https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nejpalcivejsi-globalni-problem-je-podle-cechu-hromadeni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejpalčivější globální problém je podle Čechů hromadění odpadu

8.8.2020 15:49 | PRAHA (ČTK)
Hromadění odpadů je závažným problémem pro 92 procent dotázaných, stejně jako v roce 2018.
Hromadění odpadů je závažným problémem pro 92 procent dotázaných, stejně jako v roce 2018.
Za nejzávažnější globální problémy považuje česká veřejnost hromadění odpadu a nedostatek a znečišťování zdrojů pitné vody. Jako palčivé lidé označili i znečišťování oceánů či úbytek deštných pralesů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle CVVM se názor na závažnost globálních ekologických problémů u Čechů už léta příliš nezměnil.
 

Hromadění odpadů je závažným problémem pro 92 procent dotázaných, stejně jako v roce 2018. Z toho 65 procent ho vidí dokonce jako velmi závažný.

Znečišťování pitné vody vidí jako závažný problém též 92 procent respondentů, její nedostatek o dva procentní body méně.

Znečišťování oceánů "trápí" 87 procent lidí, stejné množství dotázaných se takto vyjádřilo ohledně znečišťování ovzduší. Úbytek deštných pralesů jako závažný označilo 86 procent dotázaných, pronikání škodlivých látek z okolí do rostlin a živočichů vidí jako palčivou záležitost 85 procent respondentů.

Ohledně úbytku druhů a znečišťování zemědělské půdy se obdobně vyjádřilo 84 procent lidí, 80 procent tak pak vidí i riziko vyčerpání zdrojů surovin.

Globální oteplování je závažné dle názoru 78 procent dotázaných, přelidnění podle 75 procent lidí. Na pomyslných "nejnižších příčkách" v průzkumu je pěstování geneticky upravených potravin, jichž se obává celkem 64 procent respondentů a provoz jaderných elektráren. Ty jako závažný globální problém vnímá 49 procent lidí.

"Detailnější analýza z pohledu sociodemografických charakteristik neukázala na výraznější rozdíly v hodnocení závažnosti sledovaných globálních problémů zhlediska pohlaví ani věku, pouze respondenti ve věku 30 až 44 let o něco častěji za 'velmi závažný' problém označovali hromadění odpadů, lidé starší 60 let pak povoz jaderných elektráren," uvedlo CVVM.

Podle CVVM se také v dlouhodobém srovnání, od roku 2002, nemění názory české veřejnosti na tyto oblasti a zůstávají "relativně stabilní".

V posledních letech nicméně přibylo lidí, kteří jako závažný problém vnímají pěstování geneticky upravených potravin. Zatímco v roce 2008 to bylo 46 procent oslovených, v roce 2018 už 60 procent a nyní ještě o čtyři procentní body více.

Autoři prováděli průzkum od 20. června do 2. července mezi tisícovkou lidí starších 15 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

8.8.2020 17:26
Opravdu nejzávažnější problém který ohrožuje lidstvo se netýká ekologie, osobně ho vidím ve vývoji autonomních vojenských systémů s umělou inteligencí. Když zůstanu u ekologie tak virus nám všem ukázal docela jednoznačně kde nás v ekologii tlačí pata. Ale zatím to přehlížíme a tváříme se že autíčka na elektriku spasí svět.
Odpovědět
va

vaber

9.8.2020 09:10
co ohrožuje lidstvo nejvíce pravděpodobně nevíme. Kdysi se používaly freony a nikomu nevadily ,potom přišli dva vědci a upozornili na jeho škodlivost s fatálními důsledky ,hned se strhla vlna kritiky na tyto vědce a největší ze strany těch, kterým přinášely freony zisk, naštěstí to dobře dopadlo, ne vždy to tak skončí
Odpovědět
ig

9.8.2020 13:14 Reaguje na vaber
Přesně tak. Po takovém průzkumu nebudeme moudřejší než před ním, jedině politici z toho můžou vytáhnout nějakou věc a tu omílat pořád dokola, aby se zavděčili většině.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.8.2020 17:38
Problém a nejen v Česku, je v tvorbě odpadu prodáváním všeho možného i nemožného v mnohdy skoro nezničitelných obalech, které tvoří převážno část odpadů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist