https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-dubna-startuje-nova-zelena-usporam-domacnostem-nabizi-temer-dve-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od dubna startuje Nová zelená úsporám. Nabízí téměř dvě miliardy korun

27.3.2014 14:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Téměř dvě miliardy pro majitele rodinných domů nabízí program Nová zelená úsporám
Téměř dvě miliardy pro majitele rodinných domů nabízí program Nová zelená úsporám
Od začátku dubna mohou majitelé rodinných domů žádat peníze z programu Nová zelená úsporám. Lidé mohou získat peníze na zateplování, výměnu oken a dveří, výstavbu pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů. Žádosti začne Státní fond životního prostředí přijímat 1. dubna v 10 hodin.
 

„Modelový příklad ukazuje, že majitelé rodinného domu mohou ušetřit přes šedesát procent ceny vytápění a získat dotaci sto padesát tisíc korun,“ představil novinář program ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Majitelé rodinných domů mohou získat podporu až 55 % investice. Na nové ekologické zdroje mohou dostat 75 % dotaci. Dotaci mohou dostat opatření, která byla zahájena po 1. 1. 2013. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá. Zároveň může dosáhnout i na jednorázový finanční bonus, a to kombinací vybraných opatření. Nově lze získat také příspěvek na pořízení solárních systémů na ohřev vody. Toho mohou využít i vlastníci rozestavěných rodinných domů.

„Žádosti začneme přijímat 1. dubna 2014 od 10 hodin, ukončení bude buď vyčerpáním alokace, nebo nejpozději 31. října 2014 ve 12 hodin,“ vysvětluje Valdman.

Na podporu úspor energie a emisí skleníkových plynů je k dispozici 1,9 miliardy korun, což je o jednu miliardu více než loni. Stejnou částku se ministerstvo bude snažit získat každý rok. „ Vzhledem k vysokému zatížení ovzduší v Moravskoslezském a Ústeckém kraji dostanou majitelé rodinných domů v těchto lokalitách o 10 % vyšší podporu,“ dodal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle ministerstva by program měl pomoci i zaměstnanosti, protože pomůže vytvořit přes pět tisíc nových pracovních míst, do státní kasy přinese víc než 5 mld. Kč a pomůže snížit emise CO2. „Program potěší ekologa i národohospodáře,“ dodal ministr.

V programu došlo oproti minulému roku k drobným změnám. Zkrátila se doba pro doložení povinných příloh po elektronické evidenci žádosti do informačního systému Fondu z původních osmi dnů na tři.

Veškeré informace o programu jsou dostupné na webových stránkách: www.novazelenausporam.cz. Žadatelům je k dispozici i bezplatná Zelená linka 800 260 500 nebo e-mail info@sfzp.cz

Příklady dotací v rámci Nové Zelené úsporám:

Modelový příklad rodinný dům řadový koncový, nepodsklepený

- Zdroj tepla: plynový kotel - Původní roční měrná potřeba tepla: 232 kWh/m2
- Nová roční měrná potřeba tepla: 53 kWh/m2
- Úspora: 77 %
- Maximální způsobilé investiční výdaje: 706 304 Kč
- Dotace 40 %: 282 522 Kč
- Roční úspora: 52 973 Kč
- Prostá návratnost: 8 let

Modelový příklad rodinný dům typ „okál“

- Zdroj tepla: plynový kotel
- Původní roční měrná potřeba tepla: 181 kWh/m2
- Nová roční měrná potřeba tepla: 53 kWh/m2
- Úspora: 71 %
- Maximální způsobilé investiční výdaje: 575 714 Kč
- Dotace 30 %: 172 714 Kč
- Roční úspora: 40 300 Kč
- Prostá návratnost: 10 let

Modelový příklad rodinný dům typ „Baťův dvojdomek“, podsklepený

- Zdroj tepla: plynový kotel
- Původní roční měrná potřeba tepla: 361 kWh/m2
- Nová roční měrná potřeba tepla: 34 kWh/m2
- Úspora: 86 %
- Maximální způsobilé investiční výdaje: 467 428 Kč
- Dotace 55 %: 274 585 Kč
- Roční úspora: 38 569 Kč
- Prostá návratnost: 5 let

Zdroj: MŽP


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist