https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stezku-do-lesu-bude-h.kralove-stavet-znovu-musi-zohlednit-chranene-zivocichy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stezku do lesů bude Hradce Králové projektovat znovu, musí zohlednit chráněné živočichy

15.2.2024 00:50 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stavbu důležitého úseku cyklostezky na okraji městských lesů v Hradci Králové bude radnice připravovat znovu. Nechá přepracovat projekt a znovu vypíše soutěž na stavební firmu. Nový projekt zohlední to, že se v lokalitě objevili zvláště chránění živočichové. Stavbu a její trasu přizpůsobí i zvýšené hladině spodní vody, sdělili představitelé města.
 

Několik let chystaná stavba cyklostezky začala v roce 2022 a měla přijít téměř na osm milionů korun. Loni na jaře staveniště zatopila voda a následně se na něm rozmnožili různí chránění živočichové. Od té doby stavba stála. Nyní se radnice se stavební firmou Okrouhlický dohodla na ukončení smlouvy. Firma za dosud provedené práce a další náhrady podle náměstka primátorky pro investice Lukáše Řádka (TOP 09) dostane asi 200 000 korun.

Úsek cyklostezky je mezi vstupem do lesů u Zděné boudy a lesním hřbitovem. Dosud trasu musejí cyklisté a bruslaři zdolat s velkou opatrností po úzké silnici zvané Hradečnice společně s auty a autobusy městské hromadné dopravy. Cyklostezka má být dlouhá asi 800 metrů a vést souběžně se silnicí.

Původní projektant cyklostezky podle radnice neudělal požadovaný hydrogeologický průzkum. Z podzemní vody vzniklé tůně pak obsadili skokani, ropuchy a čolci. Loni na podzim si město průzkum nechalo udělat. "Z jedenácti sond bylo u devíti zjištěno, že hladina podzemní vody je velmi vysoko pod terénem," řekl Řádek.

Nová stezka bude mírně odkloněná od původního koridoru. "Nedojde ale k dalšímu výraznému zásahu do krajiny, pouze stávající mokřady budou upraveny na poněkud vzhlednější jezírka," uvedl náměstek primátorky pro životní prostředí Adam Záruba (Změna pro Hradec). Nový projekt podle něj zohlední i stanoviska orgánů ochrany přírody.

Přepracování projektu město využije i k tomu, že kabely různých sítí povedou k lesnímu hřbitovu pod stezkou, zatímco při uložení do původně plánované kabelové trasy by se musely kácet stromy. Sítě k lesnímu hřbitovu radnice potřebuje proto, že má v plánech rozvoj hřbitova, včetně postavení obřadní síně.

Radnice předpokládá, že by přepracovanou projektovou dokumentaci mohla mít letos. V roce 2025 by mohla vybrat stavební firmu a stavbu v první polovině roku zahájit. Řádek nevyloučil, že cena stavby bude vyšší než u zrušeného projektu. Přes zdržení stavby by město nemělo přijít o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, ze které by mělo zaplatit většinu nákladů.

Městské lesy na jihovýchodním okraji Hradce Králové mají rozlohu 3800 hektarů a slouží hlavně k rekreaci obyvatel. Ročně je navštíví asi milion lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.2.2024 08:55
Jednak měli udělat zábrany a podchody pro obojživelníky, to tam chybí. A druhak tůně kolem mohou být součástí výstavby.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

16.2.2024 12:13
"Nedojde ale k dalšímu výraznému zásahu do krajiny, pouze stávající mokřady budou upraveny na poněkud vzhlednější jezírka,"

Chápu, lidskou potřebu věci ohraničovat a všeljak vymezovat. Uklidňuje nás to, svět se zdá být uchopitelný a bezpečnější. Ale mně přijdou vzhlednější nevzhlená jezírka. Tuším, že nejsem sám. Koneckonců, Češi se vždycky posmívali německé obsedantní pořádkumilovnosti. Tak je mi trochu líto, když vidím (třeba přes ploty zahrad), jak naše sympatická neuspořádanost mizí.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

16.2.2024 12:14 Reaguje na Šimon Špidla
oprava: nevzhledné mokřady
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist