnost vzniku curkrovky, než lidé kteří jezdí auty. Cyklisté zase mají až o polovinu nižší výskyt cukrovky, než řidiči.

Výzkum, jehož závěry tým publikoval v časopise American Journal of Preventive Medicine, vychází z dat od více než 20 000 obyvatel Velké Británie.

Právě trojice civilizačních chorob - vysoký krevní tlak, cukrovka a nadváha - jsou nejdůležitějšími rizikovými faktory pro onemocnění srdce a cév, což je nejčastější příčina úmrtí v Británii. Podle výzkumníků tak omezení jízd autem pomůže nejen kvalitě ovzduší a nižší úrovni hluku ve městech, ale především zdraví opěšalých řidičů.

"Studie upozorňuje na fakt, že fyzická aktivita, která se stane součástí každodenní rutiny, jako je jízda na kole nebo chůze, je velmi dobrá pro zdraví každého jednotlivce," vysvětluje Anthony Laverty z Imperial College.

Devatenáct procent lidí v produktivním věku, kteří využívají auta, motocykly nebo taxíky pro cesty do práce, jsou obézní. U lidí chodcích pěšky se to týká jen patnácti procent a u cyklistů dokonce jen třinácti procent.

Studie prokázala i velké rozdíly ve využívání různých druhů dopravy v různých regionech Spojeného království. Zatímco nepřekvapí, že v Londýně lidé jezdí do práce nejvíce veřejnou dopravou, v Severním Irsku ji využívá jen pět procent zaměstnanců.

"Rozdíly mezi jednotlivými regiony naznačují, že nabídka a investice do hromadné dopravy může hrát nezanedbatelnou roli ve snaze dosáhnout zdravého životního stylu. Dostat lidi z osobních automobilů může být dobré nejen pro životní prostředí, ale i pro ně samotné," dodává Laverty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist