https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-tezby-uhli-pousteli-pred-svedskou-ambasadou-zvuk-rypadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci těžby uhlí pouštěli před švédskou ambasádou zvuk rypadla

25.4.2016 12:26 | PRAHA (ČTK)
Desítka aktivistů držela před vstupem do velvyslanectví transparenty s nápisy Neprodávejte budoucnost Lužice uhlobaronům! a vyzývala švédskou vládu, aby uhlí z Vattenfallu nechala raději v zemi
Desítka aktivistů držela před vstupem do velvyslanectví transparenty s nápisy Neprodávejte budoucnost Lužice uhlobaronům! a vyzývala švédskou vládu, aby uhlí z Vattenfallu nechala raději v zemi
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Odpůrci prodeje uhelných dolů v německé Lužici českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) zhruba 45 minut pouštěli před švédskou ambasádou v Praze zvukový záznam hluku rypadla. Česká firma doly a elektrárnu koupila od švédského koncernu Vattenfall, prodej ale ještě neschválila švédská vláda. Aktivisté ji proto žádají, aby prodej zamítla. Podobné protesty se v těchto dnech konají nejméně ve 13 evropských zemích.
 

Desítka aktivistů držela před vstupem do velvyslanectví transparenty s nápisy Neprodávejte budoucnost Lužice uhlobaronům! a vyzývala švédskou vládu, aby uhlí z Vattenfallu nechala raději v zemi. Kromě hlasitého zvuku rypadla pouštěla varování v angličtině a švédštině, že s podobným zvukem by v případě rozšíření dolů museli lidé v Lužici žít další desítky let a tisícům by hrozilo nucené vystěhování. Na zhruba hodinový protest dohlížela policie.

S ředitelem české pobočky organizace Greenpeace Davidem Murphym půl hodiny jednala na ambasádě švédská velvyslankyně Annika Jaganderová. Bavili se mimo jiné o klimatických změnách a pátečním podpisu Pařížské klimatické dohody v New Yorku a naplňování jejích cílů. Jaganderová podle Greenpeace zastává podobný názor jako organizace a slíbila, že informace předá švédské vládě.

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský řekl, že pro švédskou vládu je ochrana klimatu sice prioritou, chránit klima prodejem uhelných dolů by ale bylo pokrytecké. V květnu budou lidé z celé Evropy v rámci akce Ende Gelände blokovat důl, který chce EPH v Lužici koupit, dodala mluvčí iniciativy Limity jsme my Petra Němcová.

Hlavními akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, zbytek akcií vlastní skupina J&T. Problémem aktivistů není minulost firmy EPH, ale nejasné plány do budoucnosti. V lužických lomech, které chce EPH koupit, se každoročně vytěží 60 milionů tun hnědého uhlí, tedy 1,7krát více než ve všech povrchových dolech v ČR dohromady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist