https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-evropske-banky-pujcily-biliony-korun-neekologickym-firmam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Evropské banky půjčily biliony korun neekologickým firmám

26.3.2024 14:21 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropské banky půjčily od roku 2015, kdy byla dojednána Pařížská dohoda o klimatu, přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 bilionu korun) neekologickým firmám. Jejich činnost podle analýzy Greenpeace a dalších nevládních organizací přitom ohrožuje lesy, savany a důležité přírodní ekosystémy.
 

Studie se zaměřila na společnosti JBS, Cargill, Sinar Mas a další světové producenty, zpracovatele a obchodníky se sójou, dobytkem, palmovým olejem, kaučukem nebo například dřevem. Všechny komodity s sebou nesou vysoké riziko zničení ekosystému. Z analyzovaných dat vyplývá, že EU je druhým největším světovým finančním centrem, které financuje tato odvětví.

Ze zprávy Greenpeace také plyne, že některé z největších bank se sídlem v EU, jako jsou BNP Paribas, Santander, Deutsche Bank, ING Group a Rabobank, poskytly v období od roku 2016 do začátku roku 2023 velkým společnostem, které podle organizace ohrožují přírodu, 22,1 procenta všech globálních úvěrů.

Většina, konkrétně 86,6 procenta, těchto evropských úvěrů pocházela od bank se sídlem ve Francii, Nizozemsku, Německu a Španělsku. Banky, penzijní fondy a správci aktiv se sídlem v EU rovněž poskytují 9,4 procenta současných globálních investic do odvětví ohrožujících přírodu.

Zveřejněná studie, na které mimo jiné spolupracovaly organizace Friends of the Earth Netherlands a Harvest, vychází z údajů shromážděných nezávislou výzkumnou organizací Profundo. Společně v návaznosti na analýzu požadují regulaci EU, která by zastavila tok peněz do společností, které podle nich ničí přírodu. Dalším požadavkem je, aby EU svůj finanční sektor sladila s globálními cíli v oblasti klimatu a biologické rozmanitosti.

"Evropa se označuje jako lídr v boji proti změnám klimatu a za ochranu biologické rozmanitosti a přírody, přesto umožňuje bankám a finančním institucím podporovat a vydělávat na ničení ekosystému po celém světě. Na úkor místních obyvatel, na úkor přírody a naší budoucnosti. Je čas to změnit a zastavit miliardy eur, které z EU každoročně proudí a ničí ty nejcennější ekosystémy na naší planetě," uvedl Jan Freidinger z Greenpeace ČR.

Současná pravidla EU, která začnou platit v prosinci zaručují, že rizikové komodity pro odlesňování jako například sója, palmový olej nebo hovězí maso, které se uvedou na unijní trh, nesmí být vyprodukovány na plochách, kde byl před rokem 2020 les či prales. Nicméně z pravidel podle Greenpeace vypadlo ustanovení, které by omezovalo investice bank do projektů způsobujících odlesňování. Evropská komise má podle harmonogramu přezkoumat roli financí v odlesňování a ničení lesů a v případě potřeby předložit legislativní návrh do června 2025.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.3.2024 18:32
Snad se podaří po volbách do evroparlamentu vliv ideologických nesmyslů na ekonomiku zvrátit. Už tak Evropa těžce nese důsledky obdobných rozhodnutí. Nebezpečím není klimatická změna, ale hysterická reakce na ni. Snad i Klaus právě v tom viděl nebezpečí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist