https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacni-ptaci-si-nasli-novy-domov-v-zelezarnach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzácní ptáci si našli nový domov v železárnách

6.6.2014 01:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Morčáci v železárnách potvrzují, že přírodu se vyplácí chránit nejen v rezervacích, ale i v každodenním životě
Morčáci v železárnách potvrzují, že přírodu se vyplácí chránit nejen v rezervacích, ale i v každodenním životě
Licence | Volné dílo (public domain)
Hejno s dvaadvaceti mláďaty kriticky ohroženého druhu ptáka morčáka velkého objevili zaměstnanci před pár dny v areálu Třineckých železáren. Vzácní obyvatelé si průmyslový areál oblíbili díky speciálním budkám. Další vzácná mláďata by se měla v Třinci vylíhnout během příštích týdnů.
 

"V budkách jsme našli další vejce z pravděpodobně druhé vlny obsazení. Ze sedmi budek jich samice morčáka obsadily pět. Je to obrovský úspěch," říká šéf odboru ochrany životního prostředí Třineckých železáren Radim Klimša.

Morčáci přirozeně hnízdí ve stromových dutinách, ale když je jich nedostatek, rádi obsadí i uměle vyvěšené budky. Překvapivě klidné a lidmi nerušené prostředí průmyslového areálu a bezpečné hnízdění v budkách tak přispělo k šíření tohoto kriticky ohroženého druhu v České republice. Morčáci také na vodním toku protékajícím hutí nacházejí dostatek potravy.

"Pět obsazených budek, to znamená pět nových párů morčáků. Od počátku jsme věřili v úspěch celé akce, ale že se dostaví tak rychle a v takovém množství, to nás překvapilo," dodává Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Podle něj se tak potvrzuje, že přírodu se vyplácí chránit nejen v rezervacích, ale i v každodenním životě.

Ornitologové v areálu železáren umístili loni v prosinci sedm budek do pětimetrové výšky na kmen stromu. S výrobou budek jim pomohli žáci základní školy v Třinci.

Třinecká huť možná v budoucnu nabídne prostor i pro další ohrožený ptačí druh, a to pro skorce, malého ptáčka z řádu pěvců. Ten pro hnízdění potřebuje prostor v kolmém břehu vody, pod splavem či pod mostem. V areálu železáren jich ornitologové na počátku letošního roku umístili devět.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist