https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/kdyz-se-kaci-les-aneb-cesta-do-hlubin-ekoteroristovy-duse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Když se kácí les aneb Cesta do hlubin ekoteroristovy duše

12.3.2012
Netvrdím, že ničení je nejlepší cesta, ale když křičíte z plných plic a nikdo vás nechce slyšet, co máte dělat?
Netvrdím, že ničení je nejlepší cesta, ale když křičíte z plných plic a nikdo vás nechce slyšet, co máte dělat?
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | T.J.Watt / www.ifatreefallsfilm.com
Svého času je FBI považovala za „největší domácí teroristickou hrozbu.“ Vznik i zánik radikálního hnutí páchajícího žhářské útoky proti společnostem ničícím severoamerickou přírodu popisuje film Když se kácí les režisérů Marshalla Curryho a Sama Cullmana. Osou filmu je osobní příběh amerického aktivisty Daniela McGowena. Film se promítá v rámci festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět.
 

Daniela McGowena kamera zachycuje v době, kdy je na kauci propuštěn z vazby do domácího vězení až do doby nástupu do vězení. V době, kdy mu hrozí doživotní trest a musí se rozhodnout, do jaké míry zradí své ideály, dá přednost rodině a začne spolupracovat s vyšetřovateli. Na základě jeho výpovědí, vyprávění jeho nejbližších i vzpomínek spolupachatelů, pamětníků, poškozených i vyšetřovatelů se před očima diváka pomalu rozkrývá poznání o tom, kdo Daniel McGowen je a co se vlastně v minulosti stalo.

Příběh Daniela McGowena

V dětství ani dospívání Daniela McGowena tomu, že si bude bude odpykávat sedmiletý trest za žhářské útoky ve jménu ochrany přírody ve věznici pro teroristy, nic nenasvědčovalo. Vyrostl v New Yorku, kde jeho otec pracoval jako policista, vystudoval obchod, pracoval v oblasti PR a do svých 22 let nikdy nenocoval v přírodě. Až pozdější setkání s lidmi zajímajícími se o problémy ochrany přírody změnilo jeho světonázor. Sám tento moment v dokumentu popisuje jako „sundání si klapek z očí“. Daniel McGowen se zapojuje do aktivit nejen environmentálních hnutí, začíná divokou přírodu opravdu milovat a neváhá se pro ni bít. „Netvrdím, že ničení je nejlepší cesta, ale když křičíte z plných plic a nikdo vás nechce slyšet, co máte dělat?“ ptá se sugestivně McGowen v dokumentu.

Naše domácí blokády jsou ve srovnání s děním na druhé straně zeměkoule ještě selanka.
Naše domácí blokády jsou ve srovnání s děním na druhé straně zeměkoule ještě selanka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Roy Milburn / www.ifatreefallsfilm.com

Daniel McGowen byl odsouzen za dva případy žhářství spáchaných na dřevařských společnostech ve státě Oregon  během roku 2001 jménem neorganizované skupiny Earth Liberation Front (ELF). Dokument v krátkosti zmíní i další žhářské útoky připisované skupině ELF a vrůstající radikalizaci oregonského environmentálního hnutí. Ta začala v druhé polovině 90. let po tvrdých zásazích policie proti účastníkům nenásilných blokád, které se snažily zabránit těžbě zdejších lesů a veřejné zeleně.

Přestože při ani jednom z mnoha žhářských útoků ELF nebyl nikdo nikdy usmrcen ani zraněn, chyby způsobené špatnými informacemi o činnosti společnosti vybrané za cíl a míra zničeného majetku zaskočí i samotné žháře. Mezi radikály se objevují první pochybnosti a ideologické rozepře vedoucí k rozpadu a ukončení činnosti této buňky. Jejich identita je odhalena až náhodně na základě výslechu vztahujícímu se k jinému trestnému činu o tři roky později.

Dokument dvojice Marshalla Curryho a Sama Cullmana byl oceněn již mnoha cenami v rámci filmových festivalů, dostal se také do nejužší nominace na Oscara. Není divu, je vidět trpělivá práce filmařů, kterým se podařilo získat důvěru zúčastněných z obou stran. Vyjádření Daniela McGowena a jeho rodinných příslušníků střídá názor poškozených dřevorubců, po ospravedlňování dalších spolupachatelů, kteří přistoupili na spolupráci s vyšetřovateli mnohem dříve, následuje výpověď státního zástupce a detektiva. Ke slovu se dostanou i další pamětníci. Retrospektivní přístup a velké množství zpovídaných osob si žádá od diváka velké soustředění. Odměnou je mu ale shlédnutí silného dokumentárního filmu o zákulisí fungování radikálních skupin, práce vyšetřovatelů, síle ideálů, nejasné definici terorismu a nečernobílém světě.



reklama

Další informace |
Oficiální stránky filmu If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front. Film na stránkách ČSFD

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front; Marshall Curry, Sam Cullman; USA; 2011; 85 min.

foto - Vítková Zdeňka
Zdeňka Vítková
Autorka je redaktorkou serveru Ekolist.cz.

zdroj: Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist