https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volebni-program-ods-ekologicti-aktiviste-nesmi-mit-neomezenou-moc-blokovat-stavby-ktere-jsou-ve-verejnem-zajmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volební program ODS: Ekologičtí aktivisté nesmí mít neomezenou moc blokovat stavby, které jsou ve veřejném zájmu

16.10.2017 01:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ODS ekologičtí aktivisté nesmí mít neomezenou moc blokovat stavby, které jsou ve veřejném zájmu.
Podle ODS ekologičtí aktivisté nesmí mít neomezenou moc blokovat stavby, které jsou ve veřejném zájmu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | me / Wikimedia Commons
ODS ve svém programu kromě tradičních obecných řečí vypisují konkrétní kroky, co zavedou, co zruší, co prosadí. Pojďme se podívat na ty hlavní.
 

ODS tvrdí, že jednou z jejích nejdůležitějších priorit je energetická soběstačnost a bezpečnost. Chce proto zavést koncept smart cities v oblasti dopravy a energetiky na úrovni obcí a měst. Jako příklad uvádí chytré křižovatky, podporu elektromobility a chytré energetické budovy.

ODS chce zrušit neúměrnou byrokratickou zátěž a možnost nekonečných průtahů při výstavbě infrastrukturních a strategických staveb. ODS slibuje zlepšit ochranu před odpůrci staveb, kteří se je snaží blokovat.

ODS prosadí snížení byrokracie a podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie pro drobné spotřebitele, kteří si chtějí pokrýt vlastní spotřebu energie. ODS prosadí zákon o prioritních stavbách (D35, D43, Pražský okruh, vysokorychlostní trať Drážďany-Praha-Brno-Ostrava a Praha-Plzeň-Mnichov).

ODS prosadí rozvoj jaderné energetiky prostřednictvím speciálně vytvořené státní instituce s cílem zvýšit energetickou nezávislost a bezpečnost. ODS hovoří o dostavbě Temelína a náhradních bloků v Dukovanech, (ať už náhradní blok znamená cokoliv).

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

ODS chce lepší zákon o odpadech. Obce podle ODS musejí znát podmínky nakládání s odpadem a mít možnost jeho energetického využití v budoucnu.

V oblasti zemědělství slibuje ODS zastavit pokračující vylidňování venkova a vytváření novodobých JZD, která plundrují půdu. Ideálem ODS je rodinná farma, které jsou podle ní zárukou niterného vztahu k půdě a dobré péče o krajinu.

ODS chce odmítnout regulace trhu se zemědělskou půdou a posílit ochrany práv vlastníků půdy.

ODS tvrdí, že péče o životní prostředí je přirozeným základem životního stylu každého odpovědného občana.

V oblasti ochrany životního prostředí ODS zavede zjednodušení zákonů na ochranu životního prostředí, odstraní zbytečné regulace a bude hájit přirozená práva občanů, kteří řádně pečují o svůj majetek.

ODS chce zrušit nadbytečné úřední zásahy do života. „Umožníme kácení stromů na soukromých zahradách bez souhlasů úřadů. Na vlastní zahradě je každý pánem,“ říká ODS.

ODS chce zrušit nerovnost občanů před zákonem o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (tzv. EIA). Podle ODS ekologičtí aktivisté nesmí mít neomezenou moc blokovat stavby, které jsou ve veřejném zájmu.

„Změníme zákon na ochranu přírody a krajiny tak, aby bral ohled i na člověka jako součást přírody,“ slibuje ODS.

ODS chce prosadit podporu konkurenceschopných obnovitelných zdrojů energie a zrušit podporu těm obnovitelným zdrojům, které potřebují podporu v podobě výkupní ceny elektřiny.

ODS chce moderní zákon o odpadech, který podpoří snižování jejich produkce, zajistí důsledné třídění odpadů, jejich efektivní recyklaci a energetické využití.

ODS je pro dokončení likvidace starých ekologických zátěží.

Podporu regionálních energetických center kombinujících výrobu tepla a elektrické energie, a to s využitím odpadů a obnovitelných zdrojů, včetně možnosti uchování vyrobené energie.

ODS je pro využití moderní technologií při kontrole dodržování ochrany životního prostředí místo narušování soukromí, čímž myslí kontroly kotlů v rodinných domech.

ODS je pro podporu jaderné energetiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniel Vondrouš

17.10.2017 09:47
"ODS chce zrušit nerovnost občanů před zákonem o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (tzv. EIA)." Tady není nerovnost - připomínku v EIA může podat každý. Zavedení nerovnosti ale podpořila ODS pro připomínky v územním a stavebním řízení. Ty může podat majitel sousedního pozemku nebo obec. Místním lidem, kteří mohli podat připomínku jako spolek, to od nového roku zákon zakazuje. Podle ODS jsou si zkrátka někteří občané rovnější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist