https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/petina-palmovych-plantazi-v-indonesii-je-nelegalni-podminky-dohromady-porusuje-az-80-z-nich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pětina palmových plantáží v Indonésií je nelegální, podmínky dohromady porušuje až 80 % z nich

24.10.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Indonésie je největším světovým producentem palmového oleje a plantáže palem olejných tu v posledních letech způsobily řadu poněkud větších nepříjemností. / Ilustrační foto
Indonésie je největším světovým producentem palmového oleje a plantáže palem olejných tu v posledních letech způsobily řadu poněkud větších nepříjemností. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Indonésie je největším světovým producentem palmového oleje a plantáže palem olejných tu v posledních letech způsobily řadu poněkud větších nepříjemností. Při jejich zakládání se kácely pralesy i vypalovala rašeliniště. Hořící Indonésie před třemi lety byla podobně zásadním tématem, jako plápolající brazilská Amazonie dnes. Ale poté, co tamní vláda v roce 2016 přislíbila kroky k nápravě, se situace zdála být stabilizovanou. Byl to mylný dojem, jak potvrzuje i zpráva z Bloomberg.com.
 

Po nějaký čas nebyla Indonésie v tak bezprostředním zájmu mezinárodních médií a podle dílčích novinek z tohoto koutu světa to vypadalo, že vše je na cestě k lepšímu. Třeba když letos v srpnu indonéský prezident Joko Widodo uvalil trvalé moratorium na kácení lesů a vlastně jen pár týdnů předtím přijal časově omezené embargo na vydávání nových koncesí ke zřizování plantáží. Skutečnost je ale trochu odlišná a jak upozorňuje žurnál Bloomberg, je třeba za těmito chvályhodnými kroky spíše hledat zoufalou snahu vedení země o získání kontroly nad tím, co posledních pětadvacet let nikdo řádně nekontroloval.

Že je situace horší, než jen špatná, potvrzuje audit, který s pověřením indonéské vlády vypracovala společnost BPK. Z ní je patrné, že 19 % stávající rozlohy plantáží olejových palem (až 3,1 milionu hektarů) „oficiálně neexistuje“. Respektive jsou tam, ale nikdo k jejich vytvoření nevydal patřičné povolení. Nachází se často na půdě vyklučených pralesů a dokonce i rezervací, aniž by to někoho ve státní správě nějak trápilo. V souvislosti s nedávnými ničivými požáry se v rámci nápravných opatření hovořilo o tom, že bude třeba zabránit expanzi plantáží na podmáčená rašeliniště. Ani k tomu ale v praxi nedošlo a sázelo se tam vesele dál.

A pokud jde o další možná pochybení ze strany provozovatelů plantáží, ať už kácení lesů, znečišťování krajiny, používání neschválených chemikálií a postřiků nebo jiných činností postižitelných Standardy udržitelnosti produkce palmového oleje, dopustilo se takového jednání podle BPK 81 % všech zúčastněných. Včetně velkých společností, které obhospodařují miliony hektarů. Což zrovna nepotěší. Celonárodní byznys, kde pětinu obratu tvoří nelegální a neregistrovaná činnost a zbývající čtyři pětiny se dopouští dalších závažných pochybení, to věru není hezká bilance. A bude asi dost nesnadné to reformovat do snesitelnější podoby.

Joko Widodo nápravu situace vyhodnocené auditory z BPK prý nebere na lehkou váhu, ale nedá se říct, že by se ubíral tím nejlepším směrem. Hodlá totiž vypátrat konkrétní viníky a narušitele a ty pak trestat a pokutovat. „Pro stav v terénu ještě najdeme řešení, ale teď nemůžeme nechat běžet ty, kteří jsou za něj odpovědní. Zvažujeme různé formy postihu, včetně pokut, a to i pro prohřešky staré 25 let.“ Možná bude ale dohledávání viníků čtvrt století po jejich prohřešku snazší, než by se zdálo. V palmovém byznysu se totiž často pohybují „známé firmy“.

Indonéská vláda zatím zablokovala schválení koncesí na zřízení dalších 1,6 milionů hektarů plantáží, minimálně než prošetří, že současní žadatelé nejsou ti, co se v minulosti prohřešili proti indonéské přírodě a vládě nelegální činností.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

24.10.2019 06:22
Bez ekologického hoaxu o antropogenním oteplování by k ničemu takovému nedocházelo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.10.2019 12:47 Reaguje na Jan Šimůnek
Můžeš nám tu vysvětlit smysl té kraviny co jsi zrovna napsal?
Odpovědět
ji

24.10.2019 20:34 Reaguje na Jan Šimůnek
Také by mne zajímalo, jak to myslíte. Díval jste se, v čem všem se palmový olej používá a v jaké míře? Potraviny, smažení v restauracích, kosmetika, mýdla, svíčky, maziva, výroba energie... jak toto souvisí s prokázaným vlivem lidské činnosti na klimatické změny?
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

25.10.2019 08:20 Reaguje na
Přimíchávání methylesterů (a jiných derivátů) rostlinných olejů stálo u "rozkvětu" produkce palmového oleje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2019 08:50 Reaguje na
Ano, jenže hlavní nárůst plantáží Palmy olejové nastal poté, co ekologové prosadili povinné přimíchávání "bionafty" do paliv. Právě to vedlo ke drastickému nárůstu odbytu palmového oleje a k vypalování pralesů a sázení nových plantáží.
Jinak byla vedena vcelku úspěšná kampaň proti jeho přidávání do potravin a u části spotřebitelů se podařilo dosáhnout odmítání potravin s touto složkou.
Odpovědět
sv

24.10.2019 22:56
Zelení vyIízanci budou opět popírat, že nápad s tzv. biopalivy (dotování a povinné přimíchávání) nebyl jejich nápad. Je jasné, že za vypalováním pralesů v JV asii stojí právě tzv. biopaliva.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist