https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-nemecku-v-roce-2017-na-prikaz-urednika-zastrelili-chraneneho-zubra.-byla-to-chyba-ale-nikdo-potrestany-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu v roce 2017 na příkaz úředníka zastřelili chráněného zubra. Byla to chyba, ale nikdo potrestaný nebude

15.2.2019 08:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zubři nejsou považováni za nějak výrazně nebezpečná zvířata.
Zubři nejsou považováni za nějak výrazně nebezpečná zvířata.
Foto | Анна Василева / Wikimedia Commons
V září 2017 vydal německý úředník Heiko Friedemann příkaz zastřelit zubra, který se k německému městečku Lebus zatoulal z Polska. Smrt chráněného zvířete, které v Braniborsku nikdo 250 let neviděl, vyvolala bouřlivou reakci. Všichni hovořili o nepřiměřenosti zákroku a zpochybňovali kompetenci braniborského úředníka. Na hlavu Heiko Friedmanna se ze všech stran sneslo vyhrožování o podání žalob. K žalobcům se hlásili lidé z ústředí Světového fondu na ochranu přírody a její německé pobočky, a také z ochranářských organizací Rewilding Europe a její pobočky Rewilding Odra. A co bylo dál? Téměř to vyšumělo.
 

Jak nebezpečný je zubr?

Ukazuje se totiž, že ani legislativa ochrany přírody, potažmo iniciativy ochránců přírody u našich německých sousedů, nefungují zrovna na jedničku. Po bouřlivých proklamacích nejrůznějších nevládních a ochranářských organizací se žádná záplava žalob a soudních stání nekonala. Poté, co odeznělo prvotní mediální tsunami, případ utichl, skoro jakoby žádný zubr v Braniborsku zastřelený nebyl.

S jedinou čestnou výjimkou. Za konečně došetření případu se nakonec zasadil Axel Vogel, předseda místní organizace Zelených, který jako jediný dál vytrvale požadoval vyšetření celé události. Už v říjnu roku 2017 proto oslovil státního zástupce ve Frankfurtu se žádostí o vyjádření. Oficiální zdůvodnění odstřelu ochranou veřejného zdraví a tvrzení o nebezpečném zubru se mu totiž nezdálo dostatečné. Zubři totiž nejsou považováni za nějak výrazně nebezpečná zvířata.

Jenže státní prokuratura nebyla s to rozhodnout, zda se odstřelem skutečně jednalo o porušení německého zákona o ochraně přírody. Vydat povolení k odstřelu nebezpečného zvířete povolaný úředník totiž teoreticky může. Zákon mu takové právo dává. Ale také mu nabízí jiné, mírnější opatření.

Případ putoval justičními útrobami až na generální prokuraturu a k ministerstvu spravedlnosti. Dávno už přitom nešlo o zubra, jako spíše o právní rozbor faktu, zda úředník má právo rozhodnout o nebezpečnosti chráněného zvířete a určit jako vhodně opatření jeho odstřelení. Už nešlo o zubra nebo konkrétního úředníka, ale o samotný akt „vydání povolení k odstřelu“. Své si k tomu řekla i další ministerstva. Výsledek?

Varování německým úředníkům. A toulavým zubrům

Ten přišel až letos, na začátku února 2019, rok a půl poté, co byl zubr zastřelen. České úsloví „vlk se nažral a koza zůstal celá“ němečtí právníci nejspíš neznají, ale naplnili jej bezezbytku. Ve zkratce, ministr spravedlnosti potvrdil, že v případě zubra z roku 2017 skutečně nebyly vyčerpány možnosti jiných, mírnějších opatření. Například? Les se zubrem mohl být opatřen výstražnými cedulemi, případnému střetu zubra s vozidly mohly zabránit závory na lesních cestách. A kdyby se skutečně zubr choval agresivně, mohl být třeba uspán, odchycen a přemístěn. Jeho odstřel, který je federálním zákonem o ochraně přírody považován až na nejzazší řešení, měl nastoupit až jako poslední mezní varianta. Nikoliv jako první možná reakce v pořadí.

„Odpověď ministra spravedlnosti jednoznačně klasifikuje odstřel zubra jako nezákonný,“ říká dnes Vogel. „Potvrzuje naše přesvědčení, že odstřelení zvířete nebylo v souladu platnými zákony.“ Máme tedy verdikt soudu, mrtvého zubra i podpis úředníka Friedemanna pod razítkem na povolení k odstřelu zubra. Bude tedy nějaký rozsudek, trestající vinu a dávající zubrovi posmrtnou satisfakci? Nebude.

Ministr zemědělství, životního prostředí a rozvoje venkova Jörg Vogelsänger totiž v souladu s ministerstvem spravedlnosti prohlásil, že: „všechny opravné prostředky již byly vyčerpány a dále necítí nutnost dalších opatření.“ Zastřelit zubra, který do Německa zabloudil, bylo špatně. Měly se nejdřív vyzkoušet mírnější cesty řešení. Výsledkem tedy je varování příliš horlivým německým úředníkům propříště. A varování polským zubrům, že by se raději měli Braniborsku vyhýbat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist