http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-antarktide-uhynuly-tisice-mladat-tucnaku-prezila-jen-dve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

V Antarktidě uhynuly tisíce mláďat tučňáků, přežila jen dvě Video

19.10.2017 09:32 (ČTK)
Vědci při pozorování kolonií 18.000 párů tučňáků kroužkových zjistili, že poslední reprodukční období na přelomu let 2016 a 2017 přežila pouze dvě mláďata.
Vědci při pozorování kolonií 18.000 párů tučňáků kroužkových zjistili, že poslední reprodukční období na přelomu let 2016 a 2017 přežila pouze dvě mláďata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Yan Ropert-Coudert / CNRS/IPEV
V Antarktidě uhynuly vlivem změněných životních podmínek tisíce mláďat tučňáků, informovali vědci v Austrálii. Příčinou je podle nich přeskupování ledovce Mertz u východních břehů Antarktidy. Pro kolonii tučňáků to změnilo podmínky, takže dospělí musejí překonávat větší vzdálenost při shánění potravy pro mladé.
 

Studiem tučňáků v této části Antarktidy se s podporou Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zabývají vědci z francouzského střediska pro vědecký výzkum od roku 2010. Pozorují kolonii 18.000 párů tučňáků kroužkových a zjistili, že poslední reprodukční období na přelomu let 2016 a 2017 přežila pouze dvě mláďata. Ostatní pošla hladem, protože jejich rodiče museli vlivem nahromaděné ledovcové masy překonat k lovišti příliš velkou vzdálenost a nestačili potravu zajistit včas.

"Vlivem rozlomení ledovce Mertz v roce 2010 podmínky dozrávají k tomu, že se to může opakovat častěji, moře před kolonií se mění," řekl Yan Ropert-Coudert z výzkumné stanice. To, že i v budoucnu mláďata v kolonii nepřežijí, může podle něj ovlivnit také změna teploty, síla a směr větru a nestálost vodních ploch, které se vytvářejí mezi ledem.

Tučňáci, kteří jsou výbornými plavci, se živí výhradně krilem, tedy malými mořskými korýši. V Antarktidě se jim až dosud dařilo, ale v poslední době je ohrožují klimatické změny, které mají vliv na odtávání pobřežního ledu a na ústup ledovců. Mláďata dokážou přežít ve sněhu, ale ne v dešti. Množství potravy se mění s oteplováním vody.

Kolonie, kterou se vědci zabývají poblíž ledovce Mertz, měla před čtyřmi lety 20.196 párů. Sezonu ale nepřežilo ani jedno mládě. I tehdy se změnily podmínky na pobřeží a mláďata navíc promokla v době, kdy ještě neměla vodě odolné peří. Pak se prudce ochladilo.

Zpráva o letošním stavu kolonie byla vydána před zahájením jednání Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR), která se schází v tasmánském Hobartu. Loni bylo dosaženo dohody o vytvoření největší mořské přírodní rezervace. Jde o plochu 1,55 milionu kilometrů čtverečních v Rossově moři. Účastníci loňské konference se ale neshodli v případě druhého projektu, jímž bylo vytvoření podobné rezervace na ploše milionu kilometrů čtverečních východně od Antarktidy.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist