https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-uzavre-skladku-odpadu-kvuli-ktere-mu-hrozi-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko uzavře skládku odpadů, kvůli které mu hrozí pokuta

25.8.2016 11:19 | BRATISLAVA (ČTK)
Soudní dvůr EU v roce 2013 rozhodl, že Slovensko porušilo evropské právo, když schválilo provoz zmiňované skládky u Žiliny, aniž přijalo plán její úpravy s cílem ochrany životního prostředí v souladu s příslušnou unijní směrnicí. Ilustrační obrázek
Soudní dvůr EU v roce 2013 rozhodl, že Slovensko porušilo evropské právo, když schválilo provoz zmiňované skládky u Žiliny, aniž přijalo plán její úpravy s cílem ochrany životního prostředí v souladu s příslušnou unijní směrnicí. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko uzavře na severu země skládku odpadů, kvůli které mu hrozí pokuta a denní penále za nesplnění dřívějšího rozhodnutí soudu Evropské unie. Uzavření a rekultivaci skládky postupně do konce příštího roku nařídila Slovenská inspekce životního prostředí, jež toto rozhodnutí zveřejnila.
 

Soudní dvůr EU v roce 2013 rozhodl, že Slovensko porušilo evropské právo, když schválilo provoz zmiňované skládky u Žiliny, aniž přijalo plán její úpravy s cílem ochrany životního prostředí v souladu s příslušnou unijní směrnicí. Provoz skládky kritizovali občanští aktivisté.

Samotná rekultivace skládky v Považském Chlmci, která patří soukromé společnosti, by měla přijít na bezmála 900 000 eur (24,3 milionu korun). Odpad tam na základě předběžného opatření nelze vozit od roku 2014.

Slovenské úřady rozhodly o uzavření skládky po červnovém oznámení Evropské komise, že na Slovensko podala v případu novou žalobu za to, že podle něj Bratislava nerespektovala dřívější verdikt. Komise navrhla, aby soud uložil Slovensku pokutu v minimální výši 939 000 eur (25 milionů Kč) a penále 6793,80 eura (183 400 Kč) denně až do zajištění nápravy.

Skládka odpadů v Považském Chlmci byla v provozu od 50. let minulého století, později byla rozšířena. Slovenské úřady v minulosti opakovaně rozhodly o prodloužení provozu skládky, byť průsaky ze skládky způsobily podle analýz kontaminaci spodních vod.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist