https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indoneskych-zoo-casto-hynou-zvirata-aktiviste-zadaji-zmenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V indonéských zoo často hynou zvířata, aktivisté žádají změnu

12.5.2016 14:52 | JAKARTA (ČTK)
Ředitel zoo tvrdí, že ve zlepšení podmínek mu brání byrokratické překážky. Kritici ale poukazují také na neodpovídající kvalifikaci zaměstnanců a na zastaralé zařízení. Ilustrační obrázek
Ředitel zoo tvrdí, že ve zlepšení podmínek mu brání byrokratické překážky. Kritici ale poukazují také na neodpovídající kvalifikaci zaměstnanců a na zastaralé zařízení. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kriticky ohrožený slon sumaterský uhynul ve středu v jedné z indonéských zoologických zahrad, z nichž řada čelí kritice, že v nich zvířata žijí v katastrofálních podmínkách. Slonice onemocněla asi před týdnem, snahy o její záchranu ale brzdil fakt, že zoologická zahrada ve městě Bandung na ostrově Jáva nemá už více než rok veterináře. Největší indonéské zoologické zahradě, která se nachází rovněž na ostrově Jáva ve městě Surabaya, se po četných úmrtích zvířat přezdívá "zoo smrti", píše agentura Reuters.
 

Aktivisté upozorňují, že více než 2200 zvířat v zoologické zahradě ve městě Surabaya žije v klecích a výbězích, které jsou pro ně příliš malé. Rovněž prý nedostávají dostatek odpovídající potravy.

Jedou z posledních obětí se tam stal vzácný tygr sumaterský, který nečekaně uhynul minulý měsíc. "Musejí podniknout opatření, aby se snížil počet živočichů v této zoo. To lze udělat tak, že některé živočichy předají jiným obdobným zařízením," řekl Petrus Riski z organizace Indonesia Wildlife Communication Forum.

Zoologická zahrada v Surabayi uvádí, že většina zvířat zemřela přirozenou smrtí; smrt tygra zatím nevysvětlila. Ochránci přírody ale poukazují na množství neobvyklých případů, které snižují jejich důvěru v zoo, jež funguje od roku 1916.

V roce 2014 byl ve své kleci nalezen oběšený 18měsíční lev pustinný. Žirafa, která v zoo zemřela, měla v žaludku asi 18 kilogramů plastů z odpadků naházených do její klece neukázněnými návštěvníky. Asi 45 vzácných varanů komodských se údajně navzájem pozabíjelo v bitvách mezi sebou v přeplněné kleci.

Ředitel zoo tvrdí, že ve zlepšení podmínek mu brání byrokratické překážky. Kritici ale poukazují také na neodpovídající kvalifikaci zaměstnanců a na zastaralé zařízení.

Kritiky nyní míří i na adresu zoologické zahrady ve městě Bandung. Slonice Yani byla údajně asi týden před svou smrtí apatická a měla na těle ošklivé rány. Mluvčí zoo Sudaryo podle agentury AFP přiznal, že zoologická zahrada nemá již více než rok stálého veterináře. Zaměstnanci se ale prý maximálně snažili 34letou slonici zachránit - radili se s externím veterinářem a podávali zvířeti léky.

V internetové petici vyzývající k úklidu zoo, pod niž se podepsalo již přes 10 000 lidí, se uvádí, že zvířata vypadají vyhladovělá a klece jsou špinavé a rezavé.

Ve volné přírodě zůstává již jen zhruba 2400 až 2800 slonů sumaterských. Na poklesu jejich populace nesou největší vinu pytláci a zmenšování přirozeného životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist