https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoo-zacne-pristi-rok-projektovat-pavilon-pro-slony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoo začne příští rok projektovat pavilon pro slony

29.12.2016 09:21 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňská zoo začne už příští rok projektovat pavilon pro slony indické. Expozice Sloni na Mži, připravovaná osm let, vnikne na 14 hektarech luk směrem na Radčice naproti současnému areálu hned za parkovištěm. Bude připravená ve třech variantách finanční náročnosti od 200 až 450 milionů korun a spoléhá na dotace EU. ČTK to řekl ředitel městské zoo Jiří Trávníček.
 

"Rád bych začal konečně s projektováním, protože jdu za 3,5 roku do důchodu. Intenzivně sháníme pět šest milionů na projekt. Už máme vykoupené pozemky, změnu územního plánu i dokumentaci k územnímu rozhodnutí," řekl. Nejhorší bylo vykoupení pozemků, které skončilo letos, dodal.

Podle náměstka primátora Petra Náhlíka (KDU-ČSL) lze na projekt peníze vyčlenit, ale podstatné je, zda se pak najde zdroj na samotné financování. "Protože zatím vypsané evropské dotace bohužel tímto směrem nemíří, tak musíme vyčkat, až na konci plánovacího období vláda nebude vědět, kam s penězi. Tak v té chvíli musí mít zoo vydané stavební povolení, ale také město na své jiné stavby," uvedl.

Projektovat se bude zhruba rok. "Jsou tam detaily, které projektanti neví. Musíme pomalu, opatrně, aby se neudělaly nějaké hlouposti," řekl ředitel. Stavební povolení by mohla mít zoo za 1,5 roku a pak bude hledat dotace. Stavba se dá zvládnout do tří let. V úsporné variantě by stála 200 milionů, v nejluxusnější 450 milionů Kč. "Zatím zkoušíme mercedes, ale když se objeví 200 milionů, tak zredukujeme projekt a postavíme barák typu Lidlu, a všechno ostatní už jsou drobnější peníze. Připravíme dvě tři varianty podle toho, jak se domluvíme s projektanty a jak budou vypisovány výzvy," uvedl ředitel. Podle Náhlíka půjde zřejmě o stavbu na etapy. Na 12 hektarech by vznikly vlastní expozice. "Sloni by měli 3,5 hektaru, čili nádhera, bylo by to ohromné," uvedl. Dále tam mají být orangutani, tapíři, ptáci a mnoho zvířat z orientální oblasti.

"Slony není problém sehnat zadarmo, protože se množí po Evropě - od Prahy přes Berlín a Ostravu, všude jsou slůňata. Ale sloninců je málo," uvedl Trávníček. Vybudovat areál není jednoduché. Musí se upravit terén, přivést inženýrské sítě, odvodnit a oplotit. V ČR jsou slonince v Praze s desetihlavým stádem, v Ústí nad Labem, Ostravě, Zlíně a Liberci.

Zoo Plzeň dále příští rok opraví za dva miliony korun 20 metrů vysokou voliéru pro supy. Kdysi ji postavili v akci Z (neplacené brigádě) škodováci a přežila všechny sněhy a pohromy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist