https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vcely-samotarky-si-hnizdni-komurky-postavily-jen-z-plastu.podle-vedcu-to-neni-nutne-spatna-zprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včely samotářky si hnízdní komůrky postavily jen z plastu. Podle vědců to není nutně špatná zpráva

12.6.2019 01:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Volné dílo (public domain)
Včely pro stavbu hnízd využívají nejrůznější materiály. Argentinské vědce nicméně překvapilo, když v hnízdních dutinách našli výplň jen z plastových materiálů. Těch je v přírodě zdá se dostatek: plastové odpady se zachytávají na plotech a křoviscích. Vědci z argentinského Národního zemědělského technologického institutu o tom informovali v odborném magazínu Apidologie.
 

Argentinští vědci se původně věnovali zkoumání opylovačů čekanky, místní důležité plodiny. Kolem sledovaných ploch nainstalovali na 63 tzv. hmyzích hotelů, které měli přilákat opylující hmyz, aby do dutin nakladl své larvy.

Včely si dutiny zpravidla zabydlují pomocí nejrůznějších materiálů, bahnem a hlínou počínaje, přes kamínky, listy až po pryskyřici. A pomocí nich si v dutině vytvoří útulné komůrky, pro každou larvu jednu.

a)plastový odpad zachycený v plotě; b) plastové včelí hnízdo; c) komůrky z plastu; d) použitý plast
a)plastový odpad zachycený v plotě; b) plastové včelí hnízdo; c) komůrky z plastu; d) použitý plast
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Během jara a léta v letech 2017 a 2018 vědci kontrolovali nachystané hmyzí hotely každý měsíc a kontrolovali včelí aktivitu. A jen tři hotely byly zabydleny. Dva hotely se ničím nevymykaly, ale třetí hotel vědce překvapil.

Komůrky v jeho dutinkách byly totiž vyrobeny jen za použití plastů, pečlivě zakousaných do tvaru, který ideálně vyhovoval včelím potřebám. První dvě komůrky byly vyrobeny z tenkého, lehkého modrého plastu, který připomínal materiál nákupních tašek. Třetí komůrka byla vyrobena z tenčího, bílého plastu.

Jedna komůrka obsahovala mrtvou larvu, v druhé se larva patrně vylíhla a hnízdo opustila a třetí komůrka nebyla dokončena.

Vědcům se nepodařilo přesně určit, o jaký druh včely šlo, ale předpokládají, že šlo o Megachile rotundata, což je druh původně z Evropy.

Jde o včelu samotářku, která je pověstná svou schopností okusovat listy, z nichž si staví hnízda. A zřejmě je její schopností i okusovat plastový materiál.

Podle vědců nemusí být schopnost včel využívat plastový materiál nutně špatná zpráva. Ukazuje to podle nich na schopnost včel se pružně přizpůsobit, což se jim v rychle se měnícím prostředí může hodit.

Ale také to může znamenat, že rozsáhlé používání herbicidů v zemědělství vede k tomu, že mizí rostliny, které včely preferují jako stavební materiál. A nebo je tu ještě možnost, že si včely všimly nějaké výhody plastových materiálů, o které my zatím nevíme. Nebylo by to nic překvapivého, někteří ptáci si do svých hnízd záměrně vkládají cigaretové nedopalky na odpuzování parazitů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2019 13:54
Z nouze ctnost, nic jiného. Plasty jen zasíráme planetu, a že některá zvířata využijí dostupný zdroj mně nevyvrátí, že v globálu je to obrovský problém.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist