https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ode-dneska-zijeme-jako-lidstvo-na-ekologicky-dluh.cerpame-prirodni-zdroje-nejrychleji-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ode dneška žijeme na ekologický dluh. Čerpáme přírodní zdroje nejrychleji v historii

30.7.2019 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cena za přečerpávání zdrojů začíná být stále zřetelnější: odlesnění, půdní eroze, ztráta biodiverzity a hromadění oxidu uhličitého v atmosféře.
Cena za přečerpávání zdrojů začíná být stále zřetelnější: odlesnění, půdní eroze, ztráta biodiverzity a hromadění oxidu uhličitého v atmosféře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Včerejším dnem jsme vyčerpali roční „příděl“ přírodních zdrojů, které je planeta schopna do konce roku obnovit. Takzvaný overshoot day, den překročení limitů, vypočítává organizace Global Footprint Network, která popularizovala ukazatel ekologické stopy.
 
Za sedm měsíců od začátku roku jsme porazili více stromů, než stihne vyrůst, vyprodukovali více oxidu uhličitého, než mohou zelené rostliny pohltit, chytili jsme více ryb, než se stihne za stejnou dobu narodit a vyrůst.

Při současném tempu spotřeby bychom potřebovali mít k dispozici v přepočtu 1,75 Zemí. „Máme ale jen jednu planetu – to je prostě kontext naší existence. Nemůžeme využívat 1,75 bez ničivých důsledků,“ uvedl Mathis Wackernagel, který spoluvymyslel výpočet ekologické stopy a založil organizaci Global Footprint Network. Překročení udržitelného limitu je možné kvůli tomu, že vyčerpáváme zásoby, což ale ohrožuje potravinovou a materiální bezpečnost v budoucnosti.

Za sedm měsíců od začátku roku jsme porazili více stromů, než stihne vyrůst, vyprodukovali více oxidu uhličitého, než mohou zelené rostliny pohltit, chytili jsme více ryb, než se stihne za stejnou dobu narodit a vyrůst
Za sedm měsíců od začátku roku jsme porazili více stromů, než stihne vyrůst, vyprodukovali více oxidu uhličitého, než mohou zelené rostliny pohltit, chytili jsme více ryb, než se stihne za stejnou dobu narodit a vyrůst
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Cena za tohle přečerpávání začíná být v současnosti stále zřetelnější: odlesnění, půdní eroze, ztráta biodiverzity a hromadění oxidu uhličitého v atmosféře. Klimatický kolaps už se stal součástí našeho slovníku a extrémní projevy počasí běžnější součástí našeho života.

Datum, na něž den překročení přírodních limitů připadá, je rok od roku dříve. Letos připadl na 29. července, stejně jako loni. To je zatím nejdříve v historii. Poprvé jsme začali na ekologický dluh žít od roku 1971.

Organizace Global Footprint Network sestavila i tabulku zemí, která ukazuje, na jaké datum by den vyčerpání přírodních služeb a zdrojů připadl, pokud by všichni lidé na zemi spotřebovávali po vzoru konkrétní země. Pokud by jí byla Česká republika, žili bychom na dluh přírodních zdrojů už od 17. dubna. Organizace se ale zároveň snaží nabídnout konkrétní kroky, co může každý udělat, aby pomohl posunout overshoot day na pozdější datum. Navrhuje rozmanité aktivity od snížení spotřeby masa, udržitelného cestování, pěstování jedlé zahrádky, zjišťování si informací po ochotu začít se bavit o nárůstu lidské populace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

30.7.2019 00:40
Nebo by nás mělo být 1.75x méně. Kdo se hlásí dobrovolně?
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

1.9.2019 10:50 Reaguje na
Pane to jste si spletl lokalitu u nás je porodnost téměř v pořádku. A také byste si mohl uvědomit že počet obyvatel se nesnižuje jen vražděním.
Odpovědět

Milan Štrupl

31.7.2019 23:27
My se hlásit nemusíme - od roku 1900 je nás přibližně stejně a pokud by k nám nemigrovali lidé z jiných zemí, tak dokonce méně.
Etiopie měla v roce 1950 18mil obyvatel a loni dosáhla 105milionů, Nigérie měla v roce 1991 80mil obyvatel a dnes se blíží k 200mil...
Asi nemá cenu pokračovat - obyvatelstvo rozvojových zemí jsou ti, co zničili planetu plozením nesmyslného množství potomků a dál v tom pokračují. My jsme emise CO2 jsme v Evropě za 30let dramaticky snížili a podobným směrem se dnes vydává i Čína a ta to zvládne za 10let, ale oni jen znečišťují, kácí, loví vše co se hýbe.... Ignorance Afričanů, muslimů, Indů, Latinoameričanů a dalších primitivních národů z věčně rozvojových zemí stejně planetu zničí. Od získání nezávislosti nejen že se státy v Africe nikam nerozvinuly, ale jsou na tom mnohem hůř, než když byly koloniemi a vlastní vinou. Neuděláme s nimi nic - už prakticky zničili své země a nyní se přesouvají zdevastovat ty naše...
Odpovědět

Lenka Č.

1.8.2019 09:33 Reaguje na Milan Štrupl
I přes nesmyslné plození potomků, s čímž souhlasím, nežijí výše zmiňované státy na ekologický dluh (viz https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/)
Zatímco například Lucembursko žije na ekologický dluh již od 16. února, Spojené státy od 15. března a Česká republika od 17. dubna, naprosto nerozvinuté státy v Africe ekologický dluh nemají. Proč? Protože jsou tak chudé, že nevlastní nic, co nepotřebují, loví, co potřebují k vlastní spotřebě a hospodaří na maličké ploše.
Jak již bylo někde řečeno, není problém, že je na planetě moc lidí, ale že je moc bohatších lidí (a k těm bohužel patří celá Evropa, Čína i Amerika).
Ale tuhle skutečnost nikdo nevidí (vidět nechce). To je lepší nadávat na ty, které ani neznáme...
Odpovědět

Lenka Č.

1.8.2019 09:35 Reaguje na Lenka Č.
Tím však nechci říci, že bychom se měli snížit na jejich úroveň, buďme šťastní, že žijeme tak, jak žijeme. Ovšem, za náš blahobyt bychom měli nést i odpovědnost, ne ji přehazovat jinam.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist