https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/film-white-plastic-sky.dystopicke-zamysleni-o-smerovani-lidstva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film White Plastic Sky. Dystopické zamyšlení o směřování lidstva

5.10.2023
Ve čtvrtek 12. října vstupuje do českých kin mimořádně krásná vize dystopické budoucnosti White Plastic Sky.
 
Film se už českým divákům představil na karlovarském festivalu, Letní filmové škole a nejnověji v soutěžní sekci festivalu Future Gate, kam dramaturgové vybrali ze stovek snímků natočených za poslední rok a půl šest nejzajímavějších.

Animovaná vize dystopické budoucnosti se odehrává v roce 2123, kdy lidstvu docházejí zdroje a jedinou možností, jak přežít, je nemilosrdné pravidlo. Každý člověk po dosažení padesátého roku odevzdá své tělo, a to se postupně promění ve strom.

Když ale psycholog Stefan s hrůzou zjistí, že se jeho milovaná žena Nóra dobrovolně rozhodla věnovat své tělo předčasně, rozhodne se ji za každou cenu zachránit.

Vydává se na dramatickou cestu za její spásou, která je oba zavede až k podstatě lidství a lásky.

„Postapokalyptické filmy zpravidla vyprávějí příběhy o lidech a nadřazenosti lidské rasy. A navzdory tomu, jaké škody lidé na planetě napáchali, většinou končí tak, že postavy dál žijí své životy. Hrdinové v tom, co z civilizace a přírody zbylo, přežijí s příslibem, že následující generace znovu vybudují nový svět. Tyto filmy jako by nás ujišťovaly, že inteligentní a nadřazený druh, kterému arogantně říkáme Homo sapiens, bude ve své slávě zářit navěky, bez ohledu na to, jak moc ničíme prostředí, ve kterém žijeme. Tyhle filmy nás utěšují: když můžeme zachránit Zemi na filmovém plátně, proč bychom to nemohli dokázat i ve skutečnosti! Ale můžeme? Opravdu?“ ptají se režiséři Tibor Bánóczki a Sarolta Szabóová a doplňují: „Musíme přehodnotit způsob, jakým se k naší planetě chováme. White Plastic Sky naznačuje, co se stane, když to neuděláme.“

White Plastic Sky do kin přináší Asociace českých filmových klubů, jejíž programový ředitel Jan Jílek film poprvé zhlédl na Berlinale. Jeho první myšlenkou bylo, proč film není v hlavní soutěži. „Naprosto precizně vystavěný fikční svět roku 2123, svět po apokalypse, svět v krizi. Množství ostrých reakcí na současnou dobu (klimatická krize, aging, orbánovské Maďarsko apod.) a zároveň nádherně vyklenutý dramatický příběh o lásce (snad) zachraňující svět. Symbolická cesta od rozumu a technologie k emocím, srdci a přírodě... Suverénní žánrový mix, kde fungují prvky love story, road movie, sci-fi i neo-noiru. Adult animation a rotoskopie... Bánóczki a Szabóová nám předkládají komplexní film, který by se v kinech měl stát výjimečnou událostí...“


reklama

foto - Horáková Lenka
Lenka Horáková
Autorka je tisková mluvčí Asociace českých filmových klubů.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

5.10.2023 07:09
lidi přicházejí na tento svět v lásce a naději, to co tady najdou je zklamání, vyloučení, psychická a emoční traumata. Svět šílenství a digi technologií, který otravují mozek a ničí vztahy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.10.2023 12:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já mám pořád dojem, že jsme ta nejšťastnější generace. Bylo a bude jen hůře.
Odpovědět
va

vaber

7.10.2023 08:54 Reaguje na Jiří Svoboda
Odpovědět
sv

sv

7.10.2023 16:38 Reaguje na Jiří Svoboda
To, kafe z jehož lógru věštíte, vyhoďte.
Odpovědět
va

vaber

7.10.2023 08:34
orbánovské Madarsko a fialové Česko ,to jsou odstrašující rozdíly,
dle médií a dnešní propagandy,
Orbán neposlouchá a vidí situaci jinak, tak je třeba toto zlikvidovat,
zlikvidovat všechny co nejdou v jednom šiku, takovou budoucnost nám nutí,dnešní vládci,
nějaká láska zachraňuje svět?, v tomto světě se pěstuje nenávist, vášně , boj, síla a moc,
mocní vládnou světu,
ti dobří a slušní dostanou akorát přes držku, protože jsou slušní ,slabí a nikdo je nechrání,

Odpovědět
sv

sv

7.10.2023 16:43 Reaguje na vaber
Prozatím pouze rusonácek orbán (mimochodem jehož jasně deklarovaným cílem je zrušit benešovy dekrety a revidovat Trianonskou dohodu, tedy např. znovu připojit Slovensko) nevybíravě likviduje opozici a maďarskou ekonomičku, vaberku. Orbánovo Lezení mezi puťkovy půlky a nesmylné regulace energetiky přineslo maďarsku dvě věci. Nejvyšší inflaci a benzín na příděl.
Odpovědět
va

vaber

8.10.2023 09:04 Reaguje na sv
tvoje starost o Madarsko je dojemná,
opravu jsi skvělý politruk dnešní doby,co všechno nevíš ,ty jsi s Orbánem mluvil?
Odpovědět
sv

sv

8.10.2023 10:33 Reaguje na vaber
Takovou míru sebekritiky bych od tebe politruku vaberku nečekal. Ano dojemně (dojemně směšně) se staráš o softotalitáře orbána a při tom ignoruješ katastrofické ekonomické výsledky jeho vládnutí, které jsou všeobecně známé. Vedle orbána vypadá i diletant a rozhazovač bureš jako řádný hospodář a poctivec, nemluvě o Fialově vládě. Ti ve srovnání s orbánem vypadají jako superinteligentní Mirkové Dušínové. Ještě směšnější je tvoje ignorování náckovských orbánových výlevů (opět všeobecně známých). Kdyby jen setina toho co si vůči Slovensku a Česku (nemluvě o Rumunsku, Ukrajině,) běžně dovoluje nácek orbán, přišlo z německa nebo rakouska, tak místní flastenci a rusácké podržtašky dostávají záchvaty tance sv. víta. Mimochodem o velkolepém krachu PAKS II jsi už slyšel?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.10.2023 12:58 Reaguje na sv
To, že Maďarsko bylo vždy nacionalistické, je všeobecně známé, to není žádné novum. Ale být tebou, tak bych se docela zajímal o Posselta, o našeho ikváče Pavla a jeho blábolení o vzdání se práva veta a další potencionální vlastizrádce. Neboj se, oni si Maďaři ten blok dostaví, ale copak asi bude u nás?
Odpovědět
sv

sv

8.10.2023 15:16 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.10.2023 09:17 Reaguje na sv
stesk Fidesu a Orbána po velkém Maďarsku není minulostí, jen Fico to nepochopil, jak je nebezpečné si hrát na Slovenského Orbána...tam to má i historické konsekvence, nejen společnenské.
Odpovědět
sv

sv

13.10.2023 16:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Fico pochopil především to jak obalamutit pitomější slováky. Je ti pitomí slováci nepochopili jak nebezpečné je skákat na špek mafiánovi.
Odpovědět
sv

sv

5.12.2023 22:24 Reaguje na pavel peregrin
Tak znovu ikváčský bonzáku. Kdy konkrétně posselt vyzýval ke zrušení benešových dekretů? Rusonácek orbán to dělá obden. Maďaři nepostaví ani kadibudku. Stavět měli rusáci. A ti jsou na tom teď podobně jako ti maďaři. Díra v zemi - to po nich zůstane. A k tomu díra v maďarském rozpočtu.
Odpovědět
va

vaber

9.10.2023 08:33 Reaguje na sv
jsi příliš jednoduchý na diskusi,
pročítej si Forum24 a podobné a bud štastný
Odpovědět
sv

sv

9.10.2023 14:14 Reaguje na vaber
Jinými slovy, vaberkovi nejdou fakta pod čumák, ale protože inteligenčně nemá na to, aby je vyvrátil, tak aspoň vztekle dupe nožičkama.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.10.2023 08:54 Reaguje na vaber
každý stát bude řešit vlastní situaci vlastní historickou zkušeností...proto Poláci zbrojí a Maďarsko staví na zadní. Pohledy na zamindrákované neoliberály je smutný, ale místo toho, aby se podívali na sebe kritizují druhé. Problémy nejsou v těch zemích ale destrukce řádu, který tu vznikal po staletí.
Odpovědět
sv

sv

13.10.2023 16:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Maďarsko se na nic nestaví. To si jen orbán hraje na fuhrera. A pasivní a znáckovatělí maďaři mu to dovolují.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.10.2023 09:19 Reaguje na vaber
my si pořád myslíme, jak se máme blbě, ale to může tvrdit hlavně ten, kdo nikde jinde v jiných státech nebydlel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist