https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pet-bezne-pouzivanych-produktu-ktere-umi-zacloumat-se-zdravim-ekosystemu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět běžně používaných produktů, které umí zacloumat se zdravím ekosystémů

14.11.2018 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Příjemná svěží vůně citrusových plodů je umožněna jen díky chemické sloučenině zvané limonen. Limonen může reagovat s ozónem obsaženým v povětří a výsledkem pak může být formaldehyd. / Ilustrační foto
Příjemná svěží vůně citrusových plodů je umožněna jen díky chemické sloučenině zvané limonen. Limonen může reagovat s ozónem obsaženým v povětří a výsledkem pak může být formaldehyd. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vypadají naprosto neškodně a nenápadně, používáme je bez zbytečných výčitek svědomí. Přesto je však jejich dopad na životní prostředí značný. Proto BBC nedávno uveřejnila seznam pěti běžně užívaných produktů, které umí zacloumat se zdravím ekosystémů, aniž bychom to tušili. O které se jedná?
 

Všechno to vlastně začalo loni, když do médií prorazila zpráva o podivně znějícím zákazu opalovacích krémů na tichomořském Palau. Vždyť je používáme skoro všichni, tak co na nich může být tak závadného, že? Jenže ostrované podložili zákaz solidní argumentací: opalovací krémy, spreje a mléka obsahují více než desítku chemických látek, které sice výtečně chrání před UV zářením, ale současně také nahlodávají a hubí korálové útesy a jsou pro mořské živočichy toxické. K Palau se brzy přidaly další tropické ráje. A tím by to nejspíš skončit nemělo.

Hormonální antikoncepce? Ryby po ní blázní

Jsou tu totiž antikoncepční pilulky. Do krajnosti praktická záležitost, pokud se budeme bavit o prevenci nechtěného početí, případně o regulaci přírůstku obyvatel na planetě. Problém je, že obsahují látku EE2 (ethinyl-estradiol), syntetickou náhražku hormonálního estrogenu. A když se tahle látka dostane do životního prostředí, umí to pořádně rozjet. Většina našich živočišných sousedů je totiž na vychýlení hladiny hormonů mnohem citlivější, než my. Stačí jim opravdu málo a ryba nebo rak může snadno „zapomenout“, jakého pohlaví vlastně je. Hormonální látky, které výrazně proměňují chování i genetickou výbavu vodních organismů, přitom do vodního prostředí uvolňujeme ve velkém. Čistírny odpadních vod je totiž zachytit nedokáží.

Dost nehospodárná pochoutka

Jednička na trhu s mimořádnou chutí a aurou super-zdravé potraviny. Avokádo, tedy plod hruškovce přelahodného, je aktuálně nejnáročnější plodinou světa, když přijde na zálivku. Vlastně, když držíte v ruce jeden zralý kousek, je to stejné, jako byste „drželi“ 272 litrů vody. Přesně tolik je k produkci jediného kusu zapotřebí. Na jeho pěstování a distribuci opravdu není nic ekologického nebo etického. A v Chile už si to začínají uvědomovat. Vody tu nemají zrovna nazbyt a zdejší farmy nelegálně čerpající vodu pro zálivku z řek vysušují celý region. A podobné je to všude, kde se avokáda pěstují. Je to pochoutka, která přeměňuje celé země na pouště.

Ananas s příchutí pesticidů

Pokud by vás zajímala environmentálně ne-etická dvojka na trhu s exotickým ovocem, je to ananas. Momentálně jde o komoditu na vzestupu a její produkce je aktuálně provázána s Kostarikou. Ano, to je ta země se spoustou smaragdově zelených pralesů. Právě ty pralesy teď kvůli plantážím avokáda mizí. Jejich pěstování „ve velkém“ navíc vyžaduje enormní přísun pesticidů, které otravují půdu i místní obyvatele. Pokud je avokádo jedničkou ve spotřebě vody a vysoušení krajiny, ananas má světové prvenství ve spotřebě chemikálií (postřiků). Lahůdek jako triadimefon nebo carbaryl vyžaduje až patnáctinásobek konvenční spotřeby.

Zabiják, kterého znáte z koupelny

Samozřejmě, že tu nemůže chybět palmový olej. Přeci jen, jde o ten nejefektivnější a nejvíce univerzální rostlinný olej, který je v současnosti k dostání. A zatímco v ostře sledovaných potravinách už naší pozornosti nejspíš neujde, víceméně nepovšimnut zůstává v šampónech a kondicionérech. Tak lesklá krása vlasů? Ano, to je výsledek palmového oleje. K nalezení je také v pracích prášcích, mýdlech, zubních pastách, rtěnkách. Krása totiž něco stojí. Třeba nějakého toho ubitého orangutana nebo masivní plantáže na vyklučených pralesích v Indonésii. Pokud budeme řešit emise oxidu uhličitého, je takový šampon, respektive palmový olej, náš horký tip.

Čističe a osvěžovače vzduchu

Že vám něco nevoní? Není nic snazšího, než sáhnout po osvěžovačích vzduchu. V autě, doma, v práci, nebo na toaletě kdekoliv. Problém se tím ale nezmenší. Příjemná svěží vůně citrusových plodů je totiž umožněna jen díky chemické sloučenině zvané limonen. Škodí snad zdraví? To jistě ne, to by se přeci nemohla prodávat. Jenže pozor: limonen totiž může reagovat s ozónem obsaženým v povětří a výsledkem pak může být formaldehyd. V již znečištěném ovzduší tak můžeme snadno vytvořit klima, které nás může pěkně zakonzervovat a otrávit, nebo jen nenápadně vyvolat astma.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.11.2018 06:18
Tak nám zase další civilizační vymoženosti padají pod stůl. A dobře tomu tak.
Pokud těchto 5 věcí nebudeme užívat, budeme na tom lépe s udržitelností životního prostředí. Jsou to malé domů, ale důležité, abychom si uvědomili, jak jsme naší civilizací schopni ovlivňovat celou planetu. Těžko se bude žít na zemi bez těchto drobností, zejména bez antikoncepce, ale pokud to všechno vlastně nepoužíváte, jenom dobře.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.11.2018 13:16
Opalovací krémy: Do země, kde chtějí, abych dostal rakovinu kůže, prostě nepojedu. Říká se tomu "hlasování nohama".

Antikoncepce: Ryby "blázní" i po fyziologických ženských hormonech (a těch se v důsledku působení AK tablet tvoří méně, takže o to by bylo nutno škodlivost hormonální AK snížit). Zásadní problém je, když milion žen věkově mezi pubertou a seniem močí do jedné řeky. Když antikoncepci zakážeme, bude tam za dvacet let močit pět milionů žen (nadsázka).

U avokáda: Odečtěte vodu na výrobu potravin, které substituuje (jakožto vysoce energetická potravina).

Ananas: Souhlas s výhradou, že problém nutnosti užívání pesticidů při pěstování by vyřešila genetická manipulace.

Palmový olej: Hlavními "konzumenty" palmového oleje jsou továrny na "bionaftu". Kvůli jejímu zavedení se začaly hekticky vysazovat plantáže Palmy olejové. Kdo prosadil povinné užívání bionafty? Nebyli to náhodou zelení ochránci planety?

Limonen: Opravdu nejsem s to "z placu" rozhodnout, zda větší problém je formaldehyd nebo ozón, protože oba působí jako faktor oxidačního stresu. Tady by ale stačilo uvedenou informaci rozšířit a nepoužívat osvěžovače vzduchu tam, kde se (např.) kopíruje nebo tiskne laserovými tiskárnami, nebo ve zdravotnictví, kde se používají germicidní lampy. Přízemní ozón je součást letního smogu, ale jeho koncentrace v interiérech i během smogových situací bývá nevelká, protože je nestabilní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist