https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mandat-docasneho-reditele-sumavskeho-parku-vyprsel-kdy-jan-strasky-odejde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mandát dočasného ředitele šumavského parku vypršel. Kdy Jan Stráský odejde?

23.2.2012 01:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jan Stráský, dočasný ředitel NP Šumava, s ministrem životního prostředí Tomáš Chalupou (vpravo) při jmenování Stráského do funkce. Ministr tenkrát dočasnost Stráského ve funkci omezil na dobu do vzniku zákona o parku. Zákon by měl být v nejbližší době představen vládě. Kdy v čele parku skončí Stráský?
Jan Stráský, dočasný ředitel NP Šumava, s ministrem životního prostředí Tomáš Chalupou (vpravo) při jmenování Stráského do funkce. Ministr tenkrát dočasnost Stráského ve funkci omezil na dobu do vzniku zákona o parku. Zákon by měl být v nejbližší době představen vládě. Kdy v čele parku skončí Stráský?
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Před rokem se dočasným ředitelem Národního parku Šumava stal Jan Stráský. Ten byl původně členem komise, která měla vybrat nového ředitele, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa však nakonec jmenoval přímo Stráského. Ministr slíbil, že dočasnost skončí, až bude hotový zákon o národním parku. Ten právě v těchto dnech dostanou na stůl ministři vlády. Odejde i Jan Stráský?
 

Popravdě řečeno, to v těchto týdnech zřejmě nikdo neví. Ani současný ředitel národního parku, ani ministerstvo životního prostředí. V každém případě na tuto otázku není tiskový odbor ministerstva schopen už několik týdnů odpovědět. Tomáš Chalupa ve svém vyjádření pro Ekolist potvrdil, že „mise je dočasná a prozatímní“, nicméně jak dlouho ještě bude ona dočasnost a prozatímnost trvat, neprozradil. "Mám smlouvu na dobu neurčitou, ale jsem připraven kdykoliv skončit. Může to být klidně za půl roku," řekl Jan Stráský ČTK před několika dny s tím, že jeho mandát vymezil ministr trváním roku až roku a půl.

To ale není úplně přesné. „Jana Stráského jsem jmenoval v roli krizového manažera, s jasně vymezeným mandátem, věcným i časovým,“ řekl před rokem Chalupa při jmenování dočasného ředitele. Bezprostřední úkoly, se kterými se měl dočasný ředitel vypořádat, byl návštěvnický řád, plán opatření k ochraně lesa a plán péče, který měl zabránit dalšímu šíření kůrovce. Měl se také pokusit obnovit důvěru a vzájemný respekt jednotlivých stran, tedy především obcí a ochranářů.

„Nejdůležitějším úkolem, kterým jsem pana Stráského pověřil, je předložení nového zákona o Národním parku Šumava,“ vymezil tenkrát hlavní úkol ministr Tomáš Chalupa. Právě sepsání nové normy mělo časově vymezit mandát dočasnosti ředitele. Podle tehdejšího odhadu ministra Chalupy měl návrh vzniknout během roku až roku a půl.

Návrh zákona nakonec vznikl už za rok. Jan Stráský jej ovšem nenapsal, text připravoval tým ministra Chalupy. Jan Stráský se na přípravě zákona podílel jako účastník kulatých stolů, kde zastupoval národní park. „V případě připravovaného zákona o Národním parku Šumava musím doplnit, že příprava zákona je plně v dikci ministerstva životního prostředí. Správa Národního parku Šumava je pouze jedním z účastníků široké diskuse,“ napsal Jan Stráský na začátku letošního roku bavorskému ministrovi pro životní prostředí Marcelu Huberovi. Podle Stráského vyjádření byla úloha v přípravě nového zákona pro správu parku stejná, jakou hrály například obce ležící na území parku Šumava, Plzeňský a Jihočeský kraj, vědecká obec i nevládní organizace.

Jiří Mánek ukazuje porost na Ptačím potoce. Stane se právě on novým ředitelem šumavského parku?
Jiří Mánek ukazuje porost na Ptačím potoce. Stane se právě on novým ředitelem šumavského parku?
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Korunní princ

Čili zákon ředitel parku sice nenapsal, nicméně pokud platí slova rok stará, měl by ze svého postu odejít. K tomu se ale bezprostředně nechystá. Redakci Ekolistu však odpověděl, že je připraven kdykoliv odejít, protože ví, že žádný z otevřených problémů nebude za jeho života dotažen do konce. "Ať vezmeme splouvání Teplé Vltavy, boj s kůrovcem, vzhled šumavských staveb nebo prostupnost Šumavy pro turisty, tak to vše jsou věci, o kterých stále jednáme, ale vím, že do vítězného konce je nedotáhnu," říká Jan Stráský. To prý bude určitě trvat déle než půl roku. "Má funkce znamená ještě půl roku v křesle ředitele a já budu rád, když to do půl roku skončí. Nemám žádný seznam, který bych chtěl odškrtat a pak říct, že končím," říká dočasný ředitel.

A kdo na jeho místo? Tím, aby si našel svého nástupce, zaúkoloval ministr dočasného ředitele již při jmenování. Zároveň Stráskému doporučil, aby do svého týmu vzal někoho z kandidátů, které původně komise doporučila ministrovi za ředitele správy národního parku. Tím se stal současný náměstek ředitele parku Jiří Mánek. Právě on by se tedy podle logiky zadání měl stát novým ředitelem.

Že jej jako svého nástupce navrhne, potvrzuje i Jan Stráský. "Jiřího Mánka jsem si vybral proto, že byl z Národního parku Šumava před lety vyhozen za to, že chtěl bojovat s kůrovcem. Hodnotit jej, jestli může, nebo nemůže být ředitelem, je na ministrovi životního prostředí," říká Jan Stráský.

Že se novým ředitelem stane Jiří Mánek, předpokládá i Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Ale samozřejmě to nevím, v našem státě teď klidně může přebrat funkci ředitele národního parku i cirkusový klaun, když bude členem patřičné politické strany nebo bude mít jiné zásluhy. A když bude ochotný plnit neveřejné zadání šedé politiky a ekonomiky v pozadí,“ říká Bláha.

Rok jinak

„Jan Stráský není ani anděl, ani ďábel, jak se jedni či druzí snaží vykreslit,“ napsal Ekolistu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Podle něj je úkol, kterým Jana Stráského pověřil, mimořádně náročný. „Oceňuji, že dokázal hned pár měsíců po svém jmenování dosáhnout shody nad návštěvním řádem parku. Obrovský kus práce se svými kolegy odvedl na novém zákonu o Šumavě,“ píše Chalupa.

Co se týče stále opakované problematiky kůrovce, to je podle ministra Chalupy souboj, který nebude nikdy mít vítěze. Naopak prý bude vždy spousta těch, kteří zůstanou nespokojeni. „V globálu jsem však přesvědčen, že i díky managementu parku se daří situaci zlepšovat,“ hodnotí Tomáš Chalupa. Pochvaly se Stráský dočkal i od jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). "Myslím si, že v těch klíčových bodech si vedl velmi dobře a já osobně i vedení kraje za jeho kroky stojíme a ztotožňujeme se s nimi," cituje Zimolu ČTK.

Loňská demonstrace za odvolání Jana Stráského před ministerstvem životního prostředí
Loňská demonstrace za odvolání Jana Stráského před ministerstvem životního prostředí
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Naopak nit suchou nenechá na dočasném řediteli Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Na otázku, zda podle něj Jan Stráský splnil zadání, se kterým byl do čela správy parku jmenován, odpovídá: „To záleží, jaké zadání máte na mysli. Zadání jihočeské mafie - destabilizovat národní park, poškodit ho v očích české veřejnosti i mezinárodně, aby jako instituce i značka nebyl takovou překážkou developerům a těžařům, provést personální čistku, zmenšit území ponechané přírodě a uvolnit tak více prostoru těžbě dřeva – tak to splnil na 90 %“. Jediné, co se prý oproti původním plánům nepovedlo, je zmenšení území vyhrazeného divoké přírodě.

Proklamované zadání ministra Chalupy – stabilizovat Národní park Šumava a dosáhnout konsensu ve sporných otázkách – podle Bláhy nesplnil Jan Stráský vůbec. „Ani se o to nesnažil,“ říká Bláha a vypočítává postupné kroky – zrušil vědeckou radu, s většinou oponentů se vůbec nebavil, kulatý stůl svolal až na pokyn ministra po blokádě kácení a jen pro formu.

Podle Bláhy byly kroky ředitele Stráského extrémní, někdy i v rozporu s usnesením ministerstva životního prostředí a často v rozporu se zákonem. „K tomu ministr Chalupa mlčel. Takové jednání si mohl dovolit díky silnému politickému krytí Václavem Klausem a jihočeskou ODS,“ dodává Bláha.

Zadání vyplývající z funkce ředitele národního parku prý neplnil vůbec, protože dodnes nepochopil, že národní park je tu především k ochraně divoké přírody. Nepomohl prý ani kritický dopis Evropské federace chráněných území EUROPARC. O svých spolupracovnících Stráský zpočátku hovořil ve druhé a třetí osobě – vy ochránci přírody, oni ti ochránci přírody. „Museli jej upozorňovat, že teď je nejen jedním z nich, ale dokonce na Šumavě ten nejvyšší ochránce přírody,“ ilustruje situaci v národním parku Bláha.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist