https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-generace-povalecneho-baby-boomu-je-nejvetsim-znecistovatelem-planety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Generace poválečného baby boomu je největším znečišťovatelem planety

29.3.2022 12:16 | LONDÝN (ČTK)
Lidé nad 60 let měli v roce 2005 nižší emise než věková skupina 30 až 44 let a osoby ve věku 45 až 59 let. Nyní překonávají obě mladší generace.
Lidé nad 60 let měli v roce 2005 nižší emise než věková skupina 30 až 44 let a osoby ve věku 45 až 59 let. Nyní překonávají obě mladší generace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Příslušníci velmi početné generace poválečného baby boomu, kteří se narodili v letech 1946 až 1964, jsou největšími znečišťovateli životního prostředí na světě. Takzvaní baby boomers mají také největší uhlíkovou stopu ze všech generací. Tvrdí to studie, o které informoval list The Times.<
 

Z výzkumu vyplývá, že na lidi starší 60 let v roce 2005 připadalo pět procent emisí skleníkových plynů. Do roku 2015 tento podíl vzrostl na 33 procent. Podle autorů studie je v generaci baby boomers nejvíc lidí, kteří bydlí ve velkých domech a jezdí na zahraniční dovolené. Mají také k dispozici více peněz než mladší věkové skupiny, a proto také častěji utrácejí za technologie a auta s velkou spotřebou, tvrdí studie.

"Starší lidé bývali spořiví. Generace, která zažila druhou světovou válku, si dávala pozor na to, jak využívá zdroje," uvedl hlavní autor studie Edgar Hertwich z Norské univerzity věd a technologií (NTNU) v Trondheimu. Podle vědce se od nich nová generace starších lidí liší.

Studie, kterou publikoval odborný časopis Nature Climate Change, využila data o skleníkových emisích různých věkových skupin shromážděná v letech 2005, 2010 a 2015. Výzkumu se zúčastnili lidé, kteří žili v Británii, Spojených státech, v Austrálii, Norsku, Japonsku a v Evropské unii.

Starší Australané a Američané v roce 2015 vyprodukovali v průměru 21 tun emisí na osobu, což je skoro dvojnásobek hodnot, které vědci zaznamenali u obyvatel EU. V Evropě připadlo nejvíc emisí na lidi narozené v letech 1946 až 1964, kteří pocházeli z Lucemburska. Následovali je Britové, Finové a Islanďané.

"(Lidé z generace baby boomers) mají jiné spotřební návyky než takzvaná tichá generace narozená v letech 1928 až 1945. Dnešní senioři utrácejí více peněz za bydlení, spotřebu energie a potraviny," uvedl Hertwich.

Lidé nad 60 let měli v roce 2005 nižší emise než věková skupina 30 až 44 let a osoby ve věku 45 až 59 let. Nyní překonávají obě mladší generace.

Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) se celosvětově zvýší počet lidí nad 60 let z jedné miliardy v roce 2020 na 1,4 miliardy do roku 2030.

Spoluautor studie Che-žan Čeng říká, že lidé starší 60 let mají ve všech 32 analyzovaných zemích stále větší podíl na klimatických emisích. "Spotřební návyky seniorů jsou více neměnné. Bylo by například výhodou, kdyby se více lidí po odstěhování dětí přestěhovalo do menších domácností," prohlásil vědec. "Doufejme, že se podaří vybudovat více komunit pro seniory, dopravních systémů a infrastruktury," dodal.

Nejmladší věková skupina, tedy lidé pod 30 let, snížila v letech 2005 až 2015 své emise v průměru o 3,7 tuny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.3.2022 12:31
To není studie, ale blábol . Selektivně se vybere určitá generační skupina a vypálí se jí na čelo cejch vše viny. Vedle jak ta jedle.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.3.2022 15:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Ať si nejdřív zametou před vlastním prahem.
Plast do obalového hospodářství a jednorázové pleny - to prosadili ZELENÝ !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.3.2022 17:05 Reaguje na smějící se bestie
Pomni, člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš.
Quod fuimus, estis; quod sumus, vos eritis.
Co jsme byli my, jste vy. Co jsme my, budete i vy.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.3.2022 18:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslíte? Paušalizace asi není úplně na místě, ale kupříkladu na mojeho tchána (1954) to sedí naprosto dokonale: minimálně čtyřikrát do roka letecká dovolená, pokud možno nejlépe na druhý konec planety, dvakrát za zimu do Alp na lyže, co pár let nová kára ("přece nebudu platit za servis"), barák čtyřista metrů čtverečních zarvaný lacinýma krámama co se hned rozeserou, protože přestože na to má, tak si přece nebude kupovat kvalitní vercajk - přesný opak rčení "nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat laciné věci". A máte vidět jak nádherně exploduje, když mu někdo nastaví zrcadlo.
Loni, i když jsem mu říkal, že mu ji poseču mozaikovitě, aby měly včely pastvu, tak nechal z vlastní pohodlnosti pokosit louku naráz traktorem (aby mohl uspokojen z "dobře odvedené práce" odletět na Rhodos), při tom zasekli dva zajíce a včely a motýli, nad jejichž množstvím se jen pár dnů předtím tak dojímal, neměli měsíc co spásat. O půl roku později po honu bečel, že není drobná zvěř... totální pokrytec
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.3.2022 09:34 Reaguje na Jakub Graňák
Hm, tak u Vás na Hané jsou bohatí a tvrdohlaví sedláci. Ale můžete mít štěstí, že co tchán nechce, třeba 2 roky starou káru nebo když koupil dovolenou na termín, kdy musí k doktorovi, Vám snad občas i přenechá. No a jednou budete hospodařit Vy na dědictví lépe. Starší generace většinou nemá chut cokoliv řešit nebo měnit návyky, pod ekologií si taky představují něco jiného než mladí, to znám a to chce klid. A někteří strašně věří médiím.
Můj tchán a tchýně zas naopak dopoledne dne 1.1.2013 (??, tuším), kdy EU rozhodla o zákazu výroby wolframových žárovek a byla masírka o jejich neúspornosti, šli a v celém domě kompletně vyšroubovali všechny normálně funkční žárovky, vyhodili je a vyměnili za úsporky, to mě šokovalo, ani se o tom s námi nebavili.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 15:31 Reaguje na Jarka O.
Nejsem z Hané, odtamtud pocházeli předkové z matčiny strany. Tchán je doktor a věřte, nebo ne, nikdy se neplete a všemu rozumí nejlíp:-)
Vidím, že ani Vy to nemáte jednoduché
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.3.2022 21:06 Reaguje na Jakub Graňák
Tak to se omlouvám, mám Vas zafixovaného, že žijete někde tím směrem. Můj tchán je taky doktor narozený ve znamení Lva, vím, o čem mluvíte:-) Ten zas šetří takovým stylem, že nakonec všechno zaplatí 2x a dům má plný krámu, které se z důvodů možné opravy nesmí vyhodit. Ale on je válečné dítě a dokonce možná bude mít v nedaleké budoucnosti pravdu...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.3.2022 21:19
Takže současná mladá generace, která žije konzumním způsobem života, je úplně v pohodě. Generace, která musí mít pořád plné šatníky, která mění spotřební elektroniku pomalu tak často jako ponožky, za nic nemůže. Za všechno můžou ti staří.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.3.2022 15:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nebojte, těm se to také spočítá, až jim bude 60. Zatím jsou prostě moc mladí, aby mohla jejich spotřeba výrazně narůst.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.3.2022 08:45
Takže naděje tu je! My vymřeme a bude tu ráj na zemi prostý konzumu a bez
plýtvání ! Ano něco na tom je. Když nebude mít kdo pracovat, tak se nebude
nic vyrábět a tudíž nebude ani čím plýtvat. Tak to jim mudrlantům přeji !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.3.2022 12:11 Reaguje na Břetislav Machaček
:-)))
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 15:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste na důchodě ne? Kdo na ten důchod maká, když ti mladší nic nedělají?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.3.2022 16:56 Reaguje na Jakub Graňák
Špatně jste to pochopil. Jednak ten ročník 64 bude u nás
makat ještě 7 let a jinde, kde je důchodová hranice 67,
tak let 9. A za druhé vymřou početné poválečné ročníky
a nastane prudký pokles jak příjemců penzí, tak i těch,
kteří na ně přispívají svoji prací. Problémem je spotřeba
a ta je dána kupní silou dané skupiny obyvatel. Jedním
pólem je váš tchán a druhým ti, kteří si pouze užívají
svých majetků vydřených omezováním v předchozím životě.
Užívají si tak domků, které budovali na úkor dovolené
u moře a jezdí starou ojetinou na nákupy a k lékaři, když
už nefungují v obcích obchody, ordinace lékařů a veřejná
doprava. To je "plýtvání" z nouze a nutnosti a nikoliv
z rozmaru těch penzistů. Pokud je penze ve výši 50% mzdy
rozmařilost, tak přeji takový příjem i všem kritikům.
Oni ti lidé umí "vyplýtvat" pouze to, co ušetří jinde.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.3.2022 18:59 Reaguje na Břetislav Machaček
A právě proto píšu výše o tom, že nelze paušalizovat, ostatně to je problém každého průměrování, že ho zkreslují jedinci požírající statky, jako prase brambory. Když se vrátím k příkladu tchána (a ještě k tomu i tchýně, takže krát dva, ale to vynechme), považte jak takováto průměrovaná data pro jejich generaci navýší. Například já jsem letěl "na dovolenou" jednou v životě. Takže když udělám průměr z nás dvou, tak průměrně lítáme na dovolenou každý dvakrát ročně - vidíte jak jednoduše lze dojít k zásadnímu zkreslení. A stejně tak je to i s prací a neprací, či konzumem a nekonzumem mladších generací. Ve svojem okolí neznám nikoho, kdy by kupoval mobil, nebo hadry každý rok, to je spíš fenomén spojený s městskou populací a její honbou za statutem spojenou se snahou se odlišovat v anonymní mase, těmito mindráky lidé na venkově trpívají v daleko menší míře, poněvadž vzájemně nejsou anonymní a tudíž i puzení za každou cenu se odlišovat je menší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist