https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrat-vlku-do-cech-vlk-byl-vyfocen-tesne-za-ceskymi-hranicemi-v-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrat vlků do Čech: Vlk byl vyfocen těsně za českými hranicemi v Německu

28.11.2012 10:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlk vyfocený fotopastí u obce Hohwald v těsné blízkosti českých hranic
Vlk vyfocený fotopastí u obce Hohwald v těsné blízkosti českých hranic
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | A. Klingenberger / Staatsbetrieb Sachsenforst
Těsně za hranicemi v Německu byl v říjnu vyfotografován vlk pomocí fotopasti. Po letošním pravděpodobném výskytu vlků ve východních Krkonoších jde o další doklad, že se vlci vracejí do Čech. Přítomnost vlků v severních Čechách byla navíc doložena na nálezech stržených ovcí v oblasti Velkého Šenova. Ekolistu to dnes sdělil Tomáš Salov ze Správy Národního parku České Švýcarsko.
 

V oblasti Hohwald těsně za hranicemi Šluknovského výběžku bylo během letošního podzimu zaznamenáno několik útoků na hospodářská zvířata. Spolupracovníci německé organizace zabývající se sběrem informací o vlcích v lužické oblasti zde proto umístili několik fotopastí. Jedna z nich vlka zachytila čtrnáctého října. O několik týdnů později německý zemědělec vyfotografoval i mládě vlka, což dokládá, že se v oblasti vyskytuje celá smečka. Dalším důkazem o výskytu smečky jsou fotografie letos narozené vlčice, která byla v sobotu 24. listopadu sražena automobilem.

Je přitom prakticky jisté, že vlci jsou přítomni už i na českém území. "Přímý důkaz v podobě fotografie sice nemáme, ale po ohledání stržených ovcí v oblasti Velkého Šenova máme opravdu signály o přítomnosti vlků i na české straně," řekl Ekolistu Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko. "Bylo by ostatně naivní domnívat se, že vlci budou respektovat nějaké politické hranice," dodal.

Přítomnost vlků byla letos zaznamenána i ve východních Krkonoších. V obou případech jde pravděpodobně o zvířata, která se do oblasti rozšiřují z Lužice ve východní části Německa a z Polska. Do německé Lužice se vlci dostali v polovině 90. let minulého století právě z Polska a v krajině opuštěných vojenských prostorů, povrchových dolů a rozsáhlých vřesovišť se jim daří. V současnosti žije v Lužici přes deset smeček a vlci se dál šíří Německem.

Jak před časem Ekolistu řekla bioložka Ilka Reinhardtová, která se sledování lužických vlků profesionálně věnuje dlouhé roky, vlci jsou schopní při hledání nového teritoria urazit stovky kilometrů.

„Návrat vlků na sever Čech je vzhledem k postupnému rozšiřování německé populace vlka v posledních deseti letech očekávanou a radostnou událostí. Zkušenosti z Německa a dalších evropských zemí ukazují, že vlk není lidem nebezpečný," komentuje návrat vlků Miroslav Kutal z Hnutí DUHA, které se dlouhodobě zabývá ochranou a sledováním velkých šelem především v Beskydech. "Dokázali, že jsou schopní žít i v kulturní krajině, ačkoliv to nemají jednoduché. Podobně, jako další divoká zvířata, i vlky ohrožují střety s dopravou nebo pytláci."

Návrat vlků vítá i ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. "Vlci jsou pro naši krajinu důležití. Pomáhají regulovat vysoké stavy spárkaté zvěře. Zejména v případě divokých prasat by byla jejich pomoc více než vítána," říká Pavel Benda.

Podle Salova je ovšem otázka, zda si vlci pro případné usídlení vyberou hojně navštěvované oblasti, jako jsou třeba národní parky. Velký počet návštěvníků by totiž mohl znamenat rušení vlků při vyvádění mláďat. Příhodnější oblastí by proto mohly být třeba bývalé vojenské prostory, jako je oblast Hradčan nedaleko Máchova jezera.

Obec Hohwald, u níž byl vyfotografován vlk, leží v těsné blízkosti českých hranic
Mapa | Google Maps


reklama

 
Další informace |
Vlkům v Lužici se Ekolist.cz podrobně věnoval v článku V Lužici žijí už desítky vlků – dokonce i v uhelných dolech. Kdy se rozšíří do Čech? v lednu 2012.
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist