https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzva-vratte-lidem-prava-se-snazi-zvratit-novelu-stavebniho-zakona-ktera-omezi-ucast-verejnosti-na-rozhodovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzva Vraťte lidem práva se snaží zvrátit novelu stavebního zákona, která omezí účast veřejnosti na rozhodování

12.5.2017 10:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle Jaroslava Foldyny (ČSSD) bude novela zajišťovat dostatečnou a v porovnání s jinými evropskými státy až nadstandardní účast veřejnosti na řízeních. Podle řady právníků a ochránců přírody novela výrazně omezí občanská práva.
Podle Jaroslava Foldyny (ČSSD) bude novela zajišťovat dostatečnou a v porovnání s jinými evropskými státy až nadstandardní účast veřejnosti na řízeních. Podle řady právníků a ochránců přírody novela výrazně omezí občanská práva.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Na začátku dubna prošla v poslanecké sněmovně novela stavebního zákona. Podle Jaroslava Foldyny (ČSSD) bude novela zajišťovat dostatečnou a v porovnání s jinými evropskými státy až nadstandardní účast veřejnosti na řízeních. Podle řady právníků a ochránců přírody novela výrazně omezí občanská práva. Aktivisté také poukazují na to, že úprava je v rozporu s programovým prohlášením vlády a vývody Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu. V průběhu května bude o novele stavebního zákona jednat Senát. Platforma 21 vyzývá obrací na veřejnost s výzvou Vraťte lidem práva, aby lidé dali senátorům vědět, co si o novele myslí.
 

Platforma 21 je volné sdružení převážně ekologicky zaměřených nevládních organizací. Číslo v názvu platformy odkazuje na článek 21 Listiny základních práv a svobod, kde stojí, že občané mají právo podílet se na správě věcí veřejných přímo. K dnešnímu dni výzvu podpořilo přes pět tisíc lidí.

Veřejnost až dosud měla prostřednictvím občanských sdružení možnost vstupovat do správních řízení a tak ovlivnit některé stavby ve svém okolí. Toto právo vyplývá i z Aarhuské úmluvy, což je mezinárodní dohoda, jejíž signatáři se zaručují, že své zákony upraví tak, aby umožnili účast veřejnosti na "správě" životního prostředí a všech souvisejících oblastí. Podle kritiků novely stavebního zákona způsobí pozměňovací návrhy v drtivé většině případů zánik tohoto práva.

Proti pozměňovacím návrhům se vyjádřili i právníci z Právnické fakulty UK v Praze či Masarykovy Univerzity v Brně.

Přečtěte si k tématu novelizace stavebního zákona

Stanovisko Ilony Jančářové z katedry práva životního prostředí a práva pozemkového na Právnické fakultě Masarykovy univerzity Návrh poslance Foldyny zásadně snižuje standard účasti veřejnosti v řízeních o lokálních záměrech
Komentář právníka Davida Poláška Přece nám do toho nebudou mluvit.
Komentář Petra Svobody z Katedry správního práva a správní vědy Právnické fakulty UK Proč je třeba zachovat účastenství ekologických spolků ve správních řízeních
Komentář Jana Moravce z ČSOP Čtyři slova, která ovlivní životy tisíců lidí.
Komentář Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu Sněmovna poprvé od listopadu 1989 ruší občanská práva.
Text od autora pozměňovacího návrhu Jaroslava Foldyny Ekologické spolky mají mít účast na povolování výstavby, ale neměly by výstavbu nepodloženě blokovat.
Komentář Pavla Řeháka, tajemníka města Vrchlabí Právě přijatá omezení pro účast spolků v řízeních nemusí být ke škodě věci

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist