https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cem-se-lisi-a-v-cem-se-shodnou-kandidati-na-prezidenta-zeman-a-schwarzenberg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V čem se liší a v čem se shodnou kandidáti na prezidenta Zeman a Schwarzenberg?

14.1.2013 10:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
K zeleným ideálům mám blízko, proto budu vždy hájit životní prostředí a českou krajinu, říká Karel Scharzenberg
K zeleným ideálům mám blízko, proto budu vždy hájit životní prostředí a českou krajinu, říká Karel Scharzenberg
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Veronika Rejmanová / TOP 09
Zatímco Karel Schwarzenberg by byl proto nechat Národní park Šumava přírodním procesům, Miloš Zeman zastává názor, že Šumava je hospodářský les jako každý jiný. V otázce dostavby Temelína má Zeman také jasno: dostavět. Karel Schwarzenberg na tuto otázku Ekolistu neodpověděl. Podívejte se, v čem se tito dva kandidáti, kteří postoupili do druhého kola přímé volby prezidenta ČR, liší a v čem se shodnou.
 

Na otázku, zda bude mít daný kandidát nějaké podobně silné osobní téma, jako je klimaskepticismus současného prezidenta Václava Klause, odpověděl Karel Schwarzenberg, že není klimatolog a ke změnám klimatu se vyjadřovat nehodlá. Miloš Zeman zmínil, že je odpůrce solárních a větrných elektráren a že chce ochránit Šumavu před zelenými fanatiky, kteří ji chtějí nechat sežrat kůrovcem.

Na otázku, zda se mají občanská sdružení zapojovat do rozhodování o životním prostředí, například formou účasti v různých řízení, Karel Scharzenberg neodpověděl. Podle Zemana je současný stav přemrštěný a umožňuje ekologickým organizacím oddalovat dokončení užitečné dopravní investice v podobě dálnice D8.

Jsem odpůrce solárních a větrných elektráren, je to kvůli vysokým dotacím ekonomický nesmysl, říká Miloš Zeman.
Jsem odpůrce solárních a větrných elektráren, je to kvůli vysokým dotacím ekonomický nesmysl, říká Miloš Zeman.

Jediné téma, na kterém se oba kandidáti shodli, byla obecná ochrana životního prostředí. „Příznivé životní prostředí znamená čistý vzduch, čistou vodu a krásnou krajinu, ve které žijeme. Samozřejmostí je, že každý duševně zdravý člověk by měl tyto hodnoty prosazovat,“ říká Miloš Zeman. „Dlouhá léta jsem strávil jako lesník, k zeleným ideálům mám blízko, proto budu vždy hájit životní prostředí a českou krajinu,“ říká Karel Schwarzenberg a dodává, že ochrana životního prostředí je ale hlavně úkolem vlády a daleko méně prezidenta.

Ekolist.cz poslal všem kandidátům na prezidenta šest otázek. Z odpovědí Karla Schwarzenberga odpovědí Miloše Zemana byl sestaven tento text. Ostatní vyřazené kandidáty a kandidátky naleznete v tomto speciálu.


reklama

 
zv, mmo, red

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist