https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovi-statnici-v-parizi-zahaji-zasadni-klimaticky-summit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světoví státníci v Paříži zahájí zásadní klimatický summit

30.11.2015 03:02 | PAříž (zvláštní zpravodaj ČTK)
Nová dohoda má od roku 2020 nahradit končící Kjótský protokol, jenž jako první stanovil závazné cíle redukce emisí skleníkových plynů pro průmyslové země
Nová dohoda má od roku 2020 nahradit končící Kjótský protokol, jenž jako první stanovil závazné cíle redukce emisí skleníkových plynů pro průmyslové země
Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření začíná dnes v Paříži konference OSN o klimatických změnách, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. Na zahájení promluví hlavy států a vlád zúčastněných zemí včetně amerického prezidenta Baracka Obamy nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Za Českou republiku vpodvečer vystoupí premiér Bohuslav Sobotka.
 

Slavnostního úvodního dne konference se zúčastní 147 šéfů států a vlád. Dohromady bude na konferenci, která potrvá dva týdny, zastoupeno 195 zemí.

Jejich hlavním úkolem bude dokončit dohodu obsahující takové závazky ohledně snižování emisí skleníkových plynů, které by umožnily udržet nebezpečné globální oteplování do dvou stupňů oproti průměrné teplotě v předindustriální době. Zatím není jisté, že se to podaří.

Nová dohoda má od roku 2020 nahradit končící Kjótský protokol, jenž jako první stanovil závazné cíle redukce emisí skleníkových plynů pro průmyslové země. Například USA a Čína, které jsou dohromady odpovědné za zhruba 40 procent skleníkových plynů, se ale ke Kjótskému protokolu nepřipojily.

Pařížská konference se uskuteční za ještě přísnějších bezpečnostních opatřeních, než je u podobných akcí obvyklé. Důvodem jsou teroristické útoky ve francouzské metropoli z 13. listopadu. Francouzské úřady povolaly na zajištění bezpečnosti konference téměř 11.000 příslušníků pořádkových sil.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist