https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/patentove-valky-netrapi-jen-smartphony-ale-i-vyrobce-vetrnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Patentové války netrápí jen smartphony, ale i výrobce větrných elektráren

16.1.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Doba, kdy vývojáři větrných elektráren na odborných konferencích spolu sdílely inovace, je zřejmě nenávratně pryč.
Doba, kdy vývojáři větrných elektráren na odborných konferencích spolu sdílely inovace, je zřejmě nenávratně pryč.
Foto | EssjayNZ / Flickr
Patentová válka se nemusí týkat jen smartphonů. Soudí se i výrobci větrných elektráren. Aktuální číslo časopisu World Wind Technology přináší popis největší a dosud neskončené patentové bitvy mezi americkou společností General Electric a japonskou firmou Mitsubishi.
 

Doba, kdy vývojáři větrných elektráren spolu na odborných konferencích sdíleli inovace, je zřejmě nenávratně pryč. Ostrá soutěž na trhu je dovedla k tomu, že si pečlivě střeží své nápady a vynálezy. „Případné prohřešky, kdy někdo použije cizí myšlenku, se daří řešit převážně přátelsky a v oboru je stále ještě cítit ochota k široké spolupráci,“ říká Philip Torato, ředitel konzultační společnosti Torato&Associates, která se zaměřuje na oblast inovací a intelektuálního vlastnictví v oblasti větrné energetiky. Jsou ale i příklady, které skončily rozsáhlým soudním sporem.

Americká společnost General Electric (GE) patří na americkém trhu k předním výrobcům a vývojářům větrných elektráren. Na jejím kontě je na 900 patentů týkajících se získávání elektrické energie z větru, což představuje zhruba 38 % všech důležitých patentů v oboru.

V roce 2007 vstoupila na americký trh japonská společnost Mitsubishi se svými 2,4 MW turbínami. GE vzápětí podalo u Mezinárodní obchodní komise stížnost pro porušení svých tří patentů. Následně GE podalo dvě žaloby u texaského soudu, na což Mitsubishi reagovalo protižalobou v Arkansasu.

Loni vynesl texaský soud verdikt, podle kterého Mitsubishi porušilo dva patenty patřící GE, stanovil 170 milionů dolarů jako odškodnění pro GE a zakázal Mitsubishi v USA prodávat větrné elektrárny. Na výsledek protižaloby ze strany Mitsubishi se zatím čeká.

GE patří na poli patentů k významným hráčům. Jen za rok 2011 utratila společnost za své patenty v oblasti větrné energie 17,4 milionů dolarů. A do budoucna se předpokládá, že tato cifra naroste.

Jak upozorňuje Philip Torato, patenty začínají v oboru větrných elektráren sloužit jako prostředek, jak odstranit konkurenci. Právě patenty mohou podle něj být zneužívány. Nabízí se paralela s patentovou válkou na poli chytrých telefonů, která se zvrhla v propletenec vzájemných žalob. Apple žaloval Motorolu kvůli patentu na jednoduchý způsob odemčení chytrého telefonu pomocí potažení prstu po displayi. Mitsubishi zažalovalo GE kvůli způsobu kontroly natočení listů větrných turbín. Podobně jako se Samsung brání tomu, že napodobuje design iPhonu, brání se Beaird vůči firmě Vestas za podobnost jejich nosných věží.

Situace by časem mohla dospět k tomu, že se – podobně jako je tomu ve světě patentů pro chytré telefony – budou výrobci větrných elektráren vzájemně soudit. Pro některé výrobce může být případná prohra u soudu těžká zátěž. Například firma AMSC Sinovel se u soudu brání žalobě, požadující odškodnění ve výši téměř 500 milionů dolarů.

Torato varuje, že cesta soudních sporů kvůli patentům může být pro celé odvětví velmi drahá. Některé firmy ve svých rozpočtech dokonce počítají se ziskem ze soudních sporů pro porušení patentů. Philip Torato ale upozorňuje, že spoléhat na výsledek soudních pří je sázka s nejistým výsledkem a snadno se může stát, že se obrátí proti samotnému žalobci. „Pro toto odvětví i jednotlivé firmy je mnohem lepší a levnější cesta spolupráce a dohody,“ míní Torato.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Battle lines are drawn, který vyšel v časopise World Wind Technology.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist