https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-thajsku-vypukl-spor-zda-si-ma-zeme-poridit-dalsi-pandu-z-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Thajsku vypukl spor, zda si má země pořídit další pandu z Číny

24.9.2023 01:00 (ČTK)
Panda velká v čínské přírodní rezervaci Wolong
Panda velká v čínské přírodní rezervaci Wolong
V Thajsku se rozhořel spor, zda by si země měla zapůjčit od Číny další pandu velkou. Premiér Sríttcha Tchavisin nedávno podle agentury DPA oznámil, že při své říjnové cestě do Pekingu požádá o dlouhodobou zápůjčku nové pandy. Bojovníci za práva zvířat jsou ovšem rezolutně proti tomu. Čína posílá pandy do ciziny jako gesto dobré vůle, zvířata i jejich mláďata ale zůstávají jejím majetkem.
 

Podle ochránců přírody pandy zpravidla přesunem velmi trpí a jsou často mimo Čínu chovány v nevhodných podmínkách. V Thajsku v současné době není žádná panda k vidění poté, co samička Lin Chuej v dubnu ve věku 21 let nečekaně uhynula v zoo ve městě Čchíengmaj.

Panda Lin Chuej byla v zoologické zahradě v tomto severothajském městě jednou z hlavních atrakcí a za 20 let, které zde strávila, přitáhla miliony návštěvníků.

Samec Čchuang Čchuang, který byl do Thajska přivezen společně s Lin Chuej v roce 2003, uhynul již v roce 2019. Mládě, které se v roce 2009 narodilo Lin Chuej, bylo na základě dohody v roce 2013 předáno Číně.

Poradkyně thajského ministerstva životního prostředí Kančana Silpa-arčaová na facebooku uvedla, že pandy je lepší nechat žít v Číně. "V Číně mají pandy výběh, kde mohou jít ven a volně se pohybovat. To my nemáme," napsala politička a aktivistka.

Podle hongkongského listu The South China Morning Post byly pandy v Thajsku nuceny trávit čas v klimatizovaných prostorách, aby přežily žhavé léto, což omezovalo jejich pohyb.

Silpa-arčaová také zdůraznila, že chov pand je nákladný a že by Thajsko mělo finanční prostředky věnovat spíš na péči o místní živočichy, jako jsou například sloni. Podle listu The South China Morning Post inkasuje Čína za roční zápůjčku pandy milion dolarů.

"Pandy nejsou předměty, které by bylo možné posílat z jedné země do druhé. Jsou to inteligentní, společenská zvířata, která vytvářejí těsné svazky se svými příbuznými a přáteli," uvedl představitel organizace pro ochranu živočichů Peta Asie Jason Baker. "Je smutné, že Thajsko zvažuje dovoz nových pand, které by v takovém případě musely žít v zajetí ve velmi malých prostorách bez přirozené stravy," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.9.2023 15:09
Pokud vím, tak pandy mají v Číně špičkovou péči a díky tomu se jim tak množí. Ta péče se vztahuje i na přesun a obvykle s pandou cestuje i ošetřovatel, který dohlíží na to, aby zvíře cestou netrpělo. Takže ekokreténi se zase serou do něčeho, čemu absolutně neroztumí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.9.2023 16:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Domnívám se, že v Thajsku by se dokonce mohli pokusit o reintrodukci, neb vhodného prostření (např. horských NP) mají dotatek, stejně jako bambusu. Než ji trápit v uzavřeném prostoru, dal bych jí obojek s gps a sledoval její pohyb, v případě nutnosti zasáhl. Pokud by přežila delší dobu, přidat k ní druhou. Prostě to dnešní rozšíření je jen zlomeček území, kde v minulosti žila.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2023 17:02 Reaguje na Karel Zvářal
Je otázka zda by s tím Čína souhlasila. Přece jenom monopol na pandu je monopol. Kromě toho vypuštění jednoho jedince je nesmysl. Chtělo by to menší populaci, aby se množila.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.9.2023 17:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bože můj, až tak!... a z čeho se skládá populace, číselná řada začíná na jakém čísle?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2023 17:45 Reaguje na Karel Zvářal
Já vím že pandy jsou samotáři, ale stavět zkušenosti na chování jednoho exempláře se mi zdá trochu málo. Jenže na to Čína nikdy nekývne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.9.2023 17:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak za prvé, nikdy se nemá říkat nikdy. S dnešními možnostmi lze prakticky cokoliv, třeba sledovat tajemného samotáře. Když vypouštěli nosorožce, tak kus běžel, běžel a běžel ("nějakej divnej")... Až po čase jim došlo, že hledal partnera, resp. souseda. On dokud nenarazí na kupu hnoje, tak se cítí ztracený. Pro mě zooprky jsou záchranné stanice - s cílem vypouštět. A pandy kde jinde, než v jv Asii. Stačí takto?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.9.2023 17:46
To u nás je panda pokládána za představitele čínské totality a proto pražští radní upřednostnili taiwanského luskouna jako symbol svobody.
Za pandou musíme do Vídně, Rakousko nepracuje na tom, aby si z Číny udělalo nepřítele.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.9.2023 19:00 Reaguje na Richard Vacek
"Kdo může za to, že Česko nebude mít pandu ve výběhu? Prezident se pře s ředitelem Zoo Praha. Podle Miroslava Bobka Miloš Zeman o pandu v Číně nepožádal. Prezident následně reagoval, že „tu není od toho, aby jednal o zvířatech, ale o lidech“. Příběh černobílého medvídka tak jde do neslavného finále."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/panda-cina-zoo-praha-milos-zeman-miroslav-bobek-pandi-diplomacie.A181130_205831_domaci_mpl

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist