https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-chova-slony-od-roku-1933-slunata-ma-i-ostrava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo chová slony od roku 1933, slůňata má i Ostrava

9.4.2016 03:59 | PRAHA (ČTK)
Nedávno narozené "pražské" slůně.
Nedávno narozené "pražské" slůně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
V úterý se v pražské zoo narodilo slůně, které bylo v zoo i počato. Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického jménem Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes pražská zoo chová pouze slony indické, má jich osm, včetně posledního přírůstku. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v srpnu 2014 z Berlína.
 

Vůbec první mládě slona, které pražská zoo ve své více než osmdesátileté historii přivítala, byla sloní slečna Sita, narozená v únoru 2013. Mládě bylo čtvrtým potomkem slonice Donny, která se do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu. Tento přírůstek byl teprve třetím živě narozeným slůnětem v zahradách v Česku.

Prvním byl sloní sameček, který přišel na svět v březnu 2011 v Ostravě. Po necelých dvou měsících ale uhynul na celkovou sepsi, neměl dostatečnou imunitu. Úspěch slavila ostravská zoo se samičkou Rashmi, narozenou v dubnu 2011, která prospívá dobře. V únoru 2014 se v Ostravě narodila ještě Sumitra, od narození však měla problémy s příjmem potravy a uhynula letos v lednu.

Matkou nedávno v Praze narozeného mláděte-samečka je slonice Janita, která se do zoo dostala v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je pak samec Mekong, který se v prosinci 2014 vrátil do Amsterodamu.

Sloni v ostravské zoo
Sloni v ostravské zoo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava

- Pražská zoo chová slony již od roku 1933, kdy přišel tehdy něco přes rok starý slon indický jménem Baby. Zvíře koupené tehdy za 51.000 korun pocházelo z odchytu na Cejlonu a v době příchodu do Prahy mu podle dostupných údajů bylo 15 měsíců. Teprve na začátku 50. let 20. století se k Babymu přidali další sloni indičtí.

Prvního slona afrického získala pražská zoo počátkem listopadu 1953 a dala mu jméno Petr I. Po jeho přestěhování do Ostravy v létě 1965 byla pražská zoo dokonce několik měsíců bez jediného slona, což se změnilo až s příchodem samice Gulab v roce 1966.

Poté se v pražské zahradě vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických (zahradou prošla více jak dvacítka slonů). Dnes pražská zoo chová pouze slony indické.

V 50. letech byla pražská zoo významnou tranzitní stanicí pro obchod mezi SSSR a západoevropskými zeměmi. V tomto období prošel pražskou zoo tucet slonů, kteří byli určeni pro sovětskou obchodní organizaci Zoocentrum Moskva.

V březnu 1977 napadl samec slona afrického Petr II. svého ošetřovatele a způsobil mu smrtelná zranění. Slon byl ještě týž den utracen. Při povodních v roce 2002 zůstal samec Kadíra, který se do Prahy dostal v roce 1971, uvězněn v zaplaveném pavilonu. Vedení zoo bylo nakonec nuceno nechat vyčerpané a vystresované zvíře utratit.

Sloni v pražské zoo jdou do nového výběhu Údolí slonů.
Sloni v pražské zoo jdou do nového výběhu Údolí slonů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Adamec / Zoo Praha

V současnosti má Praha kromě nového mláděte sedm sloních obyvatel. Patří mezi ně samice Shanti (jako mládě si zahrála slůně Bimbo ve filmu Pan Tau v oblacích), Gulab (je jednou z nejstarších obyvatel zoo), Donna, Janita, Tamara, Sita (první sloní mládě v pražské zoo) a samec Ankhor. V prosinci 2013 zahrada přišla o mladou slonici Tonyu, starší sestru Sity; podlehla akutní bakteriální infekci.

Evropské zoo aktuálně chovají bezmála 300 slonů indických. Podle odhadů jich žije ve volné přírodě zhruba 40.000, patří k ohroženým druhům. V zajetí se dožívají zhruba padesáti let.

Od března 2013 má pražská zoo nový areál nazvaný Údolí slonů, stál půl miliardy korun. Jedná se o největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Nový sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožní pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén a skrytá krmítka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist