https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/prakticky-souhrn-argumentu-proc-maji-deti-travit-svuj-cas-v-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč mají nejen děti trávit svůj čas v přírodě? Kniha přináší souhrn poznatků

6.6.2016
V zahraničí probíhá už desítky let odborná debata o přínosech kontaktu s přírodou nejen pro děti.
V zahraničí probíhá už desítky let odborná debata o přínosech kontaktu s přírodou nejen pro děti.
Lektoři ekologické výchovy a lesních školek už delší dobu ze své zkušenosti tušili, že pobyt dětí venku dětem přináší výhody a poznání, které mohou těžko nesbírat jinde. Dosud jim ale chyběly pro diskuzi s širokou veřejností i s lidmi na rozhodujících místech přesvědčivé argumenty. Nyní jim je (ale zdaleka nejen jim) shrnuje nová publikace Petra Daniše Děti venku v přírodě: ohrožený druh?
 

„Když jsme se před třemi lety v naší vzdělávací organizaci rozhodli význam kontaktu dětí s přírodou více přiblížit běžným lidem, narazili jsme na to, že sami toho o tématu moc nevíme, pokud nepočítáme naše vlastní zkušenosti, názory a přesvědčení,“ vysvětluje na začátku publikace popud k jejímu sepsání Petr Daniš, ředitel vzdělávacího centra TEREZA a předseda Sítě středisek ekologické výchovy Pavučina.

V zahraničí přitom již desítky let probíhá široká odborná debata a vzniklo množství studií o přínosech kontaktu s přírodou nejen pro děti. Cílem Danišovy publikace je seznámit českou veřejnost s nejdůležitějšími výsledky dosavadních vědeckých výzkumů na toto téma.


Přečtěte si článek České děti tráví venku průměrně dvě hodiny denně, zjistil unikátní průzkum.

V deseti kapitolách autor stručně nastíní problém, představí uskutečněné výzkumy, situaci v Česku a nabídne i závěrečné doporučení. Kapitolu po kapitole ukazuje význam zeleně pro fyzické a psychické zdraví, vztahy mezi lidmi a k přírodě, učení se i důležitost volné hry pro vývoj dítěte.

Blahodárný je nejen pobyt, ale i pouhý výhled do zeleně
Blahodárný je nejen pobyt, ale i pouhý výhled do zeleně
Foto | Jen R / Flickr

Zhruba 50 stránek popularizační publikace je tak nabito informacemi z mnoha výzkumů, které na toto téma proběhlo napříč světadíly. A přestože se v podstatě jedná hlavně o výčet různě pojatých vědeckých studií a jejich výsledků, výsledný text není nijak suchopárný. Samotní vědci si už ve svých studiích pomáhají pro větší srozumitelnost různými přirovnáními, které pomohou i laikům problematiku lépe pochopit. Jolanda Maasová nebo Richard Louv například přirovnávají přírodu k zatím nepopsanému vitaminu „G“ (od anglického slova pro zeleň „green“) nebo „N“ (od slova „nature“ - příroda).

Srozumitelný jazyk a množství barevných fotografií zpřístupňuje téma všem zájemcům o tuto oblast. Také stručnost textu je výhodou. To nejdůležitější je řečeno a zájemcům o další informace je k dispozici seznam odkazů i obsáhlý seznam další literatury. Každou kapitolu uzavírá příklad dobré praxe - inspirace pro lektory, učitele a rodiče, jak lze dětem také zprostředkovat zážitky v přírodě.

Kromě nich ale publikace může dát mnoho užitečných informací a argumentů i ekologickým aktivistům bránícím například zeleň ve městě, podobně smýšlejícím politikům, urbanistům a architektům. Podle studií se například ukazuje, že blahodárný je nejen pobyt, ale i pouhý výhled do přírody. Přítomnost zeleně se také pozitivně projevuje na nižší míře agresivity, zlepšuje sousedské vztahy i dělá lidi ochotnější pomoci druhým. William Bird považuje venkovní prostředí za obrovské zdravotní zařízení, jehož terapeutická hodnota stále čeká na plné využití.

A z toho všeho mohou profitovat nejen děti, ale i my, už odrostlejší.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

Další informace |
Publikace je k dispozici zdarma na stránkách Jděte ven.
foto - Vítková Zdeňka
Zdeňka Vítková
Autorka je redaktorkou serveru Ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Li

Lili

21.7.2016 11:47
A já myslela, že to, že nám je v přírodě mnohem lépe než ve městě plném smogu či doma u pc je zcela jasné. A ony se na to už musí tvořit studie? Co k tomu dodat :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist