https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dnesek-pripada-den-stromu-nejcasteji-se-slavi-spolecnym-sazenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dnešek připadá Den stromů. Nejčastěji se slaví společným sázením

20.10.2016 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přerušenou tradici v roce 2000 obnovili botanik Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Jako datum pro oslavu Dne stromů zvolili 20. říjen, protože se jedná o vhodnou dobu pro sázení stromů a v tento den slaví narozeniny šansoniérka a přítelkyně stromů Hana Hegerová
Přerušenou tradici v roce 2000 obnovili botanik Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Jako datum pro oslavu Dne stromů zvolili 20. říjen, protože se jedná o vhodnou dobu pro sázení stromů a v tento den slaví narozeniny šansoniérka a přítelkyně stromů Hana Hegerová
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Mitrenga / Strom roku
Den stromů se v současné době slaví ve více než 40 zemích světa. Podle Nadace Partnerství svátek dřeviny často oslavuje prostřednictvím jejich společného sázení. V různých částech světa přitom Den stromů připomíná jindy, většinou na jaře, nebo na podzim v závislosti na klimatických podmínkách a doby vhodné právě k sázení stromů v jednotlivých zemích. V Česku připadá Den stromů na 20. října.
 

Vůbec první zdokumentovaný svátek sázení stromů se uskutečnil ve španělské vesnici Mondoňedo v roce 1594. Také první Den stromů novodobé historie se konal se Španělsku. V roce 1805 v obci Villanueva de la Sierra inicioval sváteční sázení stromů místní kněz s nadšenou podporou všech občanů.

Už oficiální oslavy Dne stromů proběhly v roce 1872 v americké Nebrasce na popud novináře a zapáleného ochránce přírody Julia Sterling Mortona, připomíná Michal Veselý z Nadace partnerství. Při oslavách tehdy vysadili více než milion dřevin. Myšlenka Dne stromů odkazující na důležitost stromů se rychle rozšířila po celých státech a později i na další kontinenty. Birdsey Northrop z Connecticutu například v roce 1883 navštívil Japonsko a doporučil ve své uspořádat Den stromů jako nástroj pro zlepšení kvality života v obci. Jeho zásluhou se Den stromů rozšířil také do Austrálie, Kanady a Evropy.


Přečtěte si také Úryvek - Malá recenze na zdvořilé stromy

Den stromů - kdy se kde slaví?

Brazílie – 21. 9.
Česká republika – 20. 10.
Čína – 12. 3.
Egypt – 15. 1.
Filipíny – 25. 6.
Jižní Korea – 5. 4.
Keňa – 21. 4.
Malta – 15. 1.
Německo – 25. 4.
Pákistán – 18. 8.
Polsko – 10. 10.
Portugalsko – 21. 3.
Srí Lanka – 15. 11.
Španělsko – 26. 3.
Tunisko – 9. 11.

V Česku jsou podle Nadace Partnerství začátky oslav stromů spojeny s činnotí okrašlovacích spolků. Poprvé se hromadné Stromkové slavnosti uskutečnili v roce 1906. „Uspořádal je Svaz českých okrašlovacích spolků např. v Příbrami, Plzni, Dobříši, Spáleném Poříčí, Říčanech, Klatovech, České Třebové, Napajedlích a mnoha dalších obcích," vyjmenovává Michal Veselý. Obvykle se tyto akce konaly na počátku dubna.

Přerušenou tradici v roce 2000 obnovili botanik Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Jako datum pro oslavu Dne stromů zvolili 20. říjen, protože se jedná o vhodnou dobu pro sázení stromů a v tento den slaví narozeniny šansoniérka a přítelkyně stromů Hana Hegerová.

U příležitosti Dne stromů také Nadace Partnerství od roku 2002 vyhlašuje výsledky celostátní ankety Strom roku. Kromě toho nadace založila grantový program určený na podporu komunitních výsadeb stromů. Od roku 2004 z něj přispěla na výsadbu více než 57 tisíc stromů a keřů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist