https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jak-se-promitne-becva-do-legislativy-u-velkych-havarii-budou-mit-zrejme-hlavni-slovo-hasici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se promítne Bečva do legislativy? U velkých havárií budou mít zřejmě hlavní slovo hasiči

17.3.2021 18:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
U větších havárií by měly mít hlavní slovo hasiči. Ilustrační snímek.
U větších havárií by měly mít hlavní slovo hasiči. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Viník otravy řeky Bečvy ještě znám není, ale pomalu se rýsuje, jak se havárie projeví v legislativě. U velkých havárií by měli mít hlavní slovo hasiči. Informoval o tom ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ředitel odboru legislativního MŽP Libor Dvořák na dnešním jednání poslanecké výboru pro životní prostředí.
 

Do návrhu novely vodního zákona se v rámci pracovní skupiny kromě ministerstva životního prostředí a zemědělství zapojily i vodoprávní úřad Valašské Meziříčí a vodoprávní úřad Olomouckého kraje, aby si řekly, co na Bečvě podle jejich názoru nefungovalo z hlediska koordinace v prvních hodinách. V pracovní skupině bylo i Povodí Moravy, hasiči a Česká inspekce životního prostředí.

Co 20. 9. u Bečvy „haprovalo“ přesně nevíme. Vodoprávní úřad Hranice odmítl Ekolistu vydat zápis z prvního dne havárie. Z dostupných informací se zdá, že nebylo jasné, kdo přesně má takto velkou havárii řešit, zda místní, či krajský vodoprávní úřad, či zda to není kompetence České inspekce životního prostředí.

Návrh novely vodního zákona by to do budoucna měl vyřešit tím, že se havárie rozliší. Nově by vznikla definice havárie mimořádného rozsahu, která by měla být chápána jako mimořádné narušení kvality povrchových vod s dalšími kritérii jako je dlouhotrvající únik znečišťující látky, nebo úhyn ryb nebo jiných vodních živočichů ve značném rozsahu. „Běžné havárie budou dál v působnosti vodoprávního úřadu, který bude provádět šetření příčin havárie i řízení prací. V případě havárie mimořádného rozsahu bude řízení likvidačních prací provádět hasičský záchranný sbor,“ popisuje návrh novely Libor Dvořák z MŽP.

Proč hasiči? „Chceme dát větší kompetence hasičům, protože jsou první na místě, mají jasné velení v rámci krizového řízení, mají velitele zásahu, jsou to profíci,“ vyjmenovává důvody Richard Brabec s tím, že hasiči si samozřejmě mohou vyžádat spolupráci ostatních složek. „Hasiči s tím souhlasí, uvidíme, jestli se k tomu objeví něco v meziresortním připomínkování,“ říká Brabec.

V návrhu novely by měla být nově i povinnost původce havárie uhrazovat náklady spojené jak s šetřením, tak s likvidačními a sanačními pracemi.

Pokud havárie bude přesahovat území kraje, pak by měla být v kompetenci vodoprávního úřadu krajského úřadu, v jehož správním obvodu havárie vznikla. Pokud je místo havárie neznámé, pak ji bude řešit krajský vodoprávní úřad, jehož obvod bude nejvíce zasažen.

S novelou vodního zákona by se mělo vrátit schvalování provozních řádů pro čistírny odpadních vod s roční kapacitou nad 6 tisíc m3/rok, které bude schvalovat vodoprávní úřad.

Návrh novely vodního zákona má také přinést navýšení horních hranic sankcí. Za vypouštění odpadních vod s nebezpečnými závadnými látkami bez povolení bude horní hranice 25 milionů korun (dosud to je 10 milionů korun). Nově by se měla zavést i sankce pro původce za způsobení havárie, zvýšení sankce za neohlášení a za porušení opatření při zneškodňování havárie.

Jak řekl Libor Dvořák z ministerstva životního prostředí, aktuálně prochází návrh novely tzv. hodnocením dopadů regulace (tzv. RIA) a na přelomu března a dubna by novela vodního zákona měla jít do meziresortního připomínkovacího řízení.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.3.2021 16:26
Bečva by se měla promítnout především do podzimních voleb a to výrazně.
Nevím, co soudruzi pořád řeší, důvod, proč ten případ nebyl stále vyřešen je zcela jasný.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.3.2021 21:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Co na ty hasiče ještě všechno hodí ! Do voleb ? Snad nejdříve do státní správy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.3.2021 06:55 Reaguje na smějící se bestie
To je právě ten problém... první je třeba zvolit nové kormidelníky, kteří vymetou ten chlív ze zkorumpované a pro jednoho muže pracující státní správy.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.3.2021 12:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A jak Va hanzl, promítnete současné mínusové teploty a sněžení do toho globálního oteplování v Česku? A to výrazně, do voleb. Nezapoměňte do toho zahrnout i to 500leté loňské sucho.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.3.2021 12:55 Reaguje na Jiří Daneš
Vy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.4.2021 08:42 Reaguje na Jiří Daneš
Globální oteplování s našimi volbami nesouvisí vůbec.
500. leté sucho proběhlo v letech řádově 2014 - 2019 a loni naštěstí zapršelo. Příště takové štěstí mít nemusíme.
Ovšem paleodendrologové psali, že to sucho bylo horší za 1000 - 1300 let. Ale to je už fuk.

Mínusové teploty v tom sedí naprosto správně, je to důsledek "divokého počasí", kdy se k nám provalila masa arktického vzduchu a teploty u nás jsou daleko nižší, než normálně. Jinde na světě je to zase naopak.

Dokud nepochopíte rozdíl mezi klimatem a počasím, tak už nedáte nic.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.3.2021 17:32
Co znamená, že hlavní slovo budou mít hasiči? Že budou kromě odstraňování znečištění rozhodovat, kdo má zajišťovat stopy původce havárie? Případně co všechno a kde má být za účelem viníka zjištěno bezprostředně po zjištění havárie? A jakým způsobem? Podle legislativy bude v jejich kompetenci stopy původu havárie zajišťovat vlastními silami?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.3.2021 17:42 Reaguje na Majka Kletečková
Jsem jednoznačně pro. Jsou první na místě, trénovaní, spolehliví, opravdoví chlapi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2021 17:46 Reaguje na Karel Zvářal
Já bych byl pro, aby to byla první bába venčící psejčka, ta je vždy první na místě.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

17.3.2021 20:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ted je otázkou zda ta bába je natolik ekologicky odpovědnou aby spustila ona poplach. V jedné obci v severních Čechách borci s těžkou technikou vykácely stoleté stromořadí u obecní silnice druhé třídy, kravál nadělali ,že by to vzbudilo mrtvého. A krádež se řešila, až když tito neznámí s dřevem zmizely. Ani nikdo ze zastupitelů ani občanů se nezajímal zda mají povolení a kdo jim to povolil. Policie tento případ odložila, i když ví kolikrát se Tatry otočily a kolik těžařů s motorovými pilami tam bylo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.3.2021 07:05 Reaguje na Krejcar Stanislav
Hodně lidí v ČR má ještě pořád strach se do něčeho zapojit nebo si něco ve svém okolí hlídat.

Řeší to většinou spíše mladší, kteří nebyli odkojeni v érě strachu a nenechají si tolik kakat na hlavu.

Aktivní člověk se v ČR sice často cítí jako v jedné velké mateřské školce, kde musí dělat ředitelku, uklízečku i svačinářku, ale co už... než se naše společnost posune dál (to nebude dřív než se vymění obyvatelstvo), tak to tak asi bude muset být.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2021 07:18 Reaguje na Krejcar Stanislav
To je neskutečný, to je hodně silný důkaz otrocké mentality lidí v té dědině, to ale u nás normální přece není! Nebo snad ANO??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2021 07:29 Reaguje na Krejcar Stanislav
Poplach spustí první nebo třeba pátý občan, který to vidí. V případě Bečvy to byli rybáři, kteří ví, že jakmile někde uvidí víc chcíplých ryb, mají volat policii a ČIŽP.
Ale článek je o tom, kdo má mít hlavní slovo. U řeky je to Povodí, kde krizová služba okamžitě zvýšila odtok z horní nádrže pro zředění jedu.
A všichni, co se dostanou tam co nejdříve, odebírají vzorky i z vyůstění proto proudu. Rybáři, Čižp, hasiči, Povodí Moravy, policie, nějaký krajský VaK atd. prý tam bylo SEDM organizací, sešlo se asi 130 vzorků které hodnotilo více laboratoří.
Všechny lži o tom, že "nejsou důkazy" bych považoval za trestný čin spoluviny, matení veřejnosti a silné podezření z korupce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.3.2021 18:23 Reaguje na Karel Zvářal
Navíc nejlépe znají místní poměry a všemožné výpustě v okolí. Z havarijních plánů podniků vědí z jakými látkami pracují, vědí i jak se chránit a detekovat třeba i ten
chlor o kterém mluvili rybáři. Ti profesionální mohou
povolat desítky dobrovolných a pokud jim to legislativa
umožní, tak okamžitě prověřit i podniky v okolí. Myslím,
že zvládnou minimálně prvotní úkony lépe, než jeden
úředník ČIŽP, který přijede až za x hodin a neví, kde
jsou ty výpustě. Fungují 24 hodin denně a není to jeden
člověk jako ten z ČIŽP, či z MěÚ, ale sehraná parta bez
zájmu důkazy nezajistit. Čím více zúčastněných, tím
menší možnost něco zmanipulovat či zatajit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2021 07:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Dobře, bylo tam ale hodně zúčastněných odebraly se hodně vzorků a přitom bylo vše ututláno. Jak je to možný?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2021 17:44 Reaguje na Majka Kletečková
Mně to připadá jako zcela nesmyslný plácalismus, kompetence vyšetřovat havárii má ČIŽP, od toho je zřízen a financován. Samozřejmě, pokud jde o trestný čin, tak důkazy musí opatřit policie a trest určí soud. Tahat do toho hasiče je zase jen vytváření zmatků, tj. babišismus.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.3.2021 11:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste pěkně přituplý, když nevíte, že znečištění ŽP je přestupek až trestný čin a k vyšetřování je v tomto státě (ale i v jných státech) zřízena policie. Inspekční orgány jsou všude ve světě zřízeny k inspekci, nikoliv k vyšetřování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.4.2021 08:34 Reaguje na Jiří Daneš
Je mi úplně jedno, který orgán tu kauzu kompletně zkorumpoval a zdupal.
To je přece práce pro soud, aby každému vyměřil jeho podíl na tomto zločinu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2021 18:47
Bečva by se hlavně měla promítnout do volební účasti a hlasy pro
NE-Babišovské spolky.
Následně do legislativy a rekonstrukce státní správy na úseku ŽP.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.3.2021 07:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2021 07:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, co vaše bigotní názory, že se musí úplně a do základů změnit náš přístup k životu a hlavně k ŽP a jinak nemá nic cenu??
To žádná politická strana neslibuje, tak koho chcete volit??
Odpovědět
JB

Josef BIS

20.3.2021 11:16
Víte , psát na tento plátek placený Prahou a tím pádem pirátskými zastupiteli je výživné, zábavné ale hlavně o ničem. Píší sem stále stejní lidé a jen doufám, že to nečtou další.
O Bečvě toho bylo zde napsáno tolik, zaručení znalci co znali viníka hned, dále ti, kteří chtěli počkat na konec vyšetřování, ti, co hájili toho či onoho.
Celý profesní život vím, jak to probíhalo v minulosti.EMPLA mi dělala ročně několik kontrol, vzduch, vody z elchem leštění, svařovny, pískovna, sklady barev. Vím jak to probíhá. A tyhle nářky a zaručení odborníci se závěry na tomto pirátském plátku jsou důkazem, že nejde o to vyšetřit ale dát prostor vymývačům mozků. A některé příspěvky jso opravdu výživně blbé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist