https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/upravy-krajiny-v-kralupech-n-v-a-okoli-bude-resit-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úpravy krajiny v Kralupech n. V. a okolí bude řešit studie

6.8.2016 13:03 | KRALUPY N.V. (ČTK)
Úpravy krajiny v Kralupech nad Vltavou a okolí bude řešit studie, jejíž součástí budou i podoba protipovodňových opatření nebo ochrana přírody. Výsledkem studie má být dlouhodobá vize a stanovení priorit rozvoje pro další desítky let. Dalším důležitým důvodem pro její zpracování je vyšší šance na získání evropských dotací na projekty v regionu. ČTK to řekl místostarosta Kralup Libor Lesák (ODS).
 

Nyní běží na zpracování studie výběrové řízení, hotová by měla být v září 2018. Poté ji ještě musí schválit zastupitelstva obcí, vyjadřovat se k ní budou úřady, povinné je i veřejné projednání. "Zhruba do tří let by měla vejít v platnost," uvedl Lesák. Stane se pak závazným dokumentem.

Město za studii zaplatí kolem tří milionů korun, část nákladů by měly také pokrýt evropské dotace, o které město požádá. Kromě Kralup nad Vltavou bude studie řešit území Veltrus a dalších 16 obcí, celkem jde o plochu přes 13 000 hektarů. Dokument mimo jiné zpracuje riziková území, například místa těžby, staré průmyslové areály a podobně.

V plánu jsou také jednání s majiteli pozemků i zemědělci, jedním z cílů je obrana proti erozi a bleskovým povodním, budou se tedy řešit i projekty pro zadržování vody v krajině, hospodaření na menších lánech a podobně.

Studie bude jedním z podkladů pro rozhodování v případě větších projektů, budou v ní zahrnuté územní plány obcí, které obsahují i možnosti rozvoje. Zároveň ale studie v regionu zaznamená i všechny významné přírodní prvky a hodnotná území, a to nejen přírodní, ale i kulturní. Bude tedy řešit jejich zachování a také bránit přílišné zástavbě.

Zpracování podobné studie není pro obce s rozšířenou působností povinné a Kralupy nad Vltavou jsou jednou z prvních.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist