https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tucnaci-se-u-antarktidy-nakazili-ptaci-chripkou-vedci-se-boji-hnizdni-sezony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tučňáci se u Antarktidy nakazili ptačí chřipkou, vědci se bojí hnízdní sezony

12.3.2024 14:57 (ČTK)
Velká kolonie asi 60 000 párů Tučňáků patagonských (Aptenodytes patagonicus) v Salisburské pláni na jižní Georgii. Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) je po tučňáku císařském druhým největším tučňákem.
Velká kolonie asi 60 000 párů Tučňáků patagonských (Aptenodytes patagonicus) v Salisburské pláni na jižní Georgii. Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) je po tučňáku císařském druhým největším tučňákem.
Foto | Pismire / Wikimedia Commons
Vědci potvrdili nález ptačí chřipky u deseti tučňáků na ostrově Jižní Georgie, který je jedním z největších světových útočišť pro divoce žijící zvířata, informoval server BBC News. Onemocněním se v tomto britském zámořském území už dříve nakazili další mořští ptáci a savci, například tuleni. Nyní jsou mezi infikovanými i tučňáci oslí a tučňáci patagonští.
 

Hnízdní sezona na subantarktickém ostrově končí, takže bezprostřední dopady pravděpodobně nebudou výrazné. Vědci se ale obávají příští sezony, během které se zvířata opět shromáždí. Pláže v Jižní Georgii jsou známé díky shlukům více než milionu jedinců, kteří sem míří k námluvám, páření a výchově mláďat.

"Jižní Georgii přirovnávám k Alpám, kolem kterých je divoká příroda ve stylu Serengeti. Koncentrace divokých zvířat je poblíž pobřeží zkrátka úžasná," uvedl Norman Ratcliffe z výzkumné organizace British Antarctic Survey (BAS). "Pokud by se na ostrově ptačí chřipka rozšířila a způsobila velmi vysokou úmrtnost, znamenalo by to z hlediska ochrany přírody celosvětový problém. V současné době to ale vypadá, že je její šíření omezené," uvedl Ratcliffe.

Vysoce patogenní ptačí chřipka existuje již desítky let, ale vir H5N1 v současné době způsobil smrt mnoha volně žijících i domestikovaných ptáků. Antarktida i její ostrovy unikly tomu nejhoršímu díky své odlehlosti. Situace se však mění. První nálezy ptačí chřipky na Jižní Georgii pochází z října minulého roku. Tučňáci jsou nejnovější skupinou zvířat, u kterých se vědcům podařilo nemoc prokázat.

"Ptáci čeledi chaluhovitých zimují v okolí Jižní Ameriky. Domníváme se, že právě tato zvířata přenesla nákazu do Jižní Georgie," řekl Ratfcliffe. "Chaluhovití se neustále pohybují mezi koloniemi tučňáků. Překvapilo nás ale, že trvalo tak dlouho, než se u nich virus objevil," dodal. Vědci nyní sledují, jak ptačí chřipka působí na různé druhy tučňáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.3.2024 16:08
Život v kolonii má svá rizika, ptačí chřipka jistě není první epidemií, se kterou se tučňáci budou muset vypořádat. Doufejme, že mrazivé podmínky příští rok vydrží déle a virus se na jejich vitalitě a potažmo mortalitě nepodepíše nějak výrazně. "Otužilce ve fraku" mám v úctě od mala, žít v tak krutých mrazech a lovit ryby dlouhým ponorem je obdivuhodné, možná až neuvěřitelné. Snad si stejně elegantně a "samozřejmě" poradí i s ptačí chřipkou. Jako symbolu odolnosti a houževnatosti v to pevně věřím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist