https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-vedeni-slaneho-resi-provozovani-cistirny-oprava-letos-zacne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové vedení Slaného řeší provozování čistírny, oprava začne letos

15.4.2016 01:00 | SLANÝ (ČTK)
Nové vedení Slaného řeší provozování čistírny odpadních vod, jejíž oprava letos začne. Čistírna funguje na hranici kapacity, nutně potřebuje modernizaci za desítky milionů korun. Na tiskové konferenci to řekl starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS), který do funkce nastoupil na začátku dubna. Nahradil Pavla Záloma (ČSSD), který byl odvolán mimo jiné právě kvůli kritice postupu vedení města při řešení provozování čistírny.
 

Práce na čistírně mají začít nejpozději na podzim. Kompletní modernizace má stát kolem stovky milionů korun, oprava může být ale rozdělená i na etapy. Město v lednu požádalo o dotaci, ale i v případě, že ji neobdrží, oprava začne.

Vedení Slaného ale také řeší, zda dotační podmínky budou pro město výhodné, stejně tak i to, jak nastavit podmínky s vodárenskou společností, která dosud čistírnu provozovala. "Je tam určitá výpovědní lhůta, do kdy se musí smlouva vypovědět, ale poté nastává období, že stále ještě nemusí město nebo jím zřízená společnost zahájit tu vlastní činnost," řekl starosta.

Město totiž stále nezná cenu, kterou bude město platit za provozování, za infrastrukturu a provoz vybudované vodárenskou společností. Nejbližší jednání se koná příští týden.

Využití dotace město podle starosty nevylučuje. Bere ale v potaz i variantu, že kdyby se čistírna opravovala na etapy a mezitím by se vyvinuly technologie, mohlo by město v případě vlastní investice projekt upravovat. To v případě dotovaných projektů není možné.

Kapacita slánské čistírny v části Blahotice se zvýší, nyní je pro 10.000, pak bude pro 16.000 obyvatel. To by mělo zajistit dostatečnou rezervu čistírny i pro další rozvoj města. Nový provoz čistírny bude ekologičtější a vznikne zde i technologie pro výrobu energie, kterou čistírna využije při provozu.

Oprava čistírny měla být zahájena už v roce 2014, ale kvůli dotačním podmínkám ji město muselo odložit. Původně měla být vyšší i její kapacita, ale protože se snížila spotřeba vody na jednoho obyvatele, nebude třeba její kapacitu tak zvyšovat. Slaný má 15.000 obyvatel, na kanalizaci jich je připojeno přibližně o tisíc méně.


reklama

 
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist