https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-praze-se-maji-vysadit-stromy-do-vyzdenych-kobek.podle-tsk-je-to-schvaleno-dendrologem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se mají vysadit stromy do vyzděných kobek. Podle TSK je to schváleno dendrologem

31.5.2021 10:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pěstební koše pro stromy v Branické ulici v Praze 4.
Pěstební koše pro stromy v Branické ulici v Praze 4.
Foto | Michaela Sinkulová / Facebook IPR Praha
V posledních týdnech se na Facebooku zvedla vlna kritiky nad úpravou prostranství pro stromy v Jaselské ulici na Praze 6 a v Branické ulici na Praze 4. Strom není dekorace, reagovali na zveřejněné snímky krajinářští architekti. Investorem obou úprav je Technická správa komunikací (TSK) hlavního města Prahy, která provádí rekonstrukci ulic. Proč se rozhodli pro tato řešení?
 

V Jaselské ulici byly stromy kolem kmene zasypány lomovým prachem, který byl navíc udusán. V Branické ulici jsou pro stromy vyhloubené vyzděné kobky, které nabízejí kořenům stromu na první pohled velmi omezený prostor.

Udusaný mlat kolem stromů v Jaselské ulivi v Praze 6.
Udusaný mlat kolem stromů v Jaselské ulivi v Praze 6.

K oběma řešením se kriticky vyjádřil Institut plánování a rozvoje Prahy, který se snaží prosazovat pro zeleň přívětivé podmínky. Kritizují ho i krajinářští architekti, kteří poukazují na to, že pokud má strom být schopen vytvořit korunu, potřebuje mít také kořeny. Pokud mu to neumožníme, nelze od něj očekávat funkce, pro které stromy do měst sázíme: stín, zvlhčení vzduchu a ani to, že bude vypadat dobře.

Technická správa komunikací v Praze reagovala na dotaz Ekolistu k výsadbě v Branické ulici, k Jaselké se nevyjádřila. Podle ní je řešení výsledkem kompromisu mezi požadavkem na ochranu inženýrských sítí a požadavkem na výsadbu nových stromů.

„Navržené řešení pěstebního koše je zakotveno a odsouhlaseno dendrologem v projektové dokumentaci včetně návrhu, a také bylo toto řešení schváleno všemi dotčenými orgány a institucemi,“ popisuje Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací. Jestli se stromu může v tak omezeném prostoru dařit, záleží na celkovém záměru a postupu – velikosti stromů, jejich zapěstování i následné výživě.

Řešení příznivé pro stromy je určeno místem. Zde u Národního muzea v Praze.
Řešení příznivé pro stromy je určeno místem. Zde u Národního muzea v Praze.

Aby tyto stromy a hlavně jejich kořenový systém nezasahoval do vedení inženýrských sítí, což bylo požadavkem jednotlivých správců sítí, navrhla TSK osazení do „rabátek“ buď z betonových skruží nebo z bednění tvaru obdélníku, kdy dno je vyplněno propustným mezerovitým betonem.

„Toto kompromisní řešení se používá i v jiných případech a bez těchto úprav by nebylo možné dosáhnout souhlasu správců poduličních sítí v rámci projednávání stavebního povolení, následně provést jakoukoliv výsadbu stromů v této lokalitě a získat kladná stanoviska správců inženýrských sítí pro kolaudaci stavby,“ reagovala na kritiku Barbora Lišková.

V Jaselské ulici se dostal do popředí mlat, jehož použití je poměrně rozšířené. Nahrazují se jimi kameny nebo mříže kolem stromů, protože pod nimi se často hromadí odpadky. Jeho velkou nevýhodou ale je, že umožňuje velmi omezenou propustnost vzduchu a srážkové vody, kterých stromy mají ve městě nedostatek. Použité opatření prošetřovala i Česká inspekce životního prostředí na základě podnětu od místní občanky. Neshledala na něm nic nepatřičného.

Po vlně komentářů, kterou na sociální síti vyvolaly fotografie sporných realizací uveřejněné IPR Praha, doplnili jeho pracovníci širší kontext. „Za tento výsledek částečně zodpovídáme i my. Prozatím neexistuje jednotný manuál, který by jasně stanovoval, jak se zelení v Praze pracovat a i proto dochází k mnoha omylům. V jednoduché situaci proto není ani TSK Praha, které podobných rekonstrukcí denně začíná a ukončuje několik a v měřítku celé ulice se tak může rabátko jevit jako drobný detail,“ uvádí IPR na svém Facebookovém profilu.

IPR připravuje ve spolupráci s odborem ochrany prostředí standard, v němž budou uvedena možná řešení podmínek pro zeleň ve městě. Zároveň chce vytvořit koordinační platformu pro modrozelenou infrastrukturu. To by mělo městským institucím, mimo jiné i Technické správě komunikací, umožnit vybírat opatření, které budou pro zeleň ve městech příznivější.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

31.5.2021 10:39
Major Terazky říkal, že na všetko treba mať špecialistov. Ale takového dendrologa, který odsouhlasil tu kobku, bych nechal maximálně v hospodě pomývat nádobí. Ve škole nás učili, že pokud má strom prosperovat, musí mít pro kořenový systém tolik prostoru, kolik zabírá koruna. Obávám se, že tohle kriterium ta kobka nesplňuje. A kdo bude ten strom zalévat? Ta kobka velice rychle vyschne a co pak s tím stromem? Nechá se chcípnout, aby se pak vymyslelo další pitomé řešení?
Odpovědět
KZ

Karotka Z

1.6.2021 08:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono se stromem na ulici je to hold tezke. At si kdo chce, co chce rika, tak proste nekam stromy nenasadite, pokud tam ma vest voda, elektrina, plyn, internet a dalsi veci
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.6.2021 09:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ono záleží, jaký ten strom chcete mít....Bonsaje se tak sází
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

31.5.2021 11:37
primátor Hřib to bude chodit zalévat, ale třeba tam vysadí tůje
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.6.2021 09:32 Reaguje na Robert Jirman
je to spíš pro keře...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2021 11:42
IPR vs TSK ... to se nevochodí:-)))

Jinak ten mlat v Jaselský je slušný humus.
Odpovědět
KZ

Karotka Z

1.6.2021 08:53 Reaguje na Svatá Prostoto
No, kdyby to byl aspon mlat, ale to je lomovy kamen
Odpovědět
MO

Milan Obenaus

31.5.2021 11:45
To je takové řešení, kde by se chtělo mít stromy, a správci sítí jsou proti kvůli prorůstání kořenů. Je to obdobné, jako kdyby se stromy vysadily do nadzemních kontejnerů. Furt zalévat vč. hnojiv. Koruna nebude nic moc, půjde jen o takový 'estetický' pocit v prostoru. Radnice se často snaží vyhovět přáním občanů a tohle je ten kompromis.

Odpovědět

Jirka Černý

31.5.2021 12:39
Je to z nouze kompromis jak docílit alespoň njaké zeleně v místě kde to jinak nejde, nesmí se to brát jako standardní řešení ale jako poslední možné. Jinak stromy ve městech a ne jen tam občas žijí v mnohem nehostinějších podmínkách a pokud dostanou kvalitní půdu a péči proč ne.
Odpovědět
AM

Anežka M

31.5.2021 14:52
omg zahloubený květináče, na nějaké odolné křáky ještě dobré, sázet do toho stromy je plýtvání penězma a taky nebezpečné - ten strom nemá v čem kotvit, pokud trochu poporoste, vykotí ho první silnější vítr na nejbližší Teslu.
Odpovědět
Pe

Petr

31.5.2021 16:27
Dejte tam rovnou umělé. Sázet stromy do betonu někde, kde je široko daleko jen dlažba, dlažba, beton, asfalt, je týrání. Tam se žít nedá. A ulici přejmenujte na Rozpálená, případně Vyprahlá.
Odpovědět
Pe

Pepa

1.6.2021 10:12 Reaguje na Petr
Přesně tak, raději žádné stromy než ty které budou živořit.
Odpovědět
KZ

Karotka Z

1.6.2021 08:26
Jelikoz zasypani lomovym prachem mam pred barakem, tak muzu potvrdit, ze to neni jen divne, ale je to i hnusne a neprakticke. Ostatne ty stromy na Jaselske si to zaslouzi. Meli je vsechny vykacet a nasadit nove.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

3.6.2021 00:42
Tak to vypadá, že vzniknou nové profese - půjčovna stromů.

Specializovaná zahradnictví vypěstují velké tak 40 leté stromy s tím, že budou upravovat kořenový systém, aby se vešel do nádob.

Potom stromy přivezou, a na deset let je zasadí do ulic. Aby nespadly, zakotví je speciálními úchyty do betonových květináčů.

Za deset let je vymění a zkusí je "rozdýchat" pro další výsadby a nebo je rovnou proženou štěpkovačem.

Politici to ze společného zaplatí, protože za kousek zeleného v ulicích budou mít víc bodů, než za boj s korupcí.


Myslíte, že je to velká fantazie?

Asi ano - víc věřím, že v ulicích budeme chodit až se ochladí - ti co budou mít peníze si budou najímat nosiče slunečníků.


Ale teď trochu vážněji - mám pocit, že stromy v nádobách jsou na Smetanově nábřeží a a už nějaké desetiletí.

Pokud to obce a správci ulic vezmou za dobrý konec, tak ty stromy tam mohou žít stejně dobře, jako nám rostou rostliny v květináčích. A za podmínky stejných pravidel - výměna půdy, závlaha, hnojení.
Potom si někdo sedne, vezme tužku a třeba spočte, že lepší bude dát do betonových koryt (kolektorů) inženýrské sítě, než cpát a draze udržovat stromy v malých květináčů.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.6.2021 07:55
Hm, ten "mlat" mně připadá v pořádku. řekl bych, že mimo prudkých srážek se ta voda přes ty kameny vsákne.
U toho vyzdění je velká otázka, jak je to pevné. Pokud to je pevné, udrží se tam pouze velmi malé stromky, kterým bude ten objem půdy stačit. A které jsou hodně odolné i proti vyschnutí i proti stání vody za silných dlouhodobých srážek i proti všelijakému zasolení té půdy či znečištění jinými na ulici se vyskytujícími chemikáliemi.
Pokud to vyzdění nebude pevné, nejpíš ho kořeny stromů roztrhají a potom strom poroste, jako by to vyzdění nebylo.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.6.2021 14:44
hm, to je super. pomiňme tedy, že branická ulice zápasí s nedostatkem parkovacích míst, je relativně úzká. (a branická není odkladiště aut středočechů, je to převážně rezidentní parkování. a mě to nezajímá, já v braníku parkuji na svém)
to je logický důsledek naprostého a nesmyslného adorování městských stromů, kdy pro stavbu přeložek sítí je nutno absolvovat dlouhé povolovací martyrium ke kácení. to nemluvím o zdravých staletých lípách, ale o pitomých proschlých neudržovaných náletech. mají-li mít stromy ochranu jako sítě, budou se sítě bránit stromům podobnými způsoby.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.6.2021 17:19
Vyzděné kobky, speciální kultivary, počítačem sledované množství živin,
vláhy a jejich dávkování. Cena jednoho stromu s technologií na úrovni
baráku, ale co, s dotací se to přece vyplatí. Nakopat zadky vyjde ale
levněji jak těm zastáncům, tak i těm odpůrcům. Než postavit kolektory,
tak budeme stavět kobky a vany pro zeleň. Moudré toť rozhodnutí ekologů
pěstující maximálně muškáty na parapetu!!!
Odpovědět
Leo Beran

Leo Beran

6.6.2021 20:43
Kdo tady byl dřív - strom, nebo sítě? Sítě mohou jít hlouběji, nebo do kolektorů - zvláště ve městě. Stromy do kolektorů nebo do kontejnerů nemohou! A když chceme stromy v ulicích - a to chceme, pěkné vzrostlé a zdravé, tak musíme donutit síťaře, aby vymysleli jiná řešení. A je to opět (bohužel) na politickém rozhodnutí!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist