https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jak-si-stoji-slonovina-dostupna-na-ceskem-trhu-starozitnosti-pri-testech-neobstaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak si stojí slonovina dostupná na českém trhu? Starožitnosti při testech neobstály

7.5.2021 19:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jak těžké je v Čechách sehnat slonovinu? Na internetu se to nabídkami jenom hemží. Prodej slonoviny s neověřeným původem je ovšem nelegální, prodávat můžete jenom tu, kterou máte ve svém držení už hezkých pár desetiletí - a jste schopni to doložit.
Jak těžké je v Čechách sehnat slonovinu? Na internetu se to nabídkami jenom hemží. Prodej slonoviny s neověřeným původem je ovšem nelegální, prodávat můžete jenom tu, kterou máte ve svém držení už hezkých pár desetiletí - a jste schopni to doložit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa
Jak si stojí slonovina, dostupná na českém trhu? Pochází skutečně z dávné minulosti, jak tvrdí její prodejci, je skutečně prokazatelně po pokolení předávaným, legálně obchodovatelným zbožím? Anebo je o poznání čerstvější a obchod s ní by mohl být tedy nezákonný? Jasno, tedy spíše jasněji, v tom dělá aktuální studie.
 

Jak těžké je v Čechách sehnat slonovinu? Vzhledem k tomu, že u nás mimo chovatelské zázemí o živého slona nezavadíme, by se tento požadavek mohl zdát teoreticky nesplnitelný. Ještě štěstí, že máme virtuální tržiště internetu, jako například eBay nebo Aukro, kde se to zajímavými nabídkami jen hemží. Nebo se můžeme vydat do nějakého starožitnictví a zkoušet štěstí mezi veteší tam. Až překvapivě často budeme úspěšní. Tak, že nás ani nemusí napadnout, že právě děláme něco zapovězeného nebo dokonce zakázaného.

Metoda radiouhlíkového datování odhalila, že 17 z 25 zkomaných artefaktů rozhodně nedosahovala deklarovaného stáří.
Metoda radiouhlíkového datování odhalila, že 17 z 25 zkomaných artefaktů rozhodně nedosahovala deklarovaného stáří.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa

Hranice, na které zákonu záleží

„Ona se snad slonovina v Česku prodávat a kupovat nesmí, když je tu fyzicky nebo na internetu volně k dostání?“ chcete jistě namítnout. Ano i ne. Protože odpověď (platná nejen pro ČR, ale i celou EU), jak už to tak bývá, je drobet složitější. Současná evropská legislativa se totiž zakotvila v tom, že nelegální je prodej slonoviny s neověřeným původem, zatímco ta s dlouhou minulostí, kterou máte ve svém držení už hezkých pár desetiletí - a jste schopni to doložit - problémem není. Podstatná je tu arbitrážní hranice, daná rokem 1947. Slonovina, pocházející prokazatelně z doby před tímto rokem, je v Evropě legálně obchodovatelným zbožím.

Takže pokud si váš prastrýc, který si jako voják cizinecké legie bojující v Africe přivezl domů suvenýr z místního trhu (anebo vaše prababička dostala výsluhou od paní baronky, u které byla zaměstnána, lžičky se slonovinovou rukojetí), a vy jste schopní toto doložit třeba fotografií z rodinného alba, je vše v nejlepším pořádku. Takto nabytého zboží, které generačně přešlo na vás, se pochopitelně můžete chtít zbavit, zpeněžit jej třeba v internetové aukci. A nikdo proti tomu nemůže nic namítat. Češi se přitom dlouhodobě mohli těšit pověsti země tímto nelegálním artiklem nezasažené, slonovina ze světa k nám začala ve větší míře proudit teprve až po roce 1989.

To už tak bylo!

Prodejci artefaktů ze slonoviny ve virtuálních i kamenných obchodech se podobnou „historií“ produktu mohou hájit, když je někdo osočí z nepravostí. Těžko se jim dokazuje opak. Zhodnotit proklamované stáří totiž dokáže jen odborný znalec, a skutečně definitivní potvrzení poskytne až velmi přesná metoda radiouhlíkového datování. Která je pro konkrétní artefakt někdy poněkud destruktivní, takže nemůže být aplikována všude.

Což ale nebezpečně otevírá prostor pro nejrůznější podvody, při nichž může být naopak velmi aktuální „krvavá“ slonovina ze zemí Afriky nabízena jako zboží s dlouhou historií. A protože se v nelegálním byznyse se slonovinou ve světě točí miliardy, je určitá předpojatost a nedůvěra určitě na místě.

Jak si tedy stojí slonovina, která je u nás k dostání? Určité ne zrovna příjemné indicie nabízí aktuální studie týmu Jitky Kufnerové (UK Praha) a Kateřiny Pachnerové Brabcové (ÚJF AVČR), zveřejněná v odborném časopise Crime, Law and Social Change.

Expertní odhad znalce starožitností se v tomto konkrétním případě dvanáctkrát že čtrnácti případů (86 %) netrefil. Ani na znalce nemusí být tedy vždy spolehnutí. Zmást je může například stařená řezba provedená na „čerstvém“ sloním klu.
Expertní odhad znalce starožitností se v tomto konkrétním případě dvanáctkrát že čtrnácti případů (86 %) netrefil. Ani na znalce nemusí být tedy vždy spolehnutí. Zmást je může například stařená řezba provedená na „čerstvém“ sloním klu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa

Různý vzhled i příslib stáří

Ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí využili vědci informace získané z analýzy 25 artefaktů ze slonoviny (pocházejících z kolekce 77 exemplářů zajištěných během předchozí akce namířené proti internetovým překupníkům). S tím, že 14 těchto vzorků mělo být podle dobrozdání znalce v oboru starožitnictví skutečně letitých, předcházejících vznikem roku 1947. Zajímavostí je, že badatelkami zkoumané vzorky slonoviny, tedy sošek, těžítek a dekorativně vyřezaných rohů, neměly jen podobu dovozové exotiky. Vybrané exempláře měly africký, evropský i asijský design, odpovídající různým stylům uměleckého zpracování.

A výsledek? Metoda radiouhlíkového datování odhalila, že 17 z oněch 25 artefaktů rozhodně nedosahovala deklarovaného stáří. Živé zvíře je nosilo ještě mnohem později a za vznik těchto parádiček zaplatilo vlastním životem.

Slonovině se věřit nedá

Nejednalo se tedy o žádnou starožitnost po předcích, ale produkt nejasného původu, který je oficiálně legálně neobchodovatelný. Zakázaný. Hodí se ještě doplnit, že expertní odhad znalce starožitností se v tomto konkrétním případě dvanáctkrát ze čtrnácti případů (86 %) netrefil. Co z toho plyne? Že převážná většina těchto artefaktů, které byly českými úřady zabaveny, má k nějakým starožitnostem skutečně daleko a nelze s nimi obchodovat. A taky, že na znalce nemusí být vždy spolehnutí. Zmást je může například stařená řezba provedená na „čerstvém“ sloním klu.

Byť by se tedy prodávající na internetových burzách a ve vetešnictvích dušovali, že vám nabízí artefakt ze slonoviny, na který se dá uplatnit výjimka ze zákazu obchodování z důvodu stáří produktu, věřit byste jim asi neměli. Na sice omezeném, ale přesto reprezentativností názorném vzorku se ukázalo, že ve dvou třetinách případů bylo proklamované stáří lží.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

7.5.2021 07:39
Trochu zavádějící článek. Alespoň v Brně, se legálně prodávaly výrobky ze slonoviny v prodejně Orient původem z Číny v 70 a 80 tých letech.
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

7.5.2021 07:45 Reaguje na Michal Ukropec
Dobrého dne přeji. V čem zavádějící? "Slonovina ze světa k nám začala ve větší míře proudit teprve až po roce 1989."
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.5.2021 13:18 Reaguje na Radomír Dohnal
Věci ze slonoviny se zde běžněprodávali v prodejnách n.p. Klenoty a v prodejnách Orientálního zboží téhož n.p., v padesátýcch letech a to relativně levně, Sám jsem ženě koupil náhrdelník ze slonoviny ze žoldu, když jsem byl v letech 1956 - 58 na vojně a nikdy mně nenapadlo, abych si schovával nějaký doklad o koupi. To ani komunisti nevyžadovali!
Také hranice 1947 je nesmyslná a diskriminující, jako ostatně mnoho dalších opatření v tak zvané ochraně přírody, z které se stalo odporné výdělečné kšeftování.
Moje matka, měla drobnosti ze slonoviny (zemřela ve věku 91 let před 21 lety)ve velké oblibě a protože si mohla do roku 1948, dovolit koupit ledacos, tak jsme těch věciček ze slonoviny zdědili dost, ale doklady o nákupu samozřejmě matka nikdy neukládala, nekupovala to na účet své firmy, ale za své zdaněné peníze.
Je to přímo zhovadilost, chtít po 74 letech doklad o pořízení věci, která bylo možné pořídit, i na tehdejší dobu, za relativně málo peněz.
Jinak ten článek a ta opatření EU a dalších organizací, zejména pálení slonoviny i z nalezených, přirozeně, třeba stářím zemřelých a nebo legálně odstřelených slonů, při redukování stád kvůli úživnosti chráněných území, nezachrání a asi ani nezachránilo jediného slona před pytláky. Spíše je to naopak, protože se tím zvyšuje nedostatek slonoviny na trhu a tím i ceny, což přináší výnosnost rizika pro pytláky.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

8.5.2021 08:12 Reaguje na Radomír Dohnal
Pane Dohnal. Po roce 1989 přistoupilo Československo/Česko ke smlouvě o ochraně fauny a flóry Cites. Takže se dovoz zarazil!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 08:31
Celá ta situace kolem slonů je nedomyšlená a leckdy doslova postavená na hlavu. Zkusme si představit následující situaci:
Všechny státy světa se dohodnou, že nebudou obchodovat se slonovinou a podaří se i na sto procent zarazit černý trh s touto komoditou. Vzhledem k tomu, že sloní populace má tendenci růst, zatímco terirorium , na kterém se mohou vyskytovat, se rok od roku zmenšuje, dříve či později nastane situace, kdy bude nutné jejich populaci regulovat odstřelem. A co se zabitými slony? Maso se zpeněží a co se slonovinou, Prodávat se nedá, tak se spálí. Mimochodem, to veřejné pálení zabavené slonoviny je laciné gesto. Místo aby se tato slonovina prodala na legálním trhu a z výtěžku se platila lepší ochrana rezervací, tak ty možné peníze doslova proletěly komínem. A pokud se úplně zastaví legální prodej slonoviny, jen to zvýší její cenu na černém trhu a bude to větší motivací pro pytláky.
Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 09:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak se říká, když dva dělají totéž, nebývá to totéž. Tato naprosto zkřivená logika nás bohužel provází všude.
Pokud je něco nemorální a neetické, nelze to ničím omlouvat, ani ohýbat a obcházet, ani si hledat výjimky a tvářit se jako že v pořádku, teď to nevadí, ten to dělat může.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 10:56 Reaguje na Petr
Zrovna minulý týden byl v televizi pořad ohledně pytláctví páchaného na slonech a nosorožcích. Nevím, v které africké zemi to bylo, ale říkali, že ve skladech mají kly z deseti tisíc nelegálně zabitých slonů, které hodlají spálit. Když si vezmeme, že by průměrná váha klů z jednoho slona byla 10 kilo, tak to je sto tisíc kilo, neboli sto tun slonoviny, která vyletěla komínem bez jakéhokoliv užitku. To bylo několik obrovkých hranic, na kterých ty kly shořely. Ta zvířata bez užitku shnila v přírodě, kly se spálily a pak se dělají sbírky na to, aby se zabezpečila ochrana těch zbývajících živých zvířat. přitom slonovina na černém trhu stojí asi 2000 - 2500 dolarů za kilo. Tak si spočtěte, kolik se takhle vyhodilo peněz. Kdybych počítal jenom 2000 dolarů za kilo, tak to je 20 miliónů dolarů, které se mohly využít na ochranu přírody. Tohle nemá logiku a je to doslova plivnutí na ta mrtvá zvířata.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.5.2021 11:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takto to chtějí ekologisti. To je jako s nosorožci. Nosorožec bílý jižní se teoreticky může lovit, a proto ho chrání na loveckých farmách. I rohovinu z nich získávají. Bohužel se nemůže legálně prodávat. Naopak nosorožec bílý severní, byl uchráněn před komerčním využitím, takže je prakticky vyhuben. Krom pár jedinců v Ol Pejetě v Keni. Pořad jsem neviděl.
Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 11:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Chápu, kdo umí vidět svět jen skrz ruličku bankovek a nic jiného nezná, tomu to opravdu může připadat jako vyhozené peníze a podobně. Tak nás to učí celý život. Kam to vede, vidíme kolem sebe stále zřetelněji.
Odpovědět
Hu

Hunter

7.5.2021 12:15 Reaguje na Petr
Kam vedou ekologistické nesmysly, ze kterých ruličky peněz jdou jenom jim, vidíme kolem sebe velmi zřetelně. Nosorožci a sloni jsou toho zářným příkladem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 13:09 Reaguje na Petr
A můžete napsat, jak byste to řešil Vy?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.5.2021 13:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Doufejme, že ani "Petr" by to neřešil tak nesmyslně, že to vede k opačným důsledkům, jako ti zblblí ekologisté, kteří vymýšlí opatření, která logicky působí přímo proti smyslu ochrany.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 13:47 Reaguje na Jiří Daneš
Tihle aktivisti se neuvědomují, že provoz rezervace, náklady na ochránce, odškodnění škod, které ti tlustokožci udělají, to všechno se platí těmi hnusnými roličkami peněz, které tak odsuzuje. Kecama se ochránci a provoz zaplatit nedá.
Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 13:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Řešením je edukace, výchova, osvěta. Lidé musejí dospět - uvědomovat si a chápat. To je cíl. Než k tomu dospějí, nic lepšího než zákaz není (včetně třeba uměle stanovené hranice, byť se mnohým zdá nesmyslná a vidí v tom kdekoho). Podílet se na tom, ať už s jakoukoliv výmluvou a ospravedlněním, nelze.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 14:11 Reaguje na Petr
Pozemky, na kterých mohou sloni žít, se rok od roku zmenšují. Jak se množí obyvatelé Afriky, zabírají víc a víc půdy, na které dříve žila divoká zvířata. Ta buď budeme redukovat odstřelem, nebo uhynou hladem. Jenom připomínám, že jeden dospělý slon spotřebuje za den až 150 kilogramů zelené hmoty. To budete výchovou a osvětou působit na ty množící se lidi? Nebo to zkusíte u těch slonů? Ať to vezmu z kterékoliv strany, jste totálně mimo.
Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 14:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takže vystřílet a slonovinu prodat dřív než pytláci je řešení?
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.5.2021 15:56 Reaguje na Petr
Chápete rozdíl mezi "redukovat odstřelem" a "vystřílet"?
Slonů nemůže být víc, než kolik unese dostupné území. Pokud jich přibude, máte dvě možnosti:
1) redukovat stav slonů na únosný počet
2) redukovat stav lidí a získat nové území
Tak kterou možnost - 1 nebo 2 ?

Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 17:04 Reaguje na Viktor Šedivý
"Pozemky, na kterých mohou sloni žít, se rok od roku zmenšují."
V takovém případě rádobyhumánně znějící "redukce odstřelem" znamená pouhé postupné vystřílení.
A od pytláků a obchodníků se slonovinou se pak lišíte jen nášivkou na čepici.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 18:36 Reaguje na Petr
Pokud jste nepřítelem omezení a zákazů, nic Vám nebrání, abyste odcestoval do Afriky a v oněch inkriminovaných oblastech pomocí edukace, výchovy a osvěty působil na místní lidi, aby se nemnožili, aby nezabírali nové pozemky a umožnili slonům důstojný bez rizik.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.5.2021 20:00 Reaguje na Petr
Takže varianta 2?

Asi jste si ještě nevšiml, že často máte na výběr jen mezi několika špatnými řešeními.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 16:17 Reaguje na Petr
Je to marné. Evidentně jste měl hodně bohaté rodiče.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.5.2021 11:10 Reaguje na Petr
Lidé mají nejraději to, co je zakázané, nemravné nebo jde na tloušťku. Seneca.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

7.5.2021 14:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobrý den, k pálení slonoviny a rohů jsme už na Ekolistu debatu měli, jestli Vás zajímají názory odborníků, koukněte prosím na tento článek, který na ně odkazuje. Mělo spálení nosorožčích rohů smysl? Nebo by bylo lepší s nimi naložit jinak?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.5.2021 23:54 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Díky za odkaz, ale kupříkladu paní Říhová podle mě mezi odborníky nepatří. Už to, jak srovnává prodej nosorožčích rohů s prodejem heroinu, je totálně mimo mísu. Já bych to spíše srovnal s prohibicí v USA. V okamžiku, kdy byl plošně zakázán alkohol, vzrostl zájem o něj a vydělávala na jeho prodeji mafie. Nakonec se prohibice zrušila, ale mafie na to vytřískala neskutečné peníze. A s těmi kly a nosorožčími rohy to bude to samé. Plošně se zakáže jejich prodej, což výrazně zvýší cenu na černém trhu, pašeráci budou moci pytlákům nabídnout o to vyšší cenu a problém se akorát rozšíří. Říhová, která vede ten svůj ekoteroristický džihád, totož nebere v úvahu jednu věc. Domorodci v Africe mají obvykle neskutečně malé příjmy. Denní výdělek tam je třeba 2-3 dolary. A teď za ním přijde pašerák a řekne mu, že za kilo slonoviny mu dá těch dolarů třeba sto. Nebo stopadesát. Myslíte si, že ten domorodec bude váhat? Když střelí slona s kly o váze nějakých 15 - 20 kilo, tak zebezpečí rodinu třeba na dva roky. A teď si vemte, že ta slonovina, která se bez užitku spálila, by se prodala a ze získaných peněz by se zaplatili místní, kteří by byli vycvičeni na ochránce. Za ty milióny dolarů byste klidně sestavil a vycvičil velkou jednotku, která by mohla být vybavena špičkovými rychlopalnými zbraněmi, třeba i pancéřovkami a která by operovala po celém území rezervace. Jsou to místní, takže to území znají jako svoje boty, ví jako migruje zvěř a dokáží odhadnout, kde by mohli nejspíše pytláci udeřit. Navíc, protože by byli vybaveni třeba i těmi pancéřovkami, určitě by se nestalo to, co bylo vidět v tom filmu minulý týden, kdy si vojenský vrtulník z vedlejší země zaletěl picnout nosorožce. A tohle všechno není, protože tahle myšlenka díky ekodžihádistům proletěla komínem.
Odpovědět
Pe

Petr

8.5.2021 07:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Spíš to dopadne tak, že za peníze, které vám nesmrdí, si vytvoříte a vybavíte jen další, lepší pytláky. Když můžete slonovinu prodávat vy, tak oni taky.
A napište co dalšího ještě zpeněžíte.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.5.2021 09:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V Krugerove NP jsem byla a o problémech s místními ochránci nám vyprávěli, musí je slusne zaplatit. I o premnozenych slonech v NP. Místní ochránci nejsou žádná orezavatka, ale většinou bývali vojaci, po zuby ozbrojeni, kteří po nocích v NP hlídkují. Pytláci to samé. Největší nebezpečí pro obě strany jsou lvi. Myslím, že slonovina z legálního odstřelu nebo i zabavena by se měla legálně prodávat, jestli z toho má užitek stát a místní řezbári, proč ne. Ale moc to nepodporovat. Stejně jako rohovina z nosorozcu, která se jim odrezava, proč to číňanům draze legalne neprodat. Podle mě by to omezilo černý trh. Takže vás názor podpořím. Taky je zajímavé vědět, kdo ty zákazy a omezení vydává, jestli sami nemají máslo na hlavě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.5.2021 10:37 Reaguje na Jarka O.
Je to stejné jako u nás. Naši politici taky vydávají zákony, přitom je sami nejvíce porušují.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.5.2021 16:22
Moc hezky byl film Gorily v mlze, mozna se da najit na Youtube, kdo ho jeste nevidel, o ochranarce horskych goril v Africe Dian Fossey. Stalo se ji nevyhnutelne, byla zavrazdena a vrah se nenasel. Jedna z moznosti byla, ze ji zabil jeden z jejich africkych pomocniku, na objednavku za ty odporne rulicky bankovek. Kdyz africkym ochrancum nezaplatite, prejdou na stranu pytlaku.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

8.10.2022 06:35
Já bych si ze slonoviny nikdy nic nekoupil. Nechápu, jak to může někdo podporovat.... Přitom je tolik krásných starožitností ze dřeva a porcelánu, třeba tady https://www.antikart.cz/ , ale lidé roupama nevědí co by si koupili, tak chtějí něco extra a pak kvůli nám trpí zvířata. Jako by nestačilo, že je utiskujeme už tak víc než dost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist