https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-volne-zijici-varany-komodske-se-mistni-lide-jen-tak-nepodivaji-vstupne-bude-jen-pro-bohate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na volně žijící varany komodské se místní lidé jen tak nepodívají. Vstupné bude jen pro bohaté

5.12.2018 02:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pohled na volně žijící varany komodské bude jen pro výjimečné lidi. Tedy bohaté.
Pohled na volně žijící varany komodské bude jen pro výjimečné lidi. Tedy bohaté.
Zajímavý pohled na to, jak někdy vypadá indonéské pojetí ekoturistiky, teď nabízí aktuální situace v Národním parku Komodo. Ano, přesně v tom, kde žijí legendární varani komodští. Vstupné pro turisty tu skokově zvýšili na padesátinásobek. A zdůvodnili to dost netradičním způsobem. O podrobnostech píše StraitsTimes.
 

Nejprve trocha geografie. Národní park Komodo se nachází v souostroví Malé Sundy v indonéské provincii Východní Nusa Tenggara. Rozkládá se na třech rozlehlejších ostrovech (Komodo, Rinca a Padar) a hrstce menších útesů. Dohromady pak překrývá plochu 1817 kilometrů čtverečních, souše i moře. Ačkoliv je poněkud obtížně dostupný, počítá se mezi vděčné destinace cestovního ruchu. V hlavní sezóně sem zamíří okolo 40 000 turistů, v poměru 3:1 cizinců vůči místním. Není divu. V roce 1991 se stal národní park součástí světového dědictví UNESCO a do světové desítky míst hodných návštěvy jej řadí i National Geographic.

Regulace turismu je zapotřebí

Podle oficiálního prohlášení Ministerstva pro životní prostředí a lesnictví, přesněji tedy generálního ředitele přírodních zdrojů a ekosystémů Wiratna, Indonésie tento zájem turistů z domoviny i zámoří vítá. Ale jsou s tím i problémy. Hovořilo se o rušení ikonických ještěrů, varanů komodských, v jejich přirozeném prostředí, odpadcích a také několika požárech, založených neopatrnými výletníky. Mezi prvními, kdo začal u vlády prosazovat nějakou regulaci cestovního ruchu, byl Viktor Bungtilu Laiskodat, stávající guvernér Východní Nusa Tenggara. Což by mu jistě žádný uvědomělý ekoturista nezazlíval, jde přeci o draky.

Velké vstupné odpudí chudáky

Regulace ale nabyla v návrzích pana Laiskodata dost nečekané podoby. Filtrem přílivu turistů nemají být nějaké měsíční kvóty, internetové objednávky vstupenek nebo stanovené maximální počty návštěvníků, ale jen peníze. Místo dosavadních cca deseti dolarů (cca 230 Kč) za víkend, to má být 500 dolarů (cca 11 500 Kč). Což efektivně vyřazuje z budoucích návštěvníků všechny místní obyvatele. HDP na jednoho obyvatele v Indonésii totiž činí něco kolem 3800 dolarů (cca 87 tisíc Kč) a nedá se počítat s tím, že by chtěli investovat sedminu svého celoročního výdělku za vstupné do vlastního národního parku. To ale guvernérovi vůbec nevadí.

„Komodští draci jsou vysoce unikátní, ale bohužel vyjdou lacino,“ prohlásil Laiskodata na zasedání v Kupangu. „A vláda na provoz parku stejně mnoho nepřispívá. Takže propříště budou moci do parku na komodské ještěry jen lidé bohatí. Ti, kdo nemají peníze, je neuvidí. Máme tu mimořádná zvířata a rádi je budeme ukazovat jen výjimečným lidem.“

Jak dalece výjimeční a movití návštěvníci to budou, ilustruje jeho další návrh. A to zvýšení poplatku za zakotvení návštěvní lodě na 50 000 dolarů (asi 115 tisíc Kč). Guvernér Laiskodat ještě doplnil, že detaily bude potřeba dojednat s centrální vládou, ale komplikací se neobává. Má prý jejich plnou podporu. Pokud jste ještě v Národním parku Komodo nebyli, začněte šetřit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.1.2019 12:36
To je podle mě zcela správné řešení. Řešení přes peníze je jediné spravedlivé. Kdo po tom zážitku opravdu touží, zaplatí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist