https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-podepsal-novelu-zakona-o-ceskem-svycarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman podepsal novelu zákona o Českém Švýcarsku

28.11.2015 13:16 | PRAHA (ČTK)
Správa Národního parku České Švýcarsko nebude spadat pod služební zákon. Počítá se s její přeměnou na příspěvkovou organizaci. Příslušnou poslaneckou novelu zákona podepsal prezident Miloš Zeman, o jeho podpisu ČTK informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.
 

Poslanci změnu zdůvodnili tím, že stát ušetří. Převod správy parku pod služební zákon by spolu s její plánovanou následnou přeměnou na příspěvkovou organizaci stály na platech a odbytném asi 19 milionů korun. Proti novele se přesto postavil senátor ODS Pavel Eybert, který neúspěšně navrhoval její zamítnutí.

Předkladatelé v čele s Robinem Böhnischem (ČSSD) poukazovali také na to, že správy ostatních tří národních parků jsou příspěvkovými organizacemi ministerstva životního prostředí. Pouze Správa Národního parku České Švýcarsko vznikla jako správní úřad a do konce roku by se v ní bez přijetí novely muselo 40 pracovních míst převést pod služební zákon.

Poslanci proto navrhli, aby správa byla organizační složkou státu a byla podřízena ministerstvu. Také proto, že podle ministerské předlohy se správa stane příspěvkovou organizací od roku 2017.

Vláda doporučila v novele některé úpravy. Přechodnými ustanoveními by se mělo ošetřit mimo jiné zrušení správního úřadu, když navíc ředitel Správy národního parku České Švýcarsko už je státním zaměstnancem podle zákona o státní službě. Poslanci ale k žádným úpravám původní předlohy nepřistoupili a novelu schválili téměř jednomyslně.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist