Miroslav Förstl: BSE - Jíst se má v klidu
Čekáte-li teď happy end, čekáte marně. Nelze totiž uvařit zcela bezpečnou krmi. Nelze ani bagatelizovat. Dnes už nelze vést diskusi, kde priony v mase jsou a kde ne, ale kde jich je kolik, přičemž korelaci mezi jejich pozřeným množstvím a vznikem onemocnění přeneseného z BSE-nemocných krav na člověka (tzv. nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy nemoci) dnes ještě neznáme. Samotnou nemoc sice umíme u krav i člověka rozpoznat (léčba bohužel neexistuje), ale se skrytou nákazou je to podstatně horší - jsou naše chystané testy opravdu dostatečně citlivé?
To jsem se vám nějak vylekal, ale já tady jasně říkal, že nebudu jíst hovězí! Jen teď vlastně nevím jak je to s tím masem a mlékem. A želatinou (gumoví medvídci, bonbóny, ale i krásně barevné tobolky léků...). S veškerou uzeninou - ono se totiž pod názvy masový separát, gel, emulgátor, dochucovadlo, masový výtažek a já nevím co ještě schová skutečně v naší mastné výrobě kde co!? A jestlipak víte co všechno je v uzenině, párcích, salámech a všech těch dobrůtkách? Co farmacie (vstupy hovězího původu má až 80 % jejích produktů) a co kosmetika? Tak a je to tady, už mi nějak nechutná a jako vegetarián bych umřel, v tom mám už léta zcela jasno.
Já opravdu nevím co dál s tím mým jídlem, ale co vím určitě je, že chci aby ze mě v médiích zase jen někdo nedělal troubu, aby mě neříkal polopravdy a nechlácholil mě. Chci všechny dostupné informace a mám na ně právo. Dobrou chuť.
reklama