https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredoceske-vodarny-patraji-proc-do-cisticky-tece-vice-necistot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeské vodárny pátrají, proč do čističky teče více nečistot

5.5.2016 14:02 | KLADNO (ČTK)
Nyní voda z čistírny splňuje povinné limity, ale na začátku dubna nastala havarijní situace, kdy se vypouštěla jen částečně vyčištěná voda
Nyní voda z čistírny splňuje povinné limity, ale na začátku dubna nastala havarijní situace, kdy se vypouštěla jen částečně vyčištěná voda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeské vodárny se snaží zjistit, proč do čistírny odpadních vod v Kladně - Vrapicích teče více nečistot. Zařízení kvůli tomu funguje už několik týdnů na hranici kapacity. Důvodem je i oprava části technologií, která trvá oproti předpokladům déle. Situace by se měla zlepšit za tři týdny, kdy bude k dispozici první zrekonstruovaná část čistírny. ČTK to řekla mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.
 

Více znečištěná voda, než je obvyklé, přitéká do čistírny zhruba měsíc. Podle vodáren zřejmě někdo porušuje podmínky, za jakých lze vypouštět odpady do kanalizace. Tomu, kdo znečištění do kanalizace vypouští, může v případě prokázání porušení zákona hrozit pokuta až v řádu několik set tisíc korun.

Nyní voda z čistírny splňuje povinné limity, ale na začátku dubna nastala havarijní situace, kdy se vypouštěla jen částečně vyčištěná voda. Vodárny musely nechat odvézt kal s čistícími bakteriemi, které nevydržely zátěž nadměrným znečištěním, poté byl přivezen nový kal s aktivními bakteriemi. "Musíme ovšem konstatovat, s ohledem na velmi složité podmínky při čištění odpadních vod, že nelze vyloučit opětovné zhoršení účinnosti procesu čištění odpadních vod," uvedla Kozlová. Situaci společnost řeší i s Českou inspekcí životního prostředí.

Oprava a modernizace čistírny za zhruba 150 milionů korun začala loni v červnu a hotová měla být letos v zimě, zhotovitel prací ale posunul termín na polovinu května. Důvodem zdržení bylo například to, že se v zimě nedaly dělat některé práce. Vrapická čistírna odpadních vod v Kladně byla postavena v roce 1968. Nyní může čistit vodu pro zhruba 70 000 obyvatel, což je zhruba o 2000 více, než je počet obyvatel největšího středočeského města. Kapacita čistírny se při rekonstrukci měnit nebude.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist