https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubra-v-nemecku-videli-poprve-po-250-letech-a-tak-jej-radsi-zastrelili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubra v Německu viděli v roce 2017 poprvé po 250 letech. A tak jej radši zastřelili Aktualizováno

11.1.2019 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Po více než 250 letech zavítal do blízkosti braniborského městečka Lebus zubr.  Ilustrační snímek.
Po více než 250 letech zavítal do blízkosti braniborského městečka Lebus zubr. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vojtěch Lukáš / Česká krajina
V roce 2017 zavítal do blízkosti braniborského městečka Lebus zubr. Stalo se tak po více než 250 letech. Místní správa pohotově zareagovala a nechala zvíře, které se sem pravděpodobně zatoulalo z polské rezervace, utratit. Světový fond pro ochranu přírody (WWF) nyní podává na zodpovědné úředníky žalobu. Píše o tom server TheLocal.
 

Musela to být hezká řádka náhod, než se migrujícímu zubrovi podařilo dojít až k lesům u řeky Odry poblíž městečka Lebus. Jenže tady se jeho štěstí definitivně unavilo. Když totiž pohyb nezvykle velkého zvířete nahlásil na zdejší radnici turista, rozhodl se povolaný úředník zareagovat s nebývalou razancí. K místu výskytu nechal vyslat dva místní lovce a zvíře na místě odstřelit. Otázka, proč tak vlastně učinil, zůstává prakticky bez odpovědi. Zubři jsou totiž ohrožená a chráněná zvířata prakticky v celé Evropě.

„Dát úřední povolení k odstřelu silně chráněného zvířete prakticky bez jakéhokoliv jasného důvodu je podle mě kriminálním činem,“ soudí Chris Heinrich, člen výboru WWF, který vysvětluje, proč teď na zmíněný úřad a konkrétního zaměstnance podává žalobu. „Po více než 250 letech se do Německa dostane zubr, a úřady nenapadne nic lepšího, než ho dát zastřelit?“ Zvíře, jehož pouť skončila v Lebus, byl pravděpodobně mladý samec, který nejspíš pocházel z polského národního parku Ujście Warty.

„Zubr není lidem nebezpečné zvíře,“ komentuje neradostný zákrok braniborský ministr životního prostředí Jörg Vogelsänger. „Pokud by jím bylo, museli bychom půlku Polska, kde je tento živočich národním symbolem a kde se volně pohybuje, prohlásit za nebezpečné území.“ Události prý lituje, dala se řešit jinak. Pokud by tu skutečně bylo nějaké ohrožení osob nebo majetku, postačila by prý uspávací šipka, kterou disponuje každý veterinář v zemi.

WWF doplňuje, že druhově specifické chování zubrů skutečně není pro lidi ohrožující. „Odstřel zubra je jen důkazem velmi nízké profesionality a zkušeností braniborských úředníků, je odrazem toho, jak bezradní jsou při jakémkoliv nakládání s divokými zvířaty,“ říká Heinrich. „Což je vidět i na tom, jak tu zachází s vlky nebo jeleny.“

Zubři přitom měli kolem roku 1927 našlápnuto k tomu, aby byli vyhubeni ve volné přírodě. Důsledná ochrana a reintrodukce tento stav zvrátily, a ze zemí jako Polsko, Litva, Bělorusko, Ukrajina a Slovensko se dnes staly „zdrojové“ země zubrů. V zajetí jsou dnes chovány ve více než třiceti zemích světa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MB

Mirek Bárta

11.1.2019 14:12
Samozřejmě, asi s "velkou pravděpodobností" není důvod k obavám. Ale o vlcích se také říká, že lidem nejsou nebezpeční. Přesto jsou případy, kdy vlk napadl člověka. Takže opatrnost je namístě.
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

11.1.2019 14:49 Reaguje na Mirek Bárta
Ano, opravdu kupodivu není záhodno lézt několikaset kilovému zvířeti do cesty. To ovšem neznamená, že na Vás zaútočí sotva Vás spatří.

Měli bychom vybít všechny krávy. Ty ročně zabijí rozhodně víc lidí, než zubři. A hlavně lidi! Ti jsou na to úplná jednička!
Odpovědět
Lubomír Olexa

Lubomír Olexa

11.1.2019 23:38 Reaguje na Eco Hunter
Naši lidoví myslivci tohle o lidech vědí a pracují na tom, zejména v rámci svého kolektivu.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

12.1.2019 11:16 Reaguje na Mirek Bárta
Proč tedy jezdíš autem nebo přecházíš křižovatku ,to je mnohem nebezpečnější než nějakej vlk nebo zubr. Právě takové dementní názory co máš ty nejvíce ohrožují přírodu a její obyvatele kteří tam skutečně patří. A lidi to určitě nejsou !!!!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.1.2019 09:59 Reaguje na JAROSLAV HALAMA
Jenže zde nemáme nedotčenou přírodu, do níž zubr (a mnoho dalších kontraverzních druhů) patří, ale kulturní krajinu, v níž pro tyto druhy prostě není místo.
Odpovědět
mr

13.1.2019 13:18 Reaguje na Jan Šimůnek
Prosím vás, z jaké pozice nám píšete takové nesmysly? Vy jste snad ředitelem Zeměkoule?
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.1.2019 15:44 Reaguje na
Z titulu člověka, který zde žije. Co se děje jinde na Zeměkouli, mě nezajímá a nehodlám pokud možno tamním do jejich vztahů s "ekologií" kecat.
Odpovědět
ad

11.1.2019 19:29
Musí to být úžasné vidět zubra volně v divoké přírodě. Asi bych měl dost strach. Nedivím se že veřejně odpovědnou osobu napadne zíře zastřelit, když ho považuje pro sebe i okolí za nebezpečné.
Odpovědět
VK

Václav Kain

12.1.2019 11:14
Když tady všichni více méně schvalujete zastřelení toho krásného zvířete,tak jste barbaři.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.1.2019 10:05 Reaguje na Václav Kain
Jsem toho názoru, že jiná je pozice obdivovatele / ochránce přírody ze zvdálené lokality a jiná odpovědného úředníka, který by v případě zabití nějakého člověka nesl spoluzodpovědnost.
Faktem je, že se mohli pokusit sehnat uspávací střely, ale je docela otázka, zda to bylo v krátkém čase, který byl k dispozici, reálně možné.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

13.1.2019 18:05 Reaguje na Jan Šimůnek
V krátkém čase, než by to zvíře odešlo do zpátky do lesa?
Odpovědět
PS

Peter Seleštianský

14.1.2019 19:31
Zubor je nebezpečné zviera pre neznámeho človeka. Známemu človeku, pri citličom prístupe a rozumnom pristupovanie neublíži. Mal sa zubor uspať, a previezť tam, kam patrí. Do národných parkov, zverníc, obor, kde je jeho pohyb monitorovaný, a nehrozí stretnutie s hocijakým človekom. No zastreliť nie, cena zvieraťa je vysoká, veď je kriticky ohrozený, za to by si mal pán, z Nemecka posedieť vo väzení a ešte aj platiť pokutu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist